Zrobię mały odkop i dodam coś od siebie.
Hitlerowska swastyka budzi jednoznaczne skojarzenia, i niestety obrzydziła niemal wszystkie formy tego symbolu. Słowiańska swastyka ma zawsze ramiona „złamane” w drugą stronę (jak na emblemacie Strzelców Podhalańskich).
Stahlhelm był powszechnie używany w wielu krajach od połowy pierwszej wojny światowej do końca drugiej. Jak ktoś bardzo chce w czymś takim jeździć i nie budzić złych skojarzeń to podpowiem ze widziałem rozwiazanie. Facet miał „fritza” w malowaniu Powstania Warszawskiego. Biało-czerwony otok i Polska Walcząca. I moim zdaniem super, jednoznacznie pokazał co myśli.
Krzyż maltański to juz nadużycie z skojarzeniami. Przecież nie tylko Żelazny Krzyż ma taką formę (nb. Krzyż Żelazny z początków I WŚ z dumą nosił Marszałek), Virtuti Militari, Krzyż Harcerski, krzyże pułkowe kawalerii, i cała masa odznaczeń z innych krajów. Tu zupełnie nie potępiam użycia.
Na koniec jedno sprostowanie. Powszechne mylenie faszyzmu z nazizmem. Hitlerowski narodowy socjalizm czerpał z faszyzmu ale nim nie był. Faszyzm był ustrojem panującym w wielu krajach i z samego założenia nie jest zbrodniczy. Elementy ideologii faszyzmu były wpisane w naszą Konstytucję z 1935 roku (prymat państwa nad jednostką i narodem).
Faszystowskie Włochy jako pierwsze potępiły agresję III Rzeszy na Polskę.
Ideolodzy faszyzmu w latach 20/30 niezmiernie często powoływali sie na Marszałka jako autorytet.
Nazywanie nazizmu faszyzmem to pomysł sowiecki, zresztą w czasie wojny 1920r ich prasa pisała o „walce z polskimi faszystami”. Do dziś lewicowa retoryka nazywa faszystą każdego patriotę, nacjonalistę i zwolennika gospodarki wolnorynkowej.
Natomiast nazizm to ustrój socjalistyczno - rasistowski. Dwa elementy sprzeczne z faszyzmem, zresztą bardzo długo wyśmiewane przez samego B. Mussoliniego. We Włoszech istniało faszystowskie stowarzyszenie Żydów, w rządzie Benito było dwóch ministrów Żydów, a naród postrzegał identycznie jak Piłsudski - „poczucie przynależności i wierność”, zresztą wspominał często o wielonarodowej Rzeczpospolitej jako przykładzie - polscy Ormianie, Tatarzy byli najwierniejszymi obrońcami Polski zachowując kulturę i religię, a duża grupa Austryjaków z Krakowa walczyła przeciwko Rzeszy jako okupantowi obu ojczyzn.
Uff, trochę sie rozpisałem. Mam nadzieje ze wybaczycie.
Było: WSK 175 ; ETZ 251
Jest VN 800