VN 1500 - Potworny luz na wahaczu
Oczywiście macie rację i mnie też wydaje się, że taki luz nie powinien występować ale tam za bardzo nie ma się do czego przyczepić. W ramie siedzą dwa łożyska igiełkowe, w których z kolei pracują tulejki. Tulejek jest trzy, dwie krótkie i jedna długa. Po wyjęciu tulejek okazuje się, że mają dokładnie taki wymiar jak wewnętrzna szerokość wahacza więc tutaj wszystko jest raczej w porządku. Po złożeniu luz pojawia się między wahaczem a ramą. Wahacz przesuwa się na łożyskach razem z tulejkami. Wygląda to tak jakby rama była za wąska jakieś 1,5-2 mm. Po obu stronach ramy występują uszczelki, które są też podkładkami ale mimo wymiany na nowe nie zniwelowały luzu. Chcąc się tego pozbyć, można by albo skrócić tulejkę albo dołożyć podkładkę o średnicy otworu odpowiadającej średnicy tulejki. Tak czy inaczej jest to już "kombinowanie", którego chciałbym uniknąć. Być może po złożeniu wszystkiego do kupy tzn. przekładni, amortyzatorów, koła to wszystko się jakoś "usztywni" ? Będę wdzięczny za Wasze sugestie, pomysły i uwagi.
Wyprzedzając kolejne pytanie Łukasza odpowiem że tak, wymieniłem akumulator ale nic to nie dało.
Wyprzedzając kolejne pytanie Łukasza odpowiem że tak, wymieniłem akumulator ale nic to nie dało.
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica...
No właśnie te uszczelniacze wymieniłem i nic.Leo pisze:Z tego co pamiętam byly tam jeszcze gumowe uszczelniacze łożysk ale mogę się mylić.
Po złożeniu wszystkiego do kupy jest tak samo.
Poniżej film
https://drive.google.com/file/d/0B3tYrV ... sp=sharing
Jakieś pomysły? Coraz cieplej na dworze a motór w rozsypce...
Masakra .
Swoją drogą za cholerę nie mogę zrozumieć od czego to jest,co jest przyczyną?
Tak jak pisałem wyżej ,przy nomadzie 1600 miałem luz ,Zlikwidowałem go mało profesjonalnie ,wkładając podkładki .Były to podkładki z łożysk nie pamiętam dokładnie ,ale chyba od masztu widłaka.
I było super,inna jazda.
Lewa.
Tak jak pisałem wyżej ,przy nomadzie 1600 miałem luz ,Zlikwidowałem go mało profesjonalnie ,wkładając podkładki .Były to podkładki z łożysk nie pamiętam dokładnie ,ale chyba od masztu widłaka.
I było super,inna jazda.
Lewa.
Wieczny optymista
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
Ja dochodzę do wniosku, że tak musi być fabrycznie bo przecież rama się nie skurczyła a tulejki mają wymiar zgodny z instrukcją. Zlikwidowałem luz za pomocą dwóch podkładek o grubości 1,4 mm, dorobionych z tarnamidu.Wulbi pisze:Masakra .
No tak ,ale wahacz nazywa się wleczony a nie pływający .No chyba że w kawie ,lecz nie za bardzo bo jak zastosowałem to ''chałupnictwo z podkładkami '' to motocykl dał się prowadzić .Czego wcześniej nie szło zrobić na '' kocich ubach'' na przykład
.
.
Wieczny optymista