Zimny klekot

Roy
Miejscowość: Ogrodzieniec
Motocykl: VL 1500
VROC: 0

Zimny klekot

Post autor: Roy » pt wrz 17, 2010

Panowie jest taki problem że wulkanek po odpaleniu na zimnym silniku klekocze dosyć wyraźnie. Po nagrzaniu się klekot cichnie. Mój mechanik (tęga głowa) stwierdził (lecz najpierw muszę wykonać pewien test) że to może być amortyzator zrywu na koszu sprzęgłowym. Ponoć można z tym jeździć nic się nie dzieje ale dodatkowy klekot mnie chyba rozje**e. Macie coś takiego w Waszych sprzętach?? Albo inaczej wiecie czy da się (może ktoś wymieniał) nabyć nowy kosz sprzęgłowy?? i jaki może być koszt. Po powrocie dokonam testu potwierdzającego lub wykluczającego.

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: -----
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » pt wrz 17, 2010

K...aa... Przeczytałem temat postu "Zimny klejnot" i zacząłem Royowi współczuć. :roll:

Sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać ;-)
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Obrazek

Roy

hehe dobre :ok:

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » pt wrz 17, 2010

Przez jakiś czas też to miałem na zimnym, choć ja bym to nazwał stukami z okolic pierwszego cylindra, ale jak mówił z kolei mój mechanik "jeździć, jeździć nie słuchać tylko jeździć", i biorąc pod uwagę głosy z szanownego forum, że Vulcany stukają, grzechoczą i..... jadą lepiej i dłużej :yeee: :yeee: :yeee: od tych cichych z "dużą kulturą pracy", to się tym nie przejąłem.
:idea: Mam tylko wrażenie, że się to pojawiło krótko przed wymianą oleju i filtra (8kkm) i znikło po wymianie

Awatar użytkownika
Albert
Miejscowość: Błonie
Motocykl: VN 1600 Classic, Kawasaki Versys 1000

Post autor: Albert » pt wrz 17, 2010

w moim wszystko dzwoni, brzęczy i gra jak jest zimny
Człowiek jest niczym, czyny są wszystkim.
Człowiek to dusza w ciele zwierzęcia.

Roy

hmmm.. u mnie się pojawiło po powrocie z górskich wojaży i w sumie od wymiany upłynęło niecałe 5kkm. Sprawdzałem i ku*a nie wiem sam :P mechanik polecił mi żebym na zimnym silniku wbił bieg i puścił sprzęgło do momentu lekkiego brania i zaobserwował czy stuk zanika. I nie zanika jakoś mega wyraźnie. ;D Wkurza mnie to bo tego nie było słychać tylko j.w. po dłuższej trasie się tak zrobiło.

Awatar użytkownika
bodzio61
Miejscowość: szczecin
Motocykl: kawasaki vn800 clasic97r

Post autor: bodzio61 » pt wrz 17, 2010

przerabiałem klekotanie vulcana kiedy miał34000 ale nigdy nic nie klekotało na luzie, tylko przy ruszaniu i pod czas jazdy, jeśli klekocze na zimnym a na gorącym nie to szukał bym w silniku a nie w skrzyni, myślę tu o zaworach[ tłumik drgań przeniesienia napędu ]zachowuje się inaczej wiem bo to przypadłość każdego vn800 i 1500 tylko kwestia czasu i oczywiście eksploatacji.........................pozdrawiam ....bodzio61.

Roy

no jakbyś zgadł mój ma 34700. I co oprócz tego że klekocze to dzieje się coś??

Roy

zawory były robione wiosną 5kkm temu;/

Awatar użytkownika
bodzio61
Miejscowość: szczecin
Motocykl: kawasaki vn800 clasic97r

Post autor: bodzio61 » sob wrz 18, 2010

najprościej sprawdzić tak;;zaprzyj go o ścianę i lekko puszczaj sprzęgło oczywiście gazu lekko też jak zacznie stukać to do 42-44tyś przelatasz, będzie troszkę czasu na zebranie kaski a to ok 3000zika w Polsce ale ja swojego dawałem do Niemiec ze zrozumiałych względów.........................bodzio61.

Roy

Post autor: Roy » sob wrz 18, 2010

czyli twoim zdaniem co może być przyczyną tego klekotu?? Sprawdzałem wg poleceń mechanika dzisiaj jeszcze raz i klekocze przy puszczaniu sprzęgła więc to chyba nie ta sprężyna. Jutro sprawdzę tak jak mówisz a pod koniec tyg. zawitam do serwisu mam nadzieje że to po prostu błąd w regulacji zaworów i luzy się rozjechały :P bo na nagrzanym po dzisiejszej przejażdżce też klekotał.

królik
Miejscowość: Gąbin koło Płocka
Motocykl: vn 2000 limited
VROC: 34903

Post autor: królik » ndz wrz 19, 2010

Panowie jedynym lekarstwem na zimne klejnoty posiadaczy Vulcana jest gorąca lawa :ok:

Roy

Post autor: Roy » ndz wrz 19, 2010

gorąca lawa to na Islandii a tam póki co nie dojade :P chciałem skontrolować sobie dzisiaj luzy zaworowe i dupa blada ;/ obrobiła się zmęczona życiem śrubka mocująca dekielek w lewym deklu. czy ktoś to już przerabiał? Po rozwierceniu wystaje na tyle mięsa żeby tą france wykręcić czy trzeba demontować cały dekiel?? jak nie urok to.... :wink:

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Re: Zimny klekot

Post autor: Piotr_Classic » ndz wrz 19, 2010

Roy pisze:Panowie jest taki problem że wulkanek po odpaleniu na zimnym silniku klekocze dosyć wyraźnie. Po nagrzaniu się klekot cichnie. Mój mechanik (tęga głowa) stwierdził (lecz najpierw muszę wykonać pewien test) że to może być amortyzator zrywu na koszu sprzęgłowym. Ponoć można z tym jeździć nic się nie dzieje ale dodatkowy klekot mnie chyba rozje**e. Macie coś takiego w Waszych sprzętach?? Albo inaczej wiecie czy da się (może ktoś wymieniał) nabyć nowy kosz sprzęgłowy?? i jaki może być koszt. Po powrocie dokonam testu potwierdzającego lub wykluczającego.
Roy... piszesz że po odpaleniu "klekocze" a Twój mechanik mówi o "amortyzatorze kosza sprzęgłowego" ......
Laik jestem ale wydaje mi się że Ty piszesz o pracy silnika na wolnych obrotach a Twój mechanik pisze o pracy silnika w momencie załączania biegu...... czy się mylę?
Jeżeli klekot cichnie po rozgrzaniu to stawiałbym na pierścienie lub rozrząd natomiast jeżeli klekot jest cały czas niezależnie od temperatury silnika to stawiałbym na kosz sprzęgłowy lub (co jest mało prawdopodobne) łożysko wałka zdawczego w skrzyni biegów.

Roy

Post autor: Roy » pn wrz 20, 2010

tzn. tak :D On podejrzewa że padła sprężyna od tego ustrojstwa bo twierdzi że to przypadłość wielu motocykli i u niego w AT jest ten sem objaw i właśnie ten amorek padł- ale zrobiłem test i nie przestaje więc to chyba nie to. Pierścienie wydaje mi się że nie bo po 1. zbyt mały przebieg na ich zużycie, a po 2. gdyby się w jakiś sposób uszkodziły (czyt. pękły) to by klekot był bardzoooo głośny i by dymił a on nawet oleju nie bierze. Ja podejrzewam że albo się rozjechały luzy (co sprawdze dzisiaj) ew. kosz sprzęgłowy tak jak typujesz albo też pomyślałem że może gdzieś się rozkręciła pompa od wody (kolega tak miał w Golfie- wiem nieszczęśliwe porównanie ale też klekotał strasznie). Jeżeli sam nic nie wykminie to podjadę do niego bo jego diagnoza była przez telefon z opisywanych przeze mnie objawów bo mam do niego daleko a czasu nie ma za bardzo żeby jeździć w tą i z powrotem.

Roy

Post autor: Roy » pn wrz 20, 2010

Sprawdziłem luzy i poza jednym zaworem wydechowym jest ok. Mądra książka podaje luzy na wydechy 0.20-0.25 a pod jeden wydechowy wchodzi listek (pod nie za silnym naporem) 0.30 więc luzik jest spory.

ODPOWIEDZ