sprzęgło i łańcuch sprzęgłowy -
racja,PITERMUR pisze:Jak widać brak oznak zużycia .
więc jak to możliwe że wyciągnął się łańcuch a ślizgi nie są zużyte?
myślę że przyczyna hałasu leży gdzieś indziej, weź też pod uwagę że podczas pracy strona "ciągnąca" w tym przypadku góra będzie zawsze napięta... wiadomo, jakieś wibracje zawsze będzie miał ale czy aż takie by klepać po obudowie?
aż sprawdziłbym u siebie ale nie chce mi się spuszczac oleju i tego rozkręcać...
miejmy nadzieję że trafi się na forum ktoś kto to robił, dodatkowa wiedza zawsze się przyda
póki co powodzenia:)
Dzięki.Znalazłem na forum podobny opis.Chyba w poście (hałas klekotanie z lewej strony silnika).Pisze ze też wyciągał łańcuch i też mu się wydawał wizualnie naciągnięty , a pomiary wyszły ,że do minimum zużycia jeszcze brakuje.Dalej kolega pisze ,że mimo wszystko wymienił na nowy i się uspokoiło. Może żle mierzymy te łańcuchy.Przedtem pisałem że dł.190,50 mm,teraz wychodzi 191mm-czyli niby już po za normą.Już sam nie wiem.Chyba zamówę ciemno u Zeusa(koszt ok.490zł) jak już to mam rozebrane i wymienię.Nic innego nie zauważyłem zeby było nie tak.Może ktoś się jeszcze odezwie i doradzi.Pozdr.
Pozdrawiam-Piotr
No i byłem w Rybniku.Mają dwa łańcuchy,ale po porównaniu są takie same jak ten mój..Tam mają cały serwis ,naprawy motocykli.Powiedzieli że te łańcuchy jak i inne rzeczy wyciągają z powypadkowych w USA i że silniki były odpalane i było cicho.No i nic mio to nie dało ,tylko jeszcze większą zagwostkę .Nie kupiłem.Ten mechanik zasugerował że może to sprzęgło hydrokinetyczne ,czy jak tam to się nazywa może hałasuje...
Pozdrawiam-Piotr
łańcuch pierwotny sprzęgła.
Siema.A więc odpowiadam ci kolego.Jeśli chodzi o 1 bieg,to przed i po wymianie łańcucha tak samo wchodzi (to znaczy z umiarkowanym trzaśnięciem).Już się do tego przyzwyczaiłem.Koledzy na forum mówią ,że ten typ tak ma.Pozdr.
Pozdrawiam-Piotr