Piec akumulacyjny
Piec akumulacyjny
Witam
planuję zamontować w garażu - wolnostojącym - piec akumulacyjny. Czy macie jakąś wiedzę, doświadczenie w tym temacie - czy taki piec sprawdza się, czy rzeczywiście jest ekonomiczny itd.
Wszelkie info mile widziane.
planuję zamontować w garażu - wolnostojącym - piec akumulacyjny. Czy macie jakąś wiedzę, doświadczenie w tym temacie - czy taki piec sprawdza się, czy rzeczywiście jest ekonomiczny itd.
Wszelkie info mile widziane.
Właśnie mam dwie taryfy - to już wiem bo to podstawa, żeby myśleć o takim piecu.
Miejsce w garażu na to jest a jego waga wynika głw z izolacji (szamot albo coś tam coś tam).
Rzeczywiście bezwładność ma to dużą bo wentylatorek w piecach dynamicznych nie jest wydajnościowy.
Zależy mi na utrzymaniu w garażu temp. na poziomie 5 stopni na plusie bo ani w garażu większa temp. nie jest zalecana ani często w nim nie przebywam - czasem wpadnę po wkrętarkę albo śrubokręt.
Miejsce w garażu na to jest a jego waga wynika głw z izolacji (szamot albo coś tam coś tam).
Rzeczywiście bezwładność ma to dużą bo wentylatorek w piecach dynamicznych nie jest wydajnościowy.
Zależy mi na utrzymaniu w garażu temp. na poziomie 5 stopni na plusie bo ani w garażu większa temp. nie jest zalecana ani często w nim nie przebywam - czasem wpadnę po wkrętarkę albo śrubokręt.
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Jak masz dwutaryfowy to ok. tylko utrzymanie w małej kubaturze zadanej temperatury w przypadku pieca akumulacyjnego to fikcja. Musi się nagrzać, żeby potem stygnąć, a jak się nagrzeje to będzie w garażu gorąco, a jak się nie nagrzeje to nie będzie miało co stygnąć.
W bilansie może się okazać, ze konwektorek z ustawionym termostatem na +5 będzie bardziej ekonomiczny
W bilansie może się okazać, ze konwektorek z ustawionym termostatem na +5 będzie bardziej ekonomiczny
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
jesli chcesz utrzymac zadana temperature to wg mnie piec akumulacyjny odpada.
Piec akumulacyjny dlugo sie nagrzewa, dlugo oddaje cieplo, przez co nie bedziesz mial zadnej mozliwosci utrzymania temperatury na poziomie 5 stopni.
W twoim przypadku najlepszy bedzie zwykly grzejnik z termostatem. Mozesz sprobowac z grzejnikiem olejowym. Dziala tak samo jak zwykly grzejnik elektryczny ale w srodku ma olej ktory dluzej sie nagrzewa, niz zwykly grzjenik ale dluzej oddaje cieplo.
u mnie w pracy jest akumulacyjny. Powiem tak: jak go zalacze rano to gosciu na drugiej zmianie cieszy sie ze mu brygadzista zrobil cieplo i dba o pracownikow
Piec akumulacyjny dlugo sie nagrzewa, dlugo oddaje cieplo, przez co nie bedziesz mial zadnej mozliwosci utrzymania temperatury na poziomie 5 stopni.
W twoim przypadku najlepszy bedzie zwykly grzejnik z termostatem. Mozesz sprobowac z grzejnikiem olejowym. Dziala tak samo jak zwykly grzejnik elektryczny ale w srodku ma olej ktory dluzej sie nagrzewa, niz zwykly grzjenik ale dluzej oddaje cieplo.
u mnie w pracy jest akumulacyjny. Powiem tak: jak go zalacze rano to gosciu na drugiej zmianie cieszy sie ze mu brygadzista zrobil cieplo i dba o pracownikow
Sorki, że tak powiem ale w takim razie źle używacie tego pieca akumulacyjnego.Lacik pisze: u mnie w pracy jest akumulacyjny. Powiem tak: jak go zalacze rano to gosciu na drugiej zmianie cieszy sie ze mu brygadzista zrobil cieplo i dba o pracownikow
Jego zasada działania jest taka, że pobiera energię elektryczną tylko w nocy (w czasie taryf nocnych) a ciepło oddaje całą dobę. Czyli nie ma, że go włączasz lub wyłączasz. To nie jest farelka, że Ci nagrzeje w 15 minut. Jego zadanie to stale utrzymywać jedną (oczywiście +-) temperaturę.
Tak jak było pisane wcześniej piec ma bardzo dużą bezwładność i nie nagrzewa pomieszczenia "od ręki".
Druga sprawa to to jaki piec macie w firmie: statyczny czy dynamiczny?
A trzecia sprawa to dobór pieca do pomieszczenia i jego specyfiki - przy moich założeniach (garaż, średnio izolowany, rzadko przewietrzany, zadana temp 5 st.) potrzebuje 90 W na m2 czyli w przypadku mojego garażu (ok 70m2) potrzebuję ok 5, max 6 kW.
[ Dodano: Pią Gru 03, 2010 ]
To tylko kwestia dobrania pieca o dobrej izolacji oraz zastosowania pieca dynamicznego a nie statycznego.Lecho69 pisze:Jak masz dwutaryfowy to ok. tylko utrzymanie w małej kubaturze zadanej temperatury w przypadku pieca akumulacyjnego to fikcja. Musi się nagrzać, żeby potem stygnąć, a jak się nagrzeje to będzie w garażu gorąco, a jak się nie nagrzeje to nie będzie miało co stygnąć.
W Niemczech, gdzie gaz jest bardzo mało popularny, połowa mieszkań i domów chodzi na piecach akumulacyjnych.
- Baudolino
- Miejscowość: Kraków
- Motocykl: Lucynka
- VROC: 32426
Luzak ja trochę nie w temacie, ale własnie ostatnio gość mi sprzedał newsa. Mianowicie ta opcja dwutaryfowa ma jakąś tehniczną nazwę typu "ghx" "b29" albo coś innego, ale elektrownia pocichu wprowadziła podobną taryfę o takiej samej nazwie tylko z dodaną literką E na końcu. Ta literka, czyli zmiana taryfy' daje nam dwie godziny wiecej taryfy nocnej. Mam nadzieję że dość jasno to naswietlilem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie wiem czy o tym mówisz (piszesz), ale w tej taryfie są dwie dodatkowe godziny - najczęściej od 13 do 15 w dni powszednie - gdzie stawka jest taka jak w nocy.
Jedyne na co trzeba uważać to zmiana czasu z letniego na zimowy. W zegarach, które montuje elektrownia przy liczniku, czas jest ustawiony wg jednej strefy czasowej (najczęściej letniej). Po zmianie na czas zimowy należy to uwzględnić na swoich urządzeniach ponieważ na liczniku czas nadal pozostaje wg czasu letniego (nikt z elektrowni nie przychodzi 2 x w roku aby zmienić czas).
Jedyne na co trzeba uważać to zmiana czasu z letniego na zimowy. W zegarach, które montuje elektrownia przy liczniku, czas jest ustawiony wg jednej strefy czasowej (najczęściej letniej). Po zmianie na czas zimowy należy to uwzględnić na swoich urządzeniach ponieważ na liczniku czas nadal pozostaje wg czasu letniego (nikt z elektrowni nie przychodzi 2 x w roku aby zmienić czas).
- kuki766
- Miejscowość: Słupsk
- Motocykl: kawasaki 1600 Vulcan Nomad
- VROC: 0
A może grzejnik gazowy - szybko nagrzewa i niejest głośny .Jeśli chodzi o grzeniki elektryczne to na żadnym termostat nie ustawisz na temperaturę 5 stopni. Polecam
zegar sterujący do gniazdka z możliwością programowania włączania i wyłączania .
Sa też grzejniki gazowe naścienne z wyrzutem spalin przez ścianę .
zegar sterujący do gniazdka z możliwością programowania włączania i wyłączania .
Życie zaczyna się po czterdziestce
Grzejnik gazowy ma jedną dużą wadę - produkuje bardzo dużo pary wodnej. Mowa oczywiście o grzejnikach bez odprowadzania spalin.kuki766 pisze:A może grzejnik gazowy - szybko nagrzewa i niejest głośny .Jeśli chodzi o grzeniki elektryczne to na żadnym termostat nie ustawisz na temperaturę 5 stopni. Polecam
Odnośnie ustawiania temperatury - prawie każdy piec akumulacyjny - a o takich tu rozmawiamy - ma możliwość ustawienia żądanej temperatury 5 stopni. PRZYKŁAD regulacja na termostacie RT 201 w zakresie od 5 do 30 stopni.
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
Luzak zapomnialem dopowiedziec ze chodzi o poniedzialek rano. w ciagu tygodnia moj warsztat w godzinach kiedy ja nie pracuje jest zamkniety. Oczywiscie jako automatyk wsadzenie programatora czasowego to pikus, ale to juz inna bajka, o ktorej mozemy podyskutowac przy piwie Koncowy akapit mojej wypowiedzi byl bardziej dla usmiechu niz do wniesienia czegokolwiek do tematuLuzak pisze:Sorki, że tak powiem ale w takim razie źle używacie tego pieca akumulacyjnego.Lacik pisze: u mnie w pracy jest akumulacyjny. Powiem tak: jak go zalacze rano to gosciu na drugiej zmianie cieszy sie ze mu brygadzista zrobil cieplo i dba o pracownikow
Jego zasada działania jest taka, że pobiera energię elektryczną tylko w nocy (w czasie taryf nocnych) a ciepło oddaje całą dobę. Czyli nie ma, że go włączasz lub wyłączasz. To nie jest farelka, że Ci nagrzeje w 15 minut. Jego zadanie to stale utrzymywać jedną (oczywiście +-) temperaturę.
Tak jak było pisane wcześniej piec ma bardzo dużą bezwładność i nie nagrzewa pomieszczenia "od ręki".
Druga sprawa to to jaki piec macie w firmie: statyczny czy dynamiczny?
A trzecia sprawa to dobór pieca do pomieszczenia i jego specyfiki - przy moich założeniach (garaż, średnio izolowany, rzadko przewietrzany, zadana temp 5 st.) potrzebuje 90 W na m2 czyli w przypadku mojego garażu (ok 70m2) potrzebuję ok 5, max 6 kW.
.
Wg mnie piec akumulacyjny nie jest dobrym rozwiazaniem ze wzgledu na bezwladnosc duza..
Ja bym sprobowal rozejrzec sie i poczytac o grzejnikach olejowych. Wtedy bedziesz mogl je zamontowac po katach i beda latwiej ogrzewac pomieszczenie. Sa lepsze od zwyklych grzejnikow bo trzymaja dluzej cieplo.
Masz dosyc duzy garaz i moze sie okazac ze jeden piec akumulacyjny nie bedzie wstanie wyrzucic ciepla na cale pomieszczenie, przez co przy piecu bedziesz miec goraco a im dalej tym zimniej.
To jest właśnie jedyna sprawa czego się obawiam - piec jest dynamiczny, ma wentylator, ale czy da radę zrobić cyrkulację na całe pomieszczenie? Raczej nie.Lacik pisze:Masz dosyc duzy garaz i moze sie okazac ze jeden piec akumulacyjny nie bedzie wstanie wyrzucic ciepla na cale pomieszczenie, przez co przy piecu bedziesz miec goraco a im dalej tym zimniej.
Olejaki ciągną dużo prądu - pójdę z torbami :-)
Myślę dalej.