Usunięcie deflektorów z wydechów VN 1600 Nomad
Usunięcie deflektorów z wydechów VN 1600 Nomad
Cześć,
Czy ktoś z Was ma rozwiercone tłumiki w Nomadzie 1600? Chodzi mi o wyjęcie deflektorów końcowych z wydechu (rozwiercenie ostatniej przegrody z tłumika i usunięcie ich). Nomadzik jest bardzo cichy na standardowych rurach (90dB, gdzie dopuszczalne jest 93), a szkoda mi na razie kasy wykładać na renomowane tłumiki, nie wiedząc czy będą mi odpowiadały. Z drugiej strony jest to operacja nieodwracalna, stąd moje pytania.
Czy po usunięciu deflektorów będzie dużo głośniej? Na filmikach z Youtube różnica jest, ale ciężko ocenić jak będzie w realu. Dźwięk wydaje się nie tyle głośniejszy, co nieco bardziej basowy.
Czy taka operacja nie będzie miała negatywnego wpływu na układ zasilania silnika? Nie trzeba potem regulować wtrysków itp.?
Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam,
Mrunia.
Czy ktoś z Was ma rozwiercone tłumiki w Nomadzie 1600? Chodzi mi o wyjęcie deflektorów końcowych z wydechu (rozwiercenie ostatniej przegrody z tłumika i usunięcie ich). Nomadzik jest bardzo cichy na standardowych rurach (90dB, gdzie dopuszczalne jest 93), a szkoda mi na razie kasy wykładać na renomowane tłumiki, nie wiedząc czy będą mi odpowiadały. Z drugiej strony jest to operacja nieodwracalna, stąd moje pytania.
Czy po usunięciu deflektorów będzie dużo głośniej? Na filmikach z Youtube różnica jest, ale ciężko ocenić jak będzie w realu. Dźwięk wydaje się nie tyle głośniejszy, co nieco bardziej basowy.
Czy taka operacja nie będzie miała negatywnego wpływu na układ zasilania silnika? Nie trzeba potem regulować wtrysków itp.?
Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam,
Mrunia.
- Ryszard1962
- Miejscowość: Warszawa - Gocławek
- Motocykl: RS 1600 był Kawsaki VN 1500 NOMAD
- VROC: 37255
- Kristof_if
- Miejscowość: Lubomia
- Motocykl: HD FLHTK103,Honda Transalp,Cx500,był VN 1500
- VROC: 37033
- Kristof_if
Jak fajnie wytniesz otwornicą to zawsze możesz wspawać z powrotem.Mrunia pisze:No właśnie tego się obawiam. Ale skoro gaźnika nie regulowaliście, to może i na wtrysk nie będzie to miało wpływu dużego?
Teraz mam Hd electra na wtrysku bez katalizatora bez sondy.
I za wielką wodą ktoś wybebeszył kompletnie tłumiki było potwornie głośno Ja zamontowałem db kilery zrobione w zakładzie w którym robią układy wydechowe.
Pozostało strzelanie po odpuszczeniu manetki,pali koło 5,5litra wachy.
U Ciebie jak jest katol i sonda lambda to może wzrosnąć spalanie
LwG
Kriss.
Live to ride,ride to live.
Też mam Electre ,na wtryskach z sądą .Założyłem puste wydechy i nic nie regulowałem spalanie nie wzrosło i nie strzela .
Wieczny optymista
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
- Kristof_if
Ale założyłeś akcesoryjne czy wywaliłes bebechy z oryginałuWulbi pisze:Też mam Electre ,na wtryskach z sądą .Założyłem puste wydechy i nic nie regulowałem spalanie nie wzrosło i nie strzela .
Ja miałem wywalone średnica fi100 i długość 1100mm normalnie puste to tak dawało ze po 20 kilometrach jazdy po zatrzymaniu przez 15minut w uszach nic tylko pisk
Kriss.
Akcesoryjne ,ja uważam że są cienkie .W porównaniu do Kalińskich ,to mizerne .
Jak śmigamy trasy po kilka set kilometrów to w tedy je słyszę BDB .
Jak śmigamy trasy po kilka set kilometrów to w tedy je słyszę BDB .
Wieczny optymista