Sprawdzanie działania termostatu

Fajans
Miejscowość: Skrzyszów-Tarnów
Motocykl: Kawasaki Vulkan 900 Custom 2010 Edition
VROC: 0

Sprawdzanie działania termostatu

Post autor: Fajans » czw lip 25, 2013

Miałem problem z wentylatorem chłodnicy nie kręciła na gorącym silniku .Znajomy szaman stwierdził ze padł termostat,po rozmontowaniu sprawdził go w gorącej wodzie ,działa .Podpiął dmuchawę na krótko działa ,okazało się ze bezpiecznik był zaśiędziały.Wiadomo wcześniej musiał upuścić płynu chłodniczego,przy upuszczaniu trochę mu się rozlało.Po ponownym zalaniu w zbiorniczku wyrównawczym płynu przybyło ponad górną kreskę ,wcześniej przed robotą był między kreskami tz.dobrze ,jak zrozumieć to ze płynu przybyło.Czy zapowietrzył się układ .I czy jak silnik pracuje płyn w zbiorniku wyrównawczym powinien być gorący czy zimny.W razie czego jak odpowietrzyć układ,proszę o porady.

:wall:

Rav
Miejscowość: Kielce
Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT

Post autor: Rav » pt lip 26, 2013

Gdy silnik jest bardzo gorący, płyn chłodniczy się rozszerza, a jego nadmiar ląduje w zbiorniczku wyrównawczym, a swoją drogą to powinien odpowietrzyć układ jeśli wyciągał termostat. Znajdź odpowietrznik, zagrzej silnik aż włączy się wentylator, wyłącz silnik i delikatnie popuść odpowietrznik, aż zacznie lecieć sam płyn, dla pewności operacją powtórz 2-3 razy, oczywiście kontrolując poziom płynu, na koniec uzupełnij płyn do poziomu między kreskami. Ja tak robiłem w swojej 750 i jest dobrze.

Fajans
Miejscowość: Skrzyszów-Tarnów
Motocykl: Kawasaki Vulkan 900 Custom 2010 Edition

Post autor: Fajans » pn lip 29, 2013

Jest już odpowietrzony ,SZAMAN założył dodatkowy wężyk powyżej zbiornika wyrównawczego przedmuchał ustami ,poziom zszedł pomiędzy kreski ,trochę dolał płynu i jest OK.

:goldas:

ODPOWIEDZ