Czy będzie ze mnie Nomada???
Czy będzie ze mnie Nomada???
Nie ukrywam,że zarejestrowałem sie na Vulcaneria coby otrzaskać się w temacie i móc popytać już doświadczonych jeźdźców o to czy o tamto.Obecnie śmigam jak w opisie ,wirażką 535 i mam kilka-naście lat stażu w ujeżdżaniu dwuśladow. to naście na pojazdach typu wiejski sprzęt kaskaderski do 250 poj.Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ażeby przesiąść się na coś bardziej budzącego respect.Chodziłem oglądalem i wylukałem takie cuś co się nazywa Vulcan 1500 Nomad.No i zakochałem się ...od pierwszego wejrzenia ...tak jak w mojej żonce przed laty :)Mam tylko dylemat taki ,że przy moich podłych gabarytach 70 kg i 170 w pionie moja miłość VN może nie być ,tak mniemam właściwą partnerką .Napiszcie proszę ,napewno nie jeden z Was miał kiedyś podobne rozterki.Jak to się wszystko ma w porównaniu.Jak wyglądają warunki jezdne tej ślicznotki ,jest trudno ,łatwo ,warto ryzykować zdrowiem??Oglądałem też vn900 sporo mniejszy jest i lżejszy ale bez urazy jakiś takiś mniej klasyczny ciut dla mnie cukierkowaty i bez wyrazu?
-
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: Kawasaki Vn 1600 Nomad
- VROC: 0
:?: wszystkim da się jeżdzić , najgorsze jest pierwsze 20 tys. km , a póżniej już leci i gmole Ja śmigam takim grzmotem i mimo większych niż Twoje gabarytów nie próbuję go trzymać gdy się obala bo może kręgosłup pęknąć . Łatwiej jest go podnieść . Przerabiałem to w czasie tzw. parkingówek i się sprawdza , a jak już jedziesz to jest potulny jak baranek . Co do modelu , to polecam 1600 , bo ma mniej tzw. grzechów dzieciństwa , troszkę bardziej dopracowany od poprzednika. Kupuj i lataj . Naprawdę warto Szerokości
- Mały
- Miejscowość: Piła
- Motocykl: Kawasaki VN 1600 NOMAD
Witaj, ja mialem ten sam problem.
Przez trzy lata jeżdziłem VN 800 Classic, pierwsze dwa lata było O.K. ale póżniej zacząlem oglądać się za czyś większym. Na przełomie pażdziernika i listopada zeszłego roku kupiłem VN 1600 Nomada, zrobiłem nim dopiero 100 km i muszę przyznać, że mam pełen respekt dla tej maszyny. Jest cięższy, a co zatym idzie trudniejszy przy manewrowaniu, ale podczas jazdy prowadzi się rewelacyjnie. Napewno przejechane w przyszłości kilometry pozwolą wypracować sobie pewne techniki i nawyki, pomocne w manewrowaniu jak i jezdzię.
Moim skromnym zdaniem kup Nomada, a będziesz nim jeżdził przez dłuższy czas bez konieczności zmiany po roku lub dwóch na większy.
Pozdrawiam
Przez trzy lata jeżdziłem VN 800 Classic, pierwsze dwa lata było O.K. ale póżniej zacząlem oglądać się za czyś większym. Na przełomie pażdziernika i listopada zeszłego roku kupiłem VN 1600 Nomada, zrobiłem nim dopiero 100 km i muszę przyznać, że mam pełen respekt dla tej maszyny. Jest cięższy, a co zatym idzie trudniejszy przy manewrowaniu, ale podczas jazdy prowadzi się rewelacyjnie. Napewno przejechane w przyszłości kilometry pozwolą wypracować sobie pewne techniki i nawyki, pomocne w manewrowaniu jak i jezdzię.
Moim skromnym zdaniem kup Nomada, a będziesz nim jeżdził przez dłuższy czas bez konieczności zmiany po roku lub dwóch na większy.
Pozdrawiam
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- Abrams
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
800 śmigałem 3 lata i na miasto ok nawet świetnie w 2 osoby też ok na trasie chodź przy 1600 u mnie było głośniej. Spalanie podobnie .jurekawasaki pisze:Co wybrać kolejny trudny wybór oba są jedyne w swoim rodzaju ,ta mniejsza poręczna bardziej zwrotna a Nomad 1600 to większy komfort ,niewątpliwie ładniej brzmi oczywiście mocy też więcej sam sobie musisz odpowiedzieć jaka będzie przyszłość tego moto w twoich rękach.
Na ten rok 1600 i zobaczymy jak będzie??
800 śmigałem równo z 1600 przyspieszenie podobne...
- jurekawasaki
Abrams pisze:800 śmigałem 3 lata i na miasto ok nawet świetnie w 2 osoby też ok na trasie chodź przy 1600 u mnie było głośniej. Spalanie podobnie .jurekawasaki pisze:Co wybrać kolejny trudny wybór oba są jedyne w swoim rodzaju ,ta mniejsza poręczna bardziej zwrotna a Nomad 1600 to większy komfort ,niewątpliwie ładniej brzmi oczywiście mocy też więcej sam sobie musisz odpowiedzieć jaka będzie przyszłość tego moto w twoich rękach.
Na ten rok 1600 i zobaczymy jak będzie??
800 śmigałem równo z 1600 przyspieszenie podobne...
Wiem Abramsie ze dla wprawnego motocyklisty to one są bardzo podobne w prowadzeniu.
Ja zaczynałem przygodę z EN-em ,kupiłem te klimaty moja żona też. więc teraz mam 800-tke a co przyszłość pokarze zobaczymy.To tak trochę o mnie.
Dzięki za tak liczne wypowiedzi, jestem o kolejny krok blżej od podjecia jedynie słusznej decyzji Dość często pisze się w internecie o tendencjach do walenia się VN w ciasnych winklach jak taki manewr wygląda z punktu widzenia jeźdźca?I jeszczejedno...lepiej wybrać silnik na wtrysku czy pozostać wiernym klasycznym rozwiązaniom i szukać maszyny z gaźnikiem???
- Abrams
To już zależy od Twoich upodobań gaźnik czy wtrysk...zoolook pisze:Dzięki za tak liczne wypowiedzi, jestem o kolejny krok blżej od podjecia jedynie słusznej decyzji Dość często pisze się w internecie o tendencjach do walenia się VN w ciasnych winklach jak taki manewr wygląda z punktu widzenia jeźdźca?I jeszczejedno...lepiej wybrać silnik na wtrysku czy pozostać wiernym klasycznym rozwiązaniom i szukać maszyny z gaźnikiem???
A wali się lub nie VN2000 i to też nie jest pewne różne są opinie i jeszcze żadne nie potwierdzone.
Z pozycji motocyklisty chodzi o wolną jazdę w zakrętach i problem z zacieśnianiem zakrętów przy żółwim tempie jazdy
- jurekawasaki
Waliły to sie pierwsze EN 500 przy wolnym wchodzeniu w zakręty. VN 800 i dalej jest posłuszny jak baranek ,a co do wyboru gaźnik czy wtrysk sprawa jest przesądzona ponieważ vn 1500 to gaźnik a vn 1600 to wtrysk .Przy tych pierwszych masz szanse bezkarnej zabawy z otwartymi wydechami , a przy zasilaniu silnika wtryskiem natrafisz na problemy .
- Abrams
Nie tak do końca z tym grzebaniem przy wydechach...jurekawasaki pisze:Waliły to sie pierwsze EN 500 przy wolnym wchodzeniu w zakręty. VN 800 i dalej jest posłuszny jak baranek ,a co do wyboru gaźnik czy wtrysk sprawa jest przesądzona ponieważ vn 1500 to gaźnik a vn 1600 to wtrysk .Przy tych pierwszych masz szanse bezkarnej zabawy z otwartymi wydechami , a przy zasilaniu silnika wtryskiem natrafisz na problemy .
I 1500 też były na wtrysku
- jurekawasaki
- Abrams
pojedynczo w 2000 pokazał się nomad na wtrysku a seryjnie na większą skalę to po 2002 już był.jurekawasaki pisze:TAbrams, To że końcówka produkcji VN1500 miała układ wtryskowego zasilania to tak naprawde nie zmienia faktu ze montaż akcesoryjnych wydechów to problem .
Momentami bywał na gaźniku mitshubishi momentami kehin.
Nomady generalnie są z USA tam nie ma katalizatorów i nie ma problemów ze zmianą wydechu...
Classic Tourer z europy ma katalizator i już bywa większy problem żeby przełożyć czujnik sondy lambda
Coś co zauważyłem na tym forum to fakt ,że tu nie pozostaniesz człeku sam ze swoimi wątpliwościami.Wczoraj napisałem a dziś patrzę i czytam i to konkret.Kwestia wtrysk czy gaźnik dotyczy dla mnie wyłącznie tematu awaryjności na przestrzeni długiego czasu użytkowania moto.Różnica w ilości spalanego paliwa nie ma większego znaczenia.