Dokładnie jak kolega napisał miałem taki sam przypadek, łożysko pompy -sama rdza Pozdrawiam.Kristofer pisze:A łoźysko i uszczelniacz
pompy wody wymieniłeś?
Naprawa skrzyni - zgrzytający 2 bieg
-
- Miejscowość: Zawiercie
- Motocykl: vulcan 1500-A13 '99r, Aprilia RSV1000R
- VROC: 35092
Niestety nie wymieniłem. Przed remontem raz mi się tak stało i myślałem, że to może pompa oleju dostała powietrza. Sprawdziłem poziom oleju i był na minimum. Po dolaniu dźwięk nie powrócił. Dopiero teraz ponownie to się pojawiło ale tym razem poziom oleju miałem na max. Też stawiałem na łożysko pompy wody ale nie chciałem sugerować swoimi przemyśleniami. Dzięki Panowie za pomoc. Sprawdzę jaki wymiar ma to łożysko i uszczelniacz.A łoźysko i uszczelniacz
pompy wody wymieniłeś?
Komar3->Jawa350->ETZ250x2->Kawasaki GPZ550-> dwadzieścia lat przerwy-> Zipp chopper 50/72 (przez miesiąc)->Dniepr MT10-36 (z koszem)->Vulcan 1500+Aprilia RSV1000R
- Kristof_if
- Miejscowość: Lubomia
- Motocykl: HD FLHTK103,Honda Transalp,Cx500,był VN 1500
- VROC: 37033
Z mojej praktyki powiem że uszczelnienie nie może piszczeć bo to są dwa porcelanowe krążki które się po siebie ślizgają a płyn chłodniczy je smaruję bo jest tłusty(dlatego nie jeździ się na wodzie po uszczelnienie się zaciera)
Ale łożysko pompy to może być to bo jak ma trochę luzu to wpadnie w wibracje i wtedy gwiżdże.Ale będziesz miał problem wymienić to łożysko bez rozpołowienia silnika gdyż ono jest od wewnątrz a uszczelnienie od zewnątrz ale spróbuj.
Podczas próby wymiany tego łożyska uszczelnienie(te osadzone w bloku) i tak zniszczysz podważając je a druga część jest w wirniku (musisz kupić z nim)
Proponuję wlać trochę oleju silnikowego strzykawką do wężyka kontrolnego stan uszczelnienia wtedy poprzez te łożysko będzie się wciskał do silnika może to coś pomoże.
Ale łożysko pompy to może być to bo jak ma trochę luzu to wpadnie w wibracje i wtedy gwiżdże.Ale będziesz miał problem wymienić to łożysko bez rozpołowienia silnika gdyż ono jest od wewnątrz a uszczelnienie od zewnątrz ale spróbuj.
Podczas próby wymiany tego łożyska uszczelnienie(te osadzone w bloku) i tak zniszczysz podważając je a druga część jest w wirniku (musisz kupić z nim)
Proponuję wlać trochę oleju silnikowego strzykawką do wężyka kontrolnego stan uszczelnienia wtedy poprzez te łożysko będzie się wciskał do silnika może to coś pomoże.
Kriss.
Live to ride,ride to live.
Live to ride,ride to live.
-
No to dałem ciała Jeśli gniazdo łożyska ma podtoczenie, by łożysko głębiej nie wchodziło w obudowę, to nie będzie możliwości wymiany od zewnątrz. Akurat nie zrobiłem sobie zdjęć tego elementu.będziesz miał problem wymienić to łożysko bez rozpołowienia silnika gdyż ono jest od wewnątrz a uszczelnienie od zewnątrz ale spróbuj.
Komar3->Jawa350->ETZ250x2->Kawasaki GPZ550-> dwadzieścia lat przerwy-> Zipp chopper 50/72 (przez miesiąc)->Dniepr MT10-36 (z koszem)->Vulcan 1500+Aprilia RSV1000R
- black-dimon
- Miejscowość: Wieluń
- Motocykl: vulcan, jawa, jawa, jawa
- VROC: 0
-
Dzięki Panowie za info! Filmik od black-diamon też mi rozjaśnił sytuację. Z tego co pisze Maniek to łożysko od strony pompy jest po zewnętrznej więc nie powinno być problemu z jego wyjęciem. A z logiki wynika, że to łożysko cierpi najbardziej kiedy uszczelniacz pompy zaczyna przeciekać. Łożysko wewnątrz karteru pracuje w komfortowych warunkach kąpieli olejowej więc nie powinno w zasadzie być uszkodzone.