VN800C Drifter

misiek735
Motocykl: vn800 Drifter
VROC: 0

VN800C Drifter

Post autor: misiek735 » ndz sty 05, 2014

Witajcie.

Mam problem z prawidłową pracą silnika. Po dodaniu gazu, i wchodzeniu na wysokie obroty silnik dławi się, i z tych obrotów schodzi aż do zgaśnięcia- chyba że wcześniej odpuszczę manetkę i znów ładnie chodzi na wolnych obrotach. Nie ma problemów z odpalaniem na ciepłym bądź zimnym silniku, jak i również z pracą na ssaniu w obu przypadkach. Ssanie działa prawidłowo- czyli wkręca się na obroty, i po zwolnieniu linki pracuje na wolniejszych.

Opiszę, co do tej pory zostało zrobione:

Wymienione świece na nowe- NGK CR8E, i sprawdzone czy nie szwankuje elektryka -lampa stroboskopowa pokazuje że wszystko jest ok. Czyli iskra pod ciśnieniem nie niknie.

Filtr powietrza przeczyszczony, wygląda jak nowy.

Gaźnik został wyjęty, rozebrany, wyczyszczony i złożony - jedynie nie sprawdzałem komory od pływaka- dlatego nie wiem w jakim stanie jest pływak. Przepustnice pracują normalnie, nie zacinają się. Z gaźnika od strony filtra powietrza wychodzi kolanko z górnej części blisko membrany, na którą nachodzi gumowy wężyk długości około 50 cm, który nie jest nigdzie podłączony- drugi koniec luźno zwisa, co mnie troszkę dziwi.

Ogółem, bardzo mocno w garażu czuć zapach jak gdyby niespalonego paliwa (spaliny aż duszą).

Przytrzymując manetkę dłużej na wysokich obrotach (z których i tak po chwili schodzi), potrafi strzelić w wydech.

Proszę o pomoc, gdyż powoli kończą mi się pomysły.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shepherd
Miejscowość: LOP
Motocykl: VN2000 "syn"

Post autor: Shepherd » ndz sty 05, 2014

misiek735,

Mi również coś podobnego potrafi się zdarzyć.
Czekam na opinię innych.
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW

Duch

Post autor: Duch » pn sty 06, 2014

ja miałem za bogatą dawke paliwa regulacja gażnika i zawalone odną węzyki ( łączą dwa cylindry na deklu i wchodzą do filtra powiertza), częstym efektm było paliwo poza silnikm wylewało i za to wczoraj wydmuchało mi uszczelki pod cylindrem :mad: :mad: :mad: :mad:

Awatar użytkownika
Shepherd

Post autor: Shepherd » pn sty 06, 2014

Duch pisze:wczoraj wydmuchało mi uszczelki pod cylindrem :mad: :mad: :mad: :mad:
:razz: no to nie ciekawie rok ci się zaczął,

misiek735

Post autor: misiek735 » pn sty 06, 2014

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, aczkolwiek jeśli chodzi o regulację gaźnika, to ciężko cokolwiek tam wyregulować... jest tylko jedna śrubka pod spodem gaźnika od regulacji wysokości igliczki (chyba??). Każda próba wyjęcia go, wkręcenia lekko śrubki i złożenia to 30 minut zabawy z wężami od gaźnika i filtra powietrza.

Co do zabrudzonych wężyków, wszystko wydaje się być ok- przed chwilą sprawdzałem.

Czy mógłby mi ktoś napisać do czego to służy i czy jest niezbędne do prawidłowej pracy silnika?

Obrazek

Obrazek

Jest to jakiś zbiornik emisji, ale za co odpowiedzialny to nie wiem. Może tam się robi jakieś podciśnienie? Znalazłem numer katalogowy: 16164. Ja na przykład tego w ogóle nie posiadam, i wszystkie 3 wężyki które teoretycznie powinny być tam podłączone, zwisają sobie luźno pod motocyklem.

Jeden z wężyków który powinien być podłączony do tego zbiorniczka prowadzi do gaźnika. W trakcie normalnej pracy silnika po zatkaniu tego wężyka moto momentalnie gaśnie.

Pozdrawiam

Duch

Shepherd pisze:
Duch pisze:wczoraj wydmuchało mi uszczelki pod cylindrem :mad: :mad: :mad: :mad:
zima idzie dam rade :twisted:

Awatar użytkownika
Shepherd

Post autor: Shepherd » pn sty 06, 2014

Duch pisze:
Shepherd pisze:
też tak myślę, trzymam kciuki za szybkie, sprawne i tanie rozwiązanie problemu,

Duch

Shepherd pisze:
Duch pisze:
Shepherd pisze:
też tak myślę, trzymam kciuki za szybkie, sprawne i tanie rozwiązanie problemu,

no i rusz gównio to śmierdzieć będzie do wymiany uszczelka pod cylindrem i deklem ( Uszczelki pokrywy zaworowej) - ile ta kosztuje??? wie ktoś może

misiek735

Uszczelkę pod cylindrem kupisz za ok. 15 zł na znanym portalu aukcyjnym. Co do uszczelki pod pokrywą, to już gorzej- 32 euro na tej stronie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.cmsnl.com/kawasaki-2001-vn800-e1-vulcan-800-drifter_model15613/gasket-head-cover_110601677/#.UssLQPTuLZ4
Niedługo postaram się opisać postępy dotyczące wkręcania się na obroty...

misiek735

Nie mogę edytować posta, więc opisuję dalej.

No więc wyjąłem ponownie gaźnik, sprawdziłem pływak czy nie jest dziurawy, złożyłem i moto wkręca się na obroty, aczkolwiek problem nie został w pełni rozwiązany...

Po ok. Minucie od odpalenia nie dość że silnik bardzo mocno się nagrzał, to dodatkowo kicha i strasznie dymi niespalone paliwo z wydechu. Wychodzi na to że dostaje za dużo benzyny której nie przepala. W jaki sposób to wyregulować? Tak jak pisałem, znalazłem tylko jedną śrubkę od regulacji igliczki pod spodem gaźnika.

Do gaźnika podpięte są 2 linki idące do manetki, pod zbiornikiem jest możliwość regulacji tych linek-prawie taka sama jak przy manetce. Czy tu się reguluje gaźnik? Jeśli tak, to w jaki sposób? U mnie te dwie linki są tak samo napięte

Co do nagrzewania, domyślam się że chodzi o złe wyregulowanie zaworów i ustawienie zapłonu. Czy ktoś już dokonał takiej operacji i może się podzielić wiedzą?

Do gaźnika podpięta jest wtyczka, doczytałem że jest to jakiś sensor. Do czego to służy?

Nadal nie wiem o co chodzi z tym zbiornikiem emisji (opisałem w poprzednim poście).

Duch

Post autor: Duch » wt sty 07, 2014

misiek735 pisze:Do gaźnika podpięta jest wtyczka, doczytałem że jest to jakiś sensor. Do czego to służy?

????? zaskoczyłeś mnie z tym

Duch

no i mam uszczelka pod GŁOWICĄ i pokrywy zaworowej - 200 zł w salonie firmowym kawasaki u znajomuch w wodzisławiu śląskim

Awatar użytkownika
Pantani
Miejscowość: Ożarów Maz
Motocykl: f650gs twin

Post autor: Pantani » wt sty 07, 2014

uszczelki pokrywy zaworów to duży wydatek, porwała się czy masz jakieś nieszczelności?

Duch

Pantani pisze:uszczelki pokrywy zaworów to duży wydatek, porwała się czy masz jakieś nieszczelności?
wydmuchało uszczelkę pod głowicą, fachowiec rozkręcając cylinder stwierdził że już nie założy uszczelki z pod pokrywy zaworów bo "zrobiła się plastykowa" a z drugiej strony skoro wymienia jedno to może wymienić i drugie będzie spokój na X czasu, teraz tylko czekać na drugi cylinder :D

Awatar użytkownika
Zeus
Miejscowość: ZIELONA GÓRA
Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
VROC: 33589

Post autor: Zeus » wt sty 07, 2014

Duch pisze:no i mam uszczelka pod GŁOWICĄ i pokrywy zaworowej - 200 zł w salonie firmowym kawasaki u znajomuch w wodzisławiu śląskim
200 zł to normalna cena ;)
www.v-moto.pl Oryginalne części, akcesoria, oleje, filtry do Kawasaki

VROC #33589

Awatar użytkownika
Pantani
Miejscowość: Ożarów Maz
Motocykl: f650gs twin

Post autor: Pantani » wt sty 07, 2014

Duch pisze:
Pantani pisze:uszczelki pokrywy zaworów to duży wydatek, porwała się czy masz jakieś nieszczelności?
wydmuchało uszczelkę pod głowicą, fachowiec rozkręcając cylinder stwierdził że już nie założy uszczelki z pod pokrywy zaworów bo "zrobiła się plastykowa" a z drugiej strony skoro wymienia jedno to może wymienić i drugie będzie spokój na X czasu, teraz tylko czekać na drugi cylinder :D
W moim VN800 (98r) uszczelka też wyglądała kiepsko, "pociła się", miałem olejową plamę na żeberkach cylindra. Rozważałem wymianę ale cena 2szt mnie odstraszyła. Złożyłem na starych z użyciem Loctita 5922 (35zl). Efekt jest bardzo dobry. Zobaczymy jak się ten preparat zachowa przy demontażu pokryw. (nie jest to silikon a gęsta smolista maź m.in do uszczelek pokryw zaworów)

Duch

tak tylko umnie była jeszcze odma w konsystencji masła orzechowego, co powodowało że filtr powietrza po 2 miesiacach urzuwania nadaje się tylko do wyrzucenia

ODPOWIEDZ