Ile podaje książka serwisowa zużycie oleju 1500 / 1600
- Winters
- Miejscowość: Mikołów
- Motocykl: Yamaha Virago XV 750, Vulcan VN 1600 classic
- VROC: 0
Ile podaje książka serwisowa zużycie oleju 1500 / 1600
Mam książkę serwisową ale nie umiem się doszukać.
Ile podaje książka serwisowa zużycie oleju VN 1600 a jak w VN 1500?
Pytam bo kolega wystraszył mnie, że WSZYSTKIE VULCANY biorą olej, a ja sądziłem że temat skończył się dawno i na modelu 1500.
Ma ktoś jakąś fachową informacje na ten temat?
Ile podaje książka serwisowa zużycie oleju VN 1600 a jak w VN 1500?
Pytam bo kolega wystraszył mnie, że WSZYSTKIE VULCANY biorą olej, a ja sądziłem że temat skończył się dawno i na modelu 1500.
Ma ktoś jakąś fachową informacje na ten temat?
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Potwierdzam. Nie musiałem dolewać w Nomadzie między przeglądami nawet "setki" .adamli pisze:Sławek pisze: w 1600 jest gitarrra od wymiany, do wymiany
ŚWIĘTE SŁOWA
Oczywiście regularna kontrola poziomu jest obowiązkowa.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
-
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: Honda Varadero 1000XL
Potwierdzam, ze mój Vulcan 1500z 98 roku śmigał od wymiany do wymiany.
Winters pisze:Wczytałem się w historię i podobno temat brania oleju skończył się w 1999 roku.
Serwisówka z VN 1500 podaje możliwe zużycie 1l/1000km (ktoś to potwierdzi?).
W manualu do VN 1600 nie znalazłem informacji o zużyciu oleju.
Mój ojciec nie mówił jak żyć, po prostu pozwolił mi przyglądać się swojemu życiu.
Clarence Budington Kelland
Clarence Budington Kelland
- Krzycho
- Motocykl: V-strom 650, wcześniej Vulcany...
- VROC: 35666
W książce od VN 1600 nie ma nic na ten temat.
W sprawnym silniku nie powinno ubywać i nie ubywa, co potwierdzają komentarze posiadaczy.
A niesprawny silnik (zużyte pierścienie, uszczelniacze zaworów, wycieki) może brać dowolne ilości oleju.
A odbiegając od tematu - chyba wszystkie programy do wyświetlania dokumentów posiadają opcję wyszukiwania. Zazwyczaj uaktywnia się ją poprzez CTRL+F .
W sprawnym silniku nie powinno ubywać i nie ubywa, co potwierdzają komentarze posiadaczy.
A niesprawny silnik (zużyte pierścienie, uszczelniacze zaworów, wycieki) może brać dowolne ilości oleju.
A odbiegając od tematu - chyba wszystkie programy do wyświetlania dokumentów posiadają opcję wyszukiwania. Zazwyczaj uaktywnia się ją poprzez CTRL+F .
- Winters
Ja mam tylko wydrukowana wersję... gruba księga.
Co do zużycia oleju to nie istnieje taki silnik który go nie zużywa wcale - jest to fizycznie niemożliwe. Ale są modele motocykli oraz samochodów które maja tendencje do nadmiernego zużycia. Np. mam nowego VW Passata..który w książce podaje możliwe zużycie oleju silnikowego 1l/1000 km..... samochód za 100..kilkadziesiąt tysięcy....... ale mam tez Forda Mondeo Titanium który zużywa tak niewielką ilość oleju, że przy wymianie co 15 tysięcy ubytek jest praktycznie znikomy.....
Co do zużycia oleju to nie istnieje taki silnik który go nie zużywa wcale - jest to fizycznie niemożliwe. Ale są modele motocykli oraz samochodów które maja tendencje do nadmiernego zużycia. Np. mam nowego VW Passata..który w książce podaje możliwe zużycie oleju silnikowego 1l/1000 km..... samochód za 100..kilkadziesiąt tysięcy....... ale mam tez Forda Mondeo Titanium który zużywa tak niewielką ilość oleju, że przy wymianie co 15 tysięcy ubytek jest praktycznie znikomy.....
- Krzycho
Napisałem "nie ubywa" co oznacza, że w oczku do sprawdzania oleju nie da się zauważyć obniżenia poziomu od wymiany do wymiany. Owszem, teoretycznie niemożliwy jest całkowity brak zużycia oleju przez silnik. Jednak w trakcie pracy do oleju przenikają: produkty spalania, zanieczyszczenia, woda z atmosfery, niespalone paliwo (i nie wiem co jeszcze, bo nie jestem teoretykiem od silników). W efekcie ilość płynu (nie do końca jest to już olej) pozostaje stała. Jest to jedna z przyczyn konieczności wymiany oleju...
Producenci asekuracyjnie podają w specyfikacjach samochodów takie duże zużycie oleju (1l/1000km to bardzo dużo). Chyba ten Passat nie pali Ci tyle oleju, ile dopuszcza norma?
Producenci asekuracyjnie podają w specyfikacjach samochodów takie duże zużycie oleju (1l/1000km to bardzo dużo). Chyba ten Passat nie pali Ci tyle oleju, ile dopuszcza norma?
- Winters
oj...niestety....
Miałem już 13 samochodów...
I te najbardziej "olejożerne" to : VW passat 2.0 - ten przedostatni model, opel astra 1.6...ecotec
Zużywały ok. 1 litra na 1000 kilometrów ... miałem od nowości...potem troszkę mniej ale passat bił rekordy zużycia... kazy wyjazd służbowy do Niemiec i dolewka 1 litr....
Do najmniej olejożernych zaliczam: Ford mondeo MK IV 2.0 TDCI oraz Volvo V40 2.0 benzyna....
Miałem już 13 samochodów...
I te najbardziej "olejożerne" to : VW passat 2.0 - ten przedostatni model, opel astra 1.6...ecotec
Zużywały ok. 1 litra na 1000 kilometrów ... miałem od nowości...potem troszkę mniej ale passat bił rekordy zużycia... kazy wyjazd służbowy do Niemiec i dolewka 1 litr....
Do najmniej olejożernych zaliczam: Ford mondeo MK IV 2.0 TDCI oraz Volvo V40 2.0 benzyna....
- Krzycho
Ja zazwyczaj jeżdżę samochodami, którym bliżej do pełnoletności niż nowości
Mimo tego mam chyba szczęście, bo odkąd pozbyłem się 20 lat temu Nysy z silnikiem dolnozaworowym, to nigdy potem nie trafiłem na samochód, do którego musiałbym dolewać olej między wymianami. A miałem nawet astrę 1,4 EcoTec i passata... i mam aktualnie alfę z silnikiem TS.
No ale może wystarczy, bo OT się robi...
W temacie: książka serwisowa nic nie mówi na temat normy zużycia oleju przez VN 1600. Znaczy to tyle, że VN-y 1600 nie biorą oleju w zauważalnej ilości, co potwierdzili empirycznie ich wieloletni użytkownicy. Bo to w ogóle dobre motocykle są te Vulcany...
Mimo tego mam chyba szczęście, bo odkąd pozbyłem się 20 lat temu Nysy z silnikiem dolnozaworowym, to nigdy potem nie trafiłem na samochód, do którego musiałbym dolewać olej między wymianami. A miałem nawet astrę 1,4 EcoTec i passata... i mam aktualnie alfę z silnikiem TS.
No ale może wystarczy, bo OT się robi...
W temacie: książka serwisowa nic nie mówi na temat normy zużycia oleju przez VN 1600. Znaczy to tyle, że VN-y 1600 nie biorą oleju w zauważalnej ilości, co potwierdzili empirycznie ich wieloletni użytkownicy. Bo to w ogóle dobre motocykle są te Vulcany...