VN900 - opony
- marekm
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: VN900 Classic, Yamaha T-Max 530
- VROC: 0
VN900 - opony
Jakie oponki rekomendujecie do VN900 Classic ?
Info gdzie kupić (szybko, tanio i fachowo) też mile widziane
Info gdzie kupić (szybko, tanio i fachowo) też mile widziane
- kacmar
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
- VROC: 36367
Ja używam DUNLOP D404 czyli tradycyjnie ceny np: http://motogumy.pl/Opony_motocyklowe.as ... p=MOTOCYKL
Pozdrawiam Cię
VROC#36367
VROC#36367
- ciecio
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Chłopaki z trójmiejskiego forum zawsze polecali to miejsce:
http://www.st-motor.pl/Home.html
http://www.st-motor.pl/Home.html
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- marekm
- Motocykl: VN900 Classic, Yamaha T-Max 530
Proszę o opinie na temat Metzler 880 vs Michelin Commander II
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
Skandynawię w 2013 r. zrobiłem na fabrycznym Dunlopie - się zjechał, ale to ze względu na specyficzną nawierzchnię, na samą oponę nie mogę narzekać. W 2014 r. wyspy nawiedziłem na Metzeler Marathon i dużej różnicy nie odczułem. Chociaż przy śliskiej nawierzchni lepiej trzymał Marathon.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- Seba80
- Miejscowość: south-east
- Motocykl: VN900 Classic
Witajcie koledzy,
Wiosenka tuż tuż, więc czas rozpocząć przygotowania do sezonu
Moja tylna opona ma na środku ze 2mm bieżnika więc jeszcze trochę na niej pojeżdżę, ale zastanawiam się nad zakupem nowej gumy teraz, póki ceny są nieco niższe. We wrześniu na przód założyłem nowego Dunlopa D404 bo tanio go dostałem na oponeo.pl. Patrząc teraz na ceny Dunlop i Metzeler ME880 stoją podobnie w okolicach 500zł. Z tego co poczytałem to na ME880 da się zrobić większe przebiegi, a co do D404 zdania są mocno podzielone. Wydaje mi się, że jak na przodzie i tyle będą różne typy opon to nic złego się nie dzieje, ale zastanawiam się jak to jest z ciśnieniem zalecanym przez producentów, a te dla Dunlopa i Metza są jednak różne.
Doradźcie zatem koledzy czy wziąć Metzelera ze względu na dłuższą żywotność, czy jednak założyć do pary Dunlopa? No i pytanie, kupować teraz, czy jednak wstrzymać się póki nie dojadę obecnego kapcia i w połowie sezonu nabyć świeższą sztukę?
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Seba
Wiosenka tuż tuż, więc czas rozpocząć przygotowania do sezonu
Moja tylna opona ma na środku ze 2mm bieżnika więc jeszcze trochę na niej pojeżdżę, ale zastanawiam się nad zakupem nowej gumy teraz, póki ceny są nieco niższe. We wrześniu na przód założyłem nowego Dunlopa D404 bo tanio go dostałem na oponeo.pl. Patrząc teraz na ceny Dunlop i Metzeler ME880 stoją podobnie w okolicach 500zł. Z tego co poczytałem to na ME880 da się zrobić większe przebiegi, a co do D404 zdania są mocno podzielone. Wydaje mi się, że jak na przodzie i tyle będą różne typy opon to nic złego się nie dzieje, ale zastanawiam się jak to jest z ciśnieniem zalecanym przez producentów, a te dla Dunlopa i Metza są jednak różne.
Doradźcie zatem koledzy czy wziąć Metzelera ze względu na dłuższą żywotność, czy jednak założyć do pary Dunlopa? No i pytanie, kupować teraz, czy jednak wstrzymać się póki nie dojadę obecnego kapcia i w połowie sezonu nabyć świeższą sztukę?
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Seba
-
- Miejscowość: Skierniewice
- Motocykl: VN 900 "Mała czarna"
Witam.
Teraz i ja stoję przed wyborem opon. Z uwagi, że sezon w pełni to może koledzy na świeżo podzielą się wrażeniami.
Szukam opon w standardowym rozmiarze, ale chętnie z białym pasem z boku opony
http://motogumy.pl/Opony_motocyklowe.as ... p=MOTOCYKL
Ktoś z was może jeździ na takim komplecie??
Zastanawia mnie rozmiar tylnej opony- tu jest dostępny 170/80r15, czyli troszkę węższa. Bez białych pasów dostępne są 180/70.
Ma to jekieś znaczenie podczas jazdy???
Teraz i ja stoję przed wyborem opon. Z uwagi, że sezon w pełni to może koledzy na świeżo podzielą się wrażeniami.
Szukam opon w standardowym rozmiarze, ale chętnie z białym pasem z boku opony
http://motogumy.pl/Opony_motocyklowe.as ... p=MOTOCYKL
Ktoś z was może jeździ na takim komplecie??
Zastanawia mnie rozmiar tylnej opony- tu jest dostępny 170/80r15, czyli troszkę węższa. Bez białych pasów dostępne są 180/70.
Ma to jekieś znaczenie podczas jazdy???
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
Jeżdżę na Matathonach już drugi sezon (przedtem fabrycznie przydzielone Dunlopy) i w porównaniu do poprzednich muszę przyznać, ze lepiej się trzymają na wilgotnej nawierzchni.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"
-
- Miejscowość: Lubuskie
- Motocykl: VN900 Custom '08
- VROC: 38038
Index prędkości... bardziej określa przeciążenia jakim opony zostają poddawane przy przyśpieszaniu itd. Im większy, tym opona trwalsza, dotyczy głównie kół napędowych.czardasz pisze:Panowie mam pytanie. Z przodu jest indeks prędkości H czyli max 210, ale przecież moto fabrycznie ma max 165. Czy będzie problem jak założe opone z indeksem S - max prędkość 180 ?
Z góry dzięki.
To tak w skrócie.