Podnośnik do smarowania łańcucha by Mayo
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
Podnośnik do smarowania łańcucha by Mayo
Jako, że w naszych 8-setkach łańcuch jest dużo bardziej zasłonięty niż np w maruderkach, a ja leniwy jestem i nie będę przepychał 5 metrów motocykla, żeby posmarować dobrze łańcuch to sobie takie oto proste narzędzie przygotowałem do podniesienia tylnego koła "w trasie" waży to jakieś 0,6 kg więc spokojnie można wrzucić w sakwę.
Żeby nie było, że to mój pomysł to niedawno w necie natrafiłem na zdjęcie podobnego "podnośnika".
Co ważne to zablokowanie przedniego koła klamką.
Żeby nie było, że to mój pomysł to niedawno w necie natrafiłem na zdjęcie podobnego "podnośnika".
Co ważne to zablokowanie przedniego koła klamką.
- Brein
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: Dniepr MT12
- VROC: 32244
fajny patent
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Genialne w swej prostocie! Ale nie byłbym sobą gdybym nie próbował znaleźć dziury w całym
Mayo, powiedz ile czasu trwa podnoszenie koła Twoim wynalazkiem (wliczając przykręcenie do wahacza - a nie wiem czy najpierw czegoś stamtąd nie trzeba odkręcić - oraz kręcenie śrubą rzymską)
I jeszcze czy ta "stopka" nie ma tendencji do przesuwania się kiedy moto jest w górze?
W ogóle to następnym krokiem powinno być zamontowanie tego na stałe do motocykla, żeby nie trzeba było przykręcać. A potem zostanie już tylko zaprojektowanie akcesoryjnej centralnej stopki. - sorry, musiałem
Mayo, powiedz ile czasu trwa podnoszenie koła Twoim wynalazkiem (wliczając przykręcenie do wahacza - a nie wiem czy najpierw czegoś stamtąd nie trzeba odkręcić - oraz kręcenie śrubą rzymską)
I jeszcze czy ta "stopka" nie ma tendencji do przesuwania się kiedy moto jest w górze?
W ogóle to następnym krokiem powinno być zamontowanie tego na stałe do motocykla, żeby nie trzeba było przykręcać. A potem zostanie już tylko zaprojektowanie akcesoryjnej centralnej stopki. - sorry, musiałem
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
O właśnie nie wiedziałem jak to wpisać w guglach żeby znaleźć, ale już namierzyłem http://www.larsson.pl/podnosnik-srubowy ... ,news.html - ale chyba 99 zł bym nie dał , 12 czemu nieLegion pisze:Robią coś takiego, widziałem w kilku sklepach i nazywają to podnośnikiem bocznym lub śrubowym. Koszt do 150 zł. Brawo Mayo za chęci żeby zrobić coś samemu.
Sprawdzę czasowo przy okazji, ale sądzę że ze 2-3 minuty to max jak ostatnio podnosiłem stopka się nie przesuwa bądź co bądź zadek vulcana trochę waży, u mnie nie ma problemu z przykręceniem tego do otworu w wahaczu, ale nie wiem jak przy oryginalnych kominach ja mam nieco cieńsze rury
Ogólnie zamysł jest taki że to ma być lekkie i szybkie w użyciu:) pewnie jak ktoś smaruje szprajami to mu łatwiej, ja już od dawna używam oleju przekładniowego i pędzla.
Re: Podnośnik do smarowania łańcucha by Mayo
Mayones pisze:Jako, że w naszych 8-setkach łańcuch jest dużo bardziej zasłonięty niż np w maruderkach, a ja leniwy jestem i nie będę przepychał 5 metrów motocykla,
Kurde zamiast pomyśleć pchałem 5 m w dwie strony
Patent zajechany
- Barney
- Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki
- Motocykl: VN 800E Drifter, VN 1700 Nomad
- VROC: 35325
Mayo ...... Jak masz tyle czasu wolnego to wymyśl coś do driftera .....
VROC #35325
"Jeśli pijąc alkohol - jestem alkoholikiem
to czy pijąc Fantę - będę fantastyczny ...? "
"Jeśli pijąc alkohol - jestem alkoholikiem
to czy pijąc Fantę - będę fantastyczny ...? "