Warzenie własnego piwa
Warzenie własnego piwa
Hej wszystkim na forum. Czy ktoś z was ważył może sam piwo w domu? Zastanawiam się czy by nie spróbować
- Kristofer
- Posty: 374
- Rejestracja: sob lut 25, 2012
- Miejscowość: Myszków
- Motocykl: Honda Goldwing
- VROC: 0
Duuuużo zabawy i duuuużo cierpliwość potrzeba i czasu bo brzeczka nie poczeka ,jeden dzień za wcześnie i masz szampana dwa dni za późno i skisnie chcesz się napić dobrego piwa szukaj małych browarów które ważą jeszcze w miarę tradycyjne ,z czarnej porzeczki wychodzi dobre piwko ale jest trodne do zrobienia
Spoko ale chyba jednak spróbuję, znalazłem taką stronę https://www.bimberhobby.pl/69-zestaw-do-warzenia-piwa gdzie można kupić dużo spoko sprzętu. Więc trochę się pobawię
- Wielebny Bolo
- Posty: 1189
- Rejestracja: ndz sty 14, 2018
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Re: Warzenie własnego piwa
Uwarzyłem kilka piw. Fajne hobby jak komuś sprawia przyjemność tworzenie swojego, natomiast jako źródło taniego piwa nadaje się wyłącznie jeśli ktoś uznaje swój czas za bezwartościowy, bo każda warka to moim zdaniem cały dzień roboty.
Co do podlinkowanego zestawu to brakuje w nim podstawowego sprzętu jakim jest gar do warzenia, który musi mieć ze 30-40l minimum żeby się opłacało bawić. To najdroższy element zestawu. Do gara trzeba mieć odpowiednią kuchenkę. Ja robię ostatnio na płycie indukcyjnej i nie jest to najlepszy sprzęt - mało mocy, ugina się trochę pod garem i po kilku godzinach gotowania zostały na niej trwałe ślady. Kobieta była wściekła. Fermentory polecam mieć 2 - jeden z kranikiem, drugi bez. Osadzenie kranika na dole jest jak najbardziej prawidłowe. Do zestawu należy dokupić filtr bądź też zaimprowizować go - ja zrobiłem z wężyka sanitarnego do wody ze stalowym oplotem - gumowy wężyk wyrwałem zostawiając sam oplot. Taki filtr leży na dnie, a właściwa filtracja dokonuje się poprzez kilkukrotne przelanie zacieru przez warstwę leżącego na filtrze słodu. Ja ogólnie wolę mętne piwo i nigdy nie zrobiłem klarownego. Piwo domowe klaruje się też w trakcie leżakowania, można wspomóc ten proces dodając nieco żelatyny albo dolomitu, nigdy tego nie robię.
W sierpniu machnąłem pszeniczne dorzucając resztki karmelowego słodu, wyszło coś takiego z podświetleniem latarką:
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 203239.jpg
Jak ktoś chce rozpocząć przygodę z własnymi trunkami wyskokowymi to polecam cydr. Teraz jest sezon na jabłka i można kupić tanio tłoczony sok. Sok wlewamy do pojemnika - może być gąsior od wina, fermentor do piwa, w ostateczności nawet plastykowa butelka 5l. Fermentujemy w pokojowej temperaturze, najlepiej z dedykowanymi do cydru drożdżami. Po zakończeniu fermentacji przelewamy do butelek dosypując nieco cukru jeśli chcemy mieć wersję musującą. Butelki mogą być nawet 1,5l z plastyku, najlepiej jakieś mocniejsze, po coca - coli są ok. Leżakujemy jakiś czas, zdatne do picia i nagazowane będzie po tygodniu - dwóch. Po miesiącu zyska na smaku. Jeśli leżakujemy w plastykowych butelkach to polecam jest stawiać na półkach tak by miały coś nad sobą. Kiedyś już malowałem sufit po tym jak wystrzeliła mi butelka z podpiwkiem. Ja lubię wytrawne cydry - ustawiamy to rodzajem drożdży i długością fermentacji. Im słodszy sok, tym mocniej kopie. Kiedyś liczyłem i mi wyszło koło 5% mocy na wytłaczanym soku jabłkowym z Auchan bez dodatku cukru.
Co do podlinkowanego zestawu to brakuje w nim podstawowego sprzętu jakim jest gar do warzenia, który musi mieć ze 30-40l minimum żeby się opłacało bawić. To najdroższy element zestawu. Do gara trzeba mieć odpowiednią kuchenkę. Ja robię ostatnio na płycie indukcyjnej i nie jest to najlepszy sprzęt - mało mocy, ugina się trochę pod garem i po kilku godzinach gotowania zostały na niej trwałe ślady. Kobieta była wściekła. Fermentory polecam mieć 2 - jeden z kranikiem, drugi bez. Osadzenie kranika na dole jest jak najbardziej prawidłowe. Do zestawu należy dokupić filtr bądź też zaimprowizować go - ja zrobiłem z wężyka sanitarnego do wody ze stalowym oplotem - gumowy wężyk wyrwałem zostawiając sam oplot. Taki filtr leży na dnie, a właściwa filtracja dokonuje się poprzez kilkukrotne przelanie zacieru przez warstwę leżącego na filtrze słodu. Ja ogólnie wolę mętne piwo i nigdy nie zrobiłem klarownego. Piwo domowe klaruje się też w trakcie leżakowania, można wspomóc ten proces dodając nieco żelatyny albo dolomitu, nigdy tego nie robię.
W sierpniu machnąłem pszeniczne dorzucając resztki karmelowego słodu, wyszło coś takiego z podświetleniem latarką:
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... 203239.jpg
Jak ktoś chce rozpocząć przygodę z własnymi trunkami wyskokowymi to polecam cydr. Teraz jest sezon na jabłka i można kupić tanio tłoczony sok. Sok wlewamy do pojemnika - może być gąsior od wina, fermentor do piwa, w ostateczności nawet plastykowa butelka 5l. Fermentujemy w pokojowej temperaturze, najlepiej z dedykowanymi do cydru drożdżami. Po zakończeniu fermentacji przelewamy do butelek dosypując nieco cukru jeśli chcemy mieć wersję musującą. Butelki mogą być nawet 1,5l z plastyku, najlepiej jakieś mocniejsze, po coca - coli są ok. Leżakujemy jakiś czas, zdatne do picia i nagazowane będzie po tygodniu - dwóch. Po miesiącu zyska na smaku. Jeśli leżakujemy w plastykowych butelkach to polecam jest stawiać na półkach tak by miały coś nad sobą. Kiedyś już malowałem sufit po tym jak wystrzeliła mi butelka z podpiwkiem. Ja lubię wytrawne cydry - ustawiamy to rodzajem drożdży i długością fermentacji. Im słodszy sok, tym mocniej kopie. Kiedyś liczyłem i mi wyszło koło 5% mocy na wytłaczanym soku jabłkowym z Auchan bez dodatku cukru.
- Marioosh
- Posty: 276
- Rejestracja: ndz lut 03, 2019
- Miejscowość: Gdynia
- Motocykl: VN1500 FI Nomad
- VROC: 0
Re: Warzenie własnego piwa
Sam też jestem mocno zainteresowany tym tematem dlatego też rekomenduję Ci przejrzeć tego vloga na YT- https://www.youtube.com/user/kopyr79
Oprócz zagadnień technicznych znajdziesz tam linka do stronki z brew-kitami.
Powodzonka
Oprócz zagadnień technicznych znajdziesz tam linka do stronki z brew-kitami.
Powodzonka
Na dwóch kołach lub czterech kopytach byłe by w siodle
Re: Warzenie własnego piwa
Życie jest krótkie. Jak ktoś jest zainteresowany to się nie ma co interesować, tylko trzeba zrobić. Oprócz kopyra są też całkiem niezłe vlogi o robieniu piwerka:
https://www.youtube.com/user/PLtumek/playlists
https://www.youtube.com/user/DomowyBrowar/videos
Ogólnie bym się nie kierował za bardzo filmikami, pomagają realnie może przy pierwszej warce i tyle. Szybciej jest przeczytać, np. tutaj:
https://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Wbrew pozorom robienie piwa nie jest jakąś wielką filozofią i można do tego podchodzić w miarę swobodnie przy zachowaniu ogólnych ram stylu oraz czystości. Ja zazwyczaj wybieram recepturę bazową i robię na oko, dorzucając to co mam pod ręką z poprzednich warek. Zawsze wychodzi smaczne i nigdy nie wyszły 2 takie same warki. Z brewkitów nie warzyłem, robię tylko ze słodu.
https://www.youtube.com/user/PLtumek/playlists
https://www.youtube.com/user/DomowyBrowar/videos
Ogólnie bym się nie kierował za bardzo filmikami, pomagają realnie może przy pierwszej warce i tyle. Szybciej jest przeczytać, np. tutaj:
https://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Wbrew pozorom robienie piwa nie jest jakąś wielką filozofią i można do tego podchodzić w miarę swobodnie przy zachowaniu ogólnych ram stylu oraz czystości. Ja zazwyczaj wybieram recepturę bazową i robię na oko, dorzucając to co mam pod ręką z poprzednich warek. Zawsze wychodzi smaczne i nigdy nie wyszły 2 takie same warki. Z brewkitów nie warzyłem, robię tylko ze słodu.
- Wielebny Bolo
- Posty: 1189
- Rejestracja: ndz sty 14, 2018
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Re: Warzenie własnego piwa
Trochę z innej beczki...
W wojsku miałem kolesia który bawił się robieniem win. Twierdził że można to robić ze wszystkiego np. zielonych pomidorów ( podobno robił).
W wojsku miałem kolesia który bawił się robieniem win. Twierdził że można to robić ze wszystkiego np. zielonych pomidorów ( podobno robił).
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
Kto jest online
Jest 43 użytkowników online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 43 gości
Najwięcej użytkowników (637) było online pt lis 22, 2024
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości
Najwięcej użytkowników (637) było online pt lis 22, 2024
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości