Witam
Tak więc, trafił mi się EN 500, miałem już dość ciężkich motocykli więc wróciłem do light choperka. Z racji że dostałem go z free to wziąłem z dobrodziejstwem inwentarza. Do rzeczy: motocykl ogólnie jeździ bardzo ładnie przyspiesza, ale po odpaleniu słychać rzegotanie z okolicy góry silnika - napinacz sprawdziłem i ma jeszcze sporo regulacji i działa prawidłowo. Czy możliwe żeby w tak metaliczny i nierównomierny sposób hałasowały zawory ? Co ciekawe podczas jazdy przy mocnym dodaniu gazu wszystko cichnie i jest idealnie - wydaje mi się że zawory słychać by było cały czas, niezależnie od zmiany obciążenia silnika.
Podpowiedzcie coś - gdzie młotkiem przyłożyć ...
gery73
EN 500 z roku 1990 rzęzi na wolnych obrotach
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN2000
Re: EN 500 z roku 1990 rzęzi na wolnych obrotach
Przepustnica w gaźniku?
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Zawory cykałyby w większym lub całym zakresie obrotów. Podobny hałas miałem kiedyś w 4cyl Hondzie, pomimo wymiany łańcuszka rozrządu, podczas schodzenia z obrotów słychać było wnerwiający dźwięk (trrrrrrrr.... . Problemem był pęknięty ślizg łańcuszka, napinacz napinał, ale ślizg "łamał" się i go luzował. Podczas wkręcania silnika na wyższe obroty była cisza. Dla pewności sprawdź luzy zaworowe, to nie zaszkodzi, ale tego "rzekotania" szukałbym jednak po stronie napędu wałków rozrządu. Luzy na wale czy sworzniach tłoków, kto to wie? ale raczej mało prawdopodobne.
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: EN 500, XVZ 1300, Road KIng
- VROC: 0
Dzisiaj zrzuce górę silnika, zobaczymy co tam siedzi - dzięki za szybką odpowiedź. Dm znać co było i lub co jest ..
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: EN 500, XVZ 1300, Road KIng
- VROC: 0
Co do przepustnicy w gaźniku to raczej nie - ewidentnie dźwięk dochodzi z góry silnika