Pomocy pali bezpiecznik przy rozruchu!!!!

esox40
Motocykl: nomad 1500

Pomocy pali bezpiecznik przy rozruchu!!!!

Post autor: esox40 » czw lip 23, 2020

Witam po usunięciu jednej awari szczęśliwy że pali i świeci słońce wyjechałem szczęśliwy w teren było pięknie do pewnego momętu!!!!przy próbie rozruchu dwa obroty rozrusznikiem i cisza!!!otwarłem puszkę z bezpiecznikami i jest spalony 10A bezpiecznik prądowy wymieniłem na 15A dotkniecie startera i spalony dałem 25A i to samo!!!w akcie desperacji wyciągłem pierwszy lepszy bezpiecznik chyba od świateł 10A i zapalił i ogień do garażu :goldas: po zaparkowaniu juz w domu próba odpalenia i bezpiecznik spalony.Więc może ktoś z was chłopaki miał podobny problem i coś podpowie gdzie szukać przyczyny.Dziękuję za każda odpowiedz.

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Re: Pomocy pali bezpiecznik przy rozruchu!!!!

Post autor: Skrobel » czw lip 23, 2020

No cóż... Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś - sprawdź dokładnie który bezpiecznik (albo zrób fotkę skrzynki bezpieczników z zaznaczeniem który to) i sprawdzaj w tym obwodzie, który powoduje zwarcie.
A nawiasem mówiąc ja w swoim moto już nigdy nie wymienię bezpiecznika na większy - o ile wcześniej wszystko było OK. Ryzykujesz przepaleniem czegoś następnego w układzie (w ostateczności mógłbyś przyjarać np. wejście ECU, a to już poważne koszty).

Jeśli okaże się, że to obwód świateł, to przyczyna może być prozaiczna - np. przetarty kabelek dotyka gdzieś do masy. U mnie było tak w przedniej lampie w obwodzie kierunkowskazów. Ale zanim do tego doszedłem to oczywiście spaliłem sobie przekaźnik kierunkowskazów postępując podobnie jak Ty...
LwG
Łukasz czyli Skrobel

esox40

Dzisiaj byłem troche powalczyc z kawą i fakty są takie że na zimnym silniku nic sie nie dzieje można zapalać i gasić bez problemu po paru minutach na ciepłym też ale jak rozgrzałem mocno to już bezpiecznik za każdym razem przy dotknięciu startera spalony!!!!może to nasuwa wam jakieś wnioski???dziękuję za każdą podpowiedz!!!!pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
VROC: 0

Post autor: Tex66 » czw lip 23, 2020

esox40
W poście „VN 1500 brak reakcji po wciśnięciu startera!!cisza!!!” napisałeś, że to „czujnik biegu jałowego” był winowajcą i po jego wymianie „wszystko wróciło do normy choć nie do końca”.
Jak zauważysz na schemacie STARTER LOCKOUT SWICH jest w tym samym obwodzie co NEUTRAL SWITCH. Jeżeli czujnik biegu jałowego będzie miał zwarcie, spowoduje to przepalenie się bezpiecznika nr 1 – Ignition Fuse 10A – będzie cisza w momencie wciskania startera.
I tak też było u Ciebie.
Z tym testowaniem bezpiecznika 10A bezpiecznikiem 15A czy też 25A to nie do końca mądre.

Wracając do meritum tego postu, to:
Prawdopodobnie któryś z przewodów zakreślonych na czerwono ma uszkodzoną izolację, po rozgrzaniu silnika przewód ten staje się bardzie elastyczny i odkształcając się zwiera się z masą. Mówię tu o przewodach w obwodzie STARTER CIRCUIT RELAY - z ENGINE STOP SWITCH i STARTER BUTTON .
Będzie to luźny przewód, nie w żadnej wiązce, luźny „kabelek” :) gdzieś pod zbiornikiem paliwa.
Powodzenia
Obrazek
Tex66

esox40

Tex66 jestem pod wielkim wrażeniem tego co napisałeś!!!!!masz wielką wiedze i wiesz o czym mówisz!!!!W Sobotę mam wolne wiec od rana zaczynam poszukiwania tego kabelka!!!!Dzieki za schemat!!!!Serdeczne Pozdrowienia!!!

esox40

Post autor: esox40 » ndz lip 26, 2020

Niestety nic nie znalazłem już nie wiem co robić zastanawiam się jeszcze przed wyjęciem rozrusznika ale nie wiem czy on może mieć coś z tym wspólnego ręce opadaja!!!!

esox40

No i chyba coś znalazłem po wyjęciu rozrusznika i rozkreceniu go wypadło ze środka kilka plastikowych części okazało się że izolator śruby prądowej jest uszkodzony jest to taki plastikowy lub z jakiegoś tworzywa pierścień który oddziela śrubę od obudowy rozrusznika .Teraz pytanie czy to mogło być przyczyną palenia bezpiecznika i czy jestem w stanie gdzieś kupić taki izolator na rynku????

Awatar użytkownika
Tex66

Post autor: Tex66 » ndz lip 26, 2020

Zdecydowanie nic nie powinno wysypać się w częściach z obudowy rozrusznika, w tym na pewno żaden izolator. Skoro izolator śruby prądowej (+) oddzielający ją od obudowy regulatora która jest masą nie spełniał swojej roli to rozrusznik pracował na zwarciu w momencie próby odpalenia motocykla. Wszystko wskazuje na to, że miałeś zwarcie w rozruszniku.
Każdy z podzespołów rozrusznika przy którym jest numer (Patrz – zdjęcie: „Budowa rozrusznika VN 1500 – numeracja podzespołów i ich nazwa” jesteś w stanie kupić w sklepie firmowym Kawasaki.
Wejdź na stronę: https://www.kawasakisklep.pl/pl/
W wyszukiwarce wpisz pełny 9-cio cyfrowy numer bez żadnej spacji czy myślnika.
Przykład: 21039 – brush carbon (szczotka węglowa), WPISUJESZ: 210391090
I wyświetla się: brush carbon – cena 349,50 zł
I tak sprawdzisz każdy podzespół.
Najlepiej złap kontakt mailowy z Zeusem tu na Forum.
Jak już wymienisz uszkodzony podzespół rozrusznika sprawdź go (Patrz – zdjęcie „Sprawdzanie rozrusznika VN
1500
”.
Obrazek

Obrazek

Powodzenia
Tex66

esox40

Wielkie dzieki kolejny raz opadła mi szczęka na twoją odpowiedz :clap: skąd Ty to wszystko bierzesz???szacun!!!mam tylko jedno pytanko na tym rysunku częśc która jest mi potrzebna nie jest opisana skąd wziąć jej numer??

Awatar użytkownika
Tex66

Post autor: Tex66 » ndz lip 26, 2020

esox40
Kiedyś też szukałem pewnych rzeczy tu na Forum po kupnie VN 2000 ale po krótkim czasie uznałem, że głównie liczy wiedza z instrukcji serwisowych. Dopiero później można próbować pewnych rzeczy w praktyce. Po przerobieniu serwisówki VN 2000 dla siebie przeglądam też instrukcje pozostałych VN stąd mogłem Ci coś podrzucić.

Masz schemat budowy całego rozrusznika, jeżeli nie ma numeru przy danym podzespole, oznacza to tej części samej nie kupisz. Jest ona składową większego podzespołu opisanego liczbą.
Szukałbym używanego rozrusznika w necie. Na polskich forach aukcyjnych raczej nie znajdziesz.

Na eBay jest ich mnóstwo, rozpiętość cenowa też znaczna.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... rozrusznik

Ale na pewno dużo niższa niż nowy w sklepie Kawasaki
Wpisując w wyszukiwarkę na stronie Kawasaki: 211631271 – to będziesz miał cenę 2 964.50 zł za nowy rozrusznik :wall: .
Tex66

ODPOWIEDZ