Dziwne szarpanie motocyklem

tomek1
Motocykl: VN800

Dziwne szarpanie motocyklem

Post autor: tomek1 » ndz maja 05, 2019

Cześć .
Od pewnego czasu zmagam się z jakąś usterką w moim VN 800 której nie mogę zlokalizować i usunąć. Piszę bo być może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał lub ktoś podpowie co może być przyczyną dziwnego zachowania motocykla.
Podczas spokojnej jazdy (stałym tempem) motocyklem dziwnie szarpie , uczucie trochę podobne jakby oponę wybuliło i moto zaczyna szarpać, podskakiwać ( ale nie w rytmie obrotu koła). Jeżeli dodaję gazu szarpanie jest mniej odczuwalne a nawet zanika. Dziwne jest również to że gdy rozpędzę motocykl wcisnę sprzęgło i pozwolę mu się swobodnie toczyć także szarpie (również po wyłączeniu zapłonu co chyba wyklucza układ elektryczny). Natężenie objawów też bywa różne i nie wiem co na to wpływa. Przez chwilę kumpel miał takiego samego VN-a i przełożyłem koła od niego żeby wykluczyć wadę opon lub samych kół ale niestety nie było poprawy. Bujam się po mechanikach i efektu nie ma. W motocyklu ostatnio został wymieniony łańcuch wraz z zębatkami, łożysko główki ramy, łożyska przedniego koła, olej w zawieszeniu wraz z uszczelniaczami. Przymierzam się jeszcze do sprawdzenia sprzęgła (chyba trochę ślizga). Jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub spotkał się kiedyś z takimi objawami to proszę pisać. Pozdrawiam i lewa w górę :yeee:

tomek1

Re: Dziwne szarpanie motocyklem

Post autor: tomek1 » wt cze 18, 2019

Sprzęgło zrobione ale niestety nic to nie dało . motocyklem nadal szarpie.
Ktoś coś? jakieś sugestie?
Nikt się nie spotkał z takimi objawami? :razz: :cenzura: :mad:

Awatar użytkownika
Przemo
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: VN 2000 Classic '06
VROC: 37109

Post autor: Przemo » wt cze 18, 2019

A gaźnik czyściłeś lub daleś do regulacji? Może ci szarpie bo go coś przytyka? Filtr powietrza czysty?
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
VROC: 0

Post autor: Mayones » wt cze 18, 2019

Zara moment, rozpędzasz moto wyłaczasz zapłon czyli lecisz "na luzie" to też go "szarpie" ??

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » wt cze 18, 2019

Hmm... ciężko stwierdzić co może być przyczyną tego dziwnego szarpania. Wymieniłeś cały zestaw napędowy, czyli ta sprawa odpada, ale idąc tropem napędu, tak dla pewności i spokoju, podnieś moto, pokręć kołem i obserwuj, czy łańcuch jest jednakowo napięty. Zmierzam tu do wałka zdawczego i jego osiowości. Czasami, bardzo rzadko, prawie nigdy, ale... jeżeli komuś pękł łańcuch w czasie jazdy i zblokował się wokół zębatki zdawczej, to może delikatnie wygiąć wałek na którym jest zębatka i wtedy łańcuch będzie zmieniał swoje napięcie, a wtedy będą odczuwalne wibracje. Tak tylko gdybam, ale jeżeli masz podnośnik pod ręką, to moto do góry i sprawdź to.

tomek1

Post autor: tomek1 » wt cze 25, 2019

Też o tym myślałem. Zdejmę jeszcze osłonę zębatki przedniej i sprawdzę czy nie ma bicia na wałku (może łożysko zdawcze) aczkolwiek nie miałem takich przygód z zerwanym łańcuchem. Do wcześniejszego wpisu "Mayonesa" tak na luzie też szarpie. Gaźnik też raczej wykluczam bo tocząc się z górki mogę wyłączyć zapłon (gaszę silnik) a moto dalej podskakuje.

tomek1

Post autor: tomek1 » wt lip 16, 2019

Szukam dalej. Na wałku nie widać jakiegoś bicia . Czy do wymiany łożysk wałka zdawczego trzeba rozpołowić silnik ?? czy wyjdą od zewnątrz??
Czy przyczyną szarpania może być balanser ( nie wiem za bardzo jakie jest jego zadanie) ?? są tam jakieś gumy , może są zniekształcone, wybite ?? :(

ODPOWIEDZ