Nomad - grubość lakieru
Nomad - grubość lakieru
Powszechnie wiadomo, że oryginalna grubość lakieru powinna zawierać się między 80-120 mikronów. W niektórych miejscach może dochodzić do 180, nawet 200.
Byłem dzisiaj oglądać Nomada, który ponoć miał mieć oryginalny lakier. Na oko faktycznie – żadnych śladów malowania, kilka starszych rys. Gdyby nie to, że miałem miernik w życiu nie powiedziałbym, że nie jest to malowanie fabryczne.
Reszta elementów też nie wskazywała, że kiedykolwiek coś było wymieniane, naprawiane. Wszystko oryginał.
Ogólnie motocykl prezentował się tak, jak powinien bezwypadkowy, zadbany sprzęt po kilku latach eksploatacji.
Jednak gdzie bym nie mierzył wychodziło 280-360 mikronów.
We wszystkim, co do tej pory mierzyłem, czy to był samochód, czy motocykl zawsze było wspomniane 80-200. Chociaż nie zawsze, bo trafiały się „bezwypadkowe”, które były poza skalą
Nie chce mi się wierzyć, żeby Nomady były wyjątkiem i miały 2 razy grubszy lakier niż jakikolwiek inne pojazdy.
Jeśli ktoś ma miernik i Nomada – ile jest u Was?
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Byłem dzisiaj oglądać Nomada, który ponoć miał mieć oryginalny lakier. Na oko faktycznie – żadnych śladów malowania, kilka starszych rys. Gdyby nie to, że miałem miernik w życiu nie powiedziałbym, że nie jest to malowanie fabryczne.
Reszta elementów też nie wskazywała, że kiedykolwiek coś było wymieniane, naprawiane. Wszystko oryginał.
Ogólnie motocykl prezentował się tak, jak powinien bezwypadkowy, zadbany sprzęt po kilku latach eksploatacji.
We wszystkim, co do tej pory mierzyłem, czy to był samochód, czy motocykl zawsze było wspomniane 80-200. Chociaż nie zawsze, bo trafiały się „bezwypadkowe”, które były poza skalą
Nie chce mi się wierzyć, żeby Nomady były wyjątkiem i miały 2 razy grubszy lakier niż jakikolwiek inne pojazdy.
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Jak wszystko pozostałe pasuje to bierz.Koziol pisze:I co? Ktoś może sprawdzał lakier, bo oględziny organoleptyczne wskazuje na to, że moto jest w oryginale, ale ponoć liczby nie kłamią.
Moto całkiem ładne, więc chyba bym je łyknął, ale pod warunkiem, że nie było całe malowane.
Z doświadczenia wiem, że lakier to ostatnia rzecz jaka zawodzi w trasie.
-
- Miejscowość: Chodzież
- Motocykl: VN2000, JAWA 350, WFM 1956r
- VROC: 0
Re: Nomad - grubość lakieru
Osobiście miałem styczność z takimi przypadkami i nie były jednak całe malowane ale jak się okazało położono dodatkową warstwę lakieru bezbarwnego dla lepszego zabezpieczenia i głębi lakieru, w stanach ponoć można takie operację zamówić przy kupnie moto i czasami takie rodzynki się zdarzają, co nie znaczy, ze akurat model opisywany przez Ciebie nie był malowany w caości, jedno nie wyklucza drugiegoKoziol pisze:Powszechnie wiadomo, że oryginalna grubość lakieru powinna zawierać się między 80-120 mikronów. W niektórych miejscach może dochodzić do 180, nawet 200.
Masz tylko jedno życie, korzystaj z niego!!
Re: Nomad - grubość lakieru
Fakt. Lakier raczej się w trasie nie psuje.Lecho pisze: Jak wszystko pozostałe pasuje to bierz.
Z doświadczenia wiem, że lakier to ostatnia rzecz jaka zawodzi w trasie.
A to ciekawe. Oj panowie, mieszacie mi w głowie.Perkoz pisze:
Osobiście miałem styczność z takimi przypadkami i nie były jednak całe malowane ale jak się okazało położono dodatkową warstwę lakieru bezbarwnego dla lepszego zabezpieczenia i głębi lakieru, w stanach ponoć można takie operację zamówić przy kupnie moto i czasami takie rodzynki się zdarzają, co nie znaczy, ze akurat model opisywany przez Ciebie nie był malowany w caości, jedno nie wyklucza drugiego
Cena jest na tyle wysoka, że motocykl powinien być naprawdę bez zastrzeżeń.
A trochę do myślenia daje mi też to, że z raportu vin nie mam żadnych danych z ostatnich 2 lat motocykla w USA. Niby nic o wypadkach, ale też nic na temat, żeby rósł przebieg. Nagle pojawia się w Polsce z przebiegiem o 2,5 tys. km większym niż ostatni wpis w Ameryce. A podobno w amerykańskich raportach też można zamazać pewne wydarzenia jak ktoś potrafi.
Dlatego chciałbym mieć pewność co do tego lakieru.
- Jurek
- Miejscowość: Sulejówek
- Motocykl: VN 800 classic "Samuraj"
- VROC: 35044
Myślę, że nikt do tej pory nie wpadł na pomysł pomiaru lakieru w motocyklu i wyciągania z tego wniosków jak w przypadku samochodów.
Jak masz kupić z takim lakierem i nie spać po nocach z rozterki to sobie go lepiej odpuść.
Jak masz kupić z takim lakierem i nie spać po nocach z rozterki to sobie go lepiej odpuść.
Jurek
VROC#35044
VROC#35044
Dzięki. Zaciągałem języka u różnych źródeł i niektórzy potwierdzili, że amerykańce potrafili dodać jeszcze jedną warstwę lakieru bezbarwnego. Nie tylko w Kawie. A, że oględziny nie wskazywały, żeby cokolwiek było malowane czy naprawiane, to Nomad stoi sobie w garażu. Jak na razie niestety więcej stoi niż jeździ, bo brat też człowiek i trzeba mu pomóc przy remoncie, ale kiedyś remont się skończy i wtedy jazda.