Witam.
Na przyszły sezon muszę wyciszyć moje dwa wydechu w VN800. Nie są to ori wyciory, bowiem poprzedni właściciel przerobił Vulcana na bobbera.
Na forum bobbera doradzono mi,aby zastosować wełnę stalową do wydechu.
Po rozbiórce okazało się,że wydechy były już wypełnione, może nie całe bo w niektórych miejscach były dziury,ale jednak.
Chciałbym się dowiedzieć czy do tego wydechu dopasuję db killera, jeśli tak to jak mam się za to zabrać. Wystarczy,że zmierzę średnicę wewnętrzną wydechu i tyle ?
Wyciszenie wydechu - jako db killer
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Re: Wyciszenie wydechu - jako db killer
Ja "awaryjnie " wyciszyłem wydechy od CB75C ( 4w4) myjakami do naczyń z nierdzewki, tz. druciakami. Miałem puste komory bo odpadły bebechy ze starości i Cebula chodziła jak wiertarka dentystyczna. Druciaki dały radę.
To twoje wypełnienie wydaje się za gęste ( tak jakoś to widzę).
To twoje wypełnienie wydaje się za gęste ( tak jakoś to widzę).
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Re: Wyciszenie wydechu - jako db killer
Nie musisz kupować DB killera, bo już go masz. Ta wewnętrzna rura, z wystającymi blaszkami, to właśnie DB killer. Czym byś nie wypełnił komory tłumika, to i tak będzie głośno, bo środkowy DB killer jest przelotowy i nie ma większego znaczenia czym go owiniesz. Żeby wyciszyć ten wydech, trzeba zaburzyć swobodny wypływ spalin, czyli jak w każdym fabrycznym tłumiku, zmiana przepływu gazów, poprzez przegrody i ich wypełnienie materiałem wygłuszającym. W moim wydechu też był pełen przelot w BD killerze, ponacinałem koniec rury DB killera od strony
wlotu, pozaginałem do środka te metalowe paski, sporo ograniczając światło przelotu. Na przegrodzie wywierciłem kilka otworów fi10mm, żeby gazy wlatywały na zewnątrz killera i dopiero po przejściu przez niego, wylatywały na zewnątrz. Nie wyciszałem środka matą wygłuszającą, ale być może to zrobię. Efekt tych kombinacji jest zadowalający, fajny basik, ale nie urywa łba tak jak przed zmianami . Możesz zrobić podobny manewr, w razie czego rozegniesz blaszki do dawnego położenia i znowu będzie hałas . Czym wypełniać? Kaliński sprzedaje materiały wygłuszające, żeby nie wydmuchało wełny, najpierw owija się DB killer wełną ze stali nierdzewnej jakby co. Najtaniej iść do jakiegoś zakładu tokarskiego i zapytać o nierdzewne wióry. Podczas toczenia powstają fajne kłębki, idealne do wydechów. Te sklepowe do mycia garnków też trochę polatają, ale są bardzo cienkie. Możesz spróbować owinąć nimi DB killera, widzę, że nawet już ktoś to robił, bo widać jakieś resztki. Nie upychaj wygłuszenia na siłę, gazy muszą mieć miejsce na przelot. https://kalinski.pl/sklep/pl/3967-mater ... e-tlumiace