Witam wszystkich. Jestem w trakcie podłączenia dodatkowych świateł do mojego Vulcana. Napotkałem pewien problem a w zasadzie pewna rzecz mnie zastanawia. Podłączyłem je według tego schematu:
https://docplayer.pl/19430434-Zrob-to-s ... ki-pl.html
Co mnie zastanawia. Lapmy świecą bez podłączania ich do masy i tu rodzi się moje pytanie. Czy masa która idzie od przekaznika "robi" za masę także dla naszych lamp?
Mam nadzieję, że dosyć jasno opisałem moje pytanie Będę wdzięczny za każdą odpowiedz!
Lightbar-y problem z podłączeniem
Lightbar-y problem z podłączeniem
VULCAN 1500 CLASSIC - OPINIA PO 10 000KM https://youtu.be/RKsgDDxIr1g
- robkas
- Miejscowość: Staszów
- Motocykl: Kawasaki VN900 LT
- VROC: 0
Re: Lightbar-y problem z podłączeniem
Nie z przekażnika tylko prosto z motocykla, bo jeśli metalowa część lighbara przykręcona jest metalową śrubą do metalowej części motocykla to już ma zero. Sam lighbar w środku ma mały kabelek idący od oprawki żarówki do obudowy lighbara. Z przekaznikiem jest inaczej bo do zasilania cewki sterujacej musi mieć plus i minus , a podaje na lampę sam plus.
Jak masz żarówki H3, to tak jak pisał kolega wyżej, jeden koniec żarówki jest umasiony i będzie świecił po podaniu tylko plusa. W tym linku z poradnikiem jak podłączyć, to trochę autora poniosło. W zupełności wystarczy (linka)przewód 1,5 mm kwadrat. Stosowanie przewodu 2,5 jest przesadą, 4mm kwadrat już bzdurą. Sterowanie przekaźnika, czyli włączenie lightbaru też powinno być po kluczyku, a najlepiej dopiero z automatu światła głównego.
U siebie halogeny mogę włączyć tylko jam maszyna jest odpalona i świecą światła mijania. Tak chyba nawet mówią przepisy o sterowaniu oświetleniem "przeciwmgielnym"
U siebie halogeny mogę włączyć tylko jam maszyna jest odpalona i świecą światła mijania. Tak chyba nawet mówią przepisy o sterowaniu oświetleniem "przeciwmgielnym"
...mam na motocyklu gniazdo do zapalniczki, czy ktoś zatem wie gdzie można kupić motocyklową popielniczkę ?..
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
- VROC: 0
Ja u siebie plus do sterowania przekaźnikiem wziąłem z przewodu świateł mijania, tak więc bez włączonych świateł nie włączę lightbarów.
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!