Kawasaki VN2000 wałek zdawczy

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Re: Kawasaki VN2000 wałek zdawczy

Post autor: artix » czw sty 02, 2025

Graciarnia dotarła, skrzynia jest kompletna łącznie z wodzikami, podkładkami itd. Fajny strzał, będzie na zaś. Marian07, moduł wielowypustu wygląda na idedntyczny po obu stronach, ilość zębów taka sama. Szerokość robocza wielowypustów pod koła zębate z jednej strony 21mm, z drugiej 22mm, plus oczywiście zakończenia frezowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
artix

Post autor: artix » czw sty 02, 2025

marian07 pisze:
wt gru 17, 2024
Prośba - jak był mógł zerknąć czy wielowypusty z obu stron są takie same (no poza długością)
Dla pewności sprawdziłem wielowpusty na kołach zębatych przekładni pośredniej, koła wchodzą na wałek zamiennie, czyli średnice i moduły zębów są identyczne. Pulley zdawczy będzie identyczny.

Obrazek

marian07
Motocykl: VN900

Post autor: marian07 » czw sty 02, 2025

O, fajne fanty się ci trafiły. Czyli jest ok jeśli są z obu stron tak samo zębate - upraszcza się temat. Dzięki za sprawdzenie - zostanie dla potomności.

Awatar użytkownika
jag
Miejscowość: Wlkp
Motocykl: vn750
VROC: 0

Post autor: jag » wt sty 14, 2025

artix pisze:
czw sty 02, 2025
Graciarnia dotarła, skrzynia jest kompletna łącznie z wodzikami, podkładkami itd. Fajny strzał, będzie na zaś. Marian07, moduł wielowypustu wygląda na idedntyczny po obu stronach, ilość zębów taka sama. Szerokość robocza wielowypustów pod koła zębate z jednej strony 21mm, z drugiej 22mm, plus oczywiście zakończenia frezowania.
Rozumiem, że nie myślisz odsprzedać potrzebującym, uziemionym wałka? :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa

Post autor: Tex66 » wt sty 14, 2025

No to też sobie kupiłem …………………

To co na zdjęciach, włącznie z wałkiem zdawczym (nowego już nie można kupić) to tak skromnie licząc ± 22 000 zł w Kawasaki.pl, więc kupno tego wszystkiego za 820 zł (200$) mimo że używane to zdecydowanie bardzo udany zakup.
Oczywiście doszedł jeszcze koszt przesyłki morskiej 120 zł (29$) bo darmo to nie ma.
Co i jak zrobić, żeby nie było VAT-u i cła już kiedyś pisałem.
Oprócz wałka zdawczego który jest najważniejszy w zestawie i za który to sam wałek warto było tyle zapłacić to jest jeszcze kompletna skrzynia biegów (za same dwa wałki skrzyni biegów, wejściowy i wyjściowy, to tak ± 5200 zł) a jeszcze w gratisie bęben, wodziki i widełki zmiany przełożeń.
Żeby było tak bardziej obrazowo to, …………………. każde pojedyncze nowe koło zębate skrzyni biegów VN 2000 kosztuje więcej, niż ja dałem za wszystkie widoczne elementy razem.
Chciałem kupić sam wałek zdawczy za 200$ i tyle proponowałem sprzedającemu ale wziął się i uparł, że sprzedaje wszystko razem za 200$, więc wziąłem wszystko hurtem jak leci. Co prawda w opcjach sprzedaży, autor aukcji zaznaczył, że nie wysyła do Polski ale wszystko się da zrobić. Najważniejsze jest to, że kolejny wałek powędruje jako zapasowy po zakonserwowaniu na regał, pozostałych elementów też raczej nie wyrzucę. Jest co prawda bardzo mało prawdopodobne żebym był zmuszony z tego całego zestawu cokolwiek i kiedykolwiek wymieniać, bo wałek zdawczy i koło pasowe kupione nowiutkie w Kawasaki i założone w maju 2023, a więc niech to wszystko sobie leży.
Chwilowo dwa zapasowe wałki zdawcze i dwa zapasowe koła pasowe wałka wystarczą, ale jak będzie możliwość kupna kolejnych samych wałków zdawczych do VN2k w przystępnych cenach to kupię, a znajomości u niektórych sprzedających na e-Bay w Ammmeryce już sobie wyrobiłem.
Z czasem i tych używanych podzespołów też zabraknie.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-qjGBjNCWxI
Tex66

Awatar użytkownika
Iron75
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN2000

Post autor: Iron75 » wt sty 14, 2025

Coś tam już powoli zaczyna się dziać

https://www.facebook.com/photo?fbid=122 ... 8192721030

Awatar użytkownika
jag
Miejscowość: Wlkp
Motocykl: vn750

Post autor: jag » wt sty 14, 2025

Tex66 pisze:
wt sty 14, 2025
No to też sobie kupiłem …………………

To co na zdjęciach, włącznie z wałkiem zdawczym (nowego już nie można kupić) to tak skromnie licząc ± 22 000 zł w Kawasaki.pl, więc kupno tego wszystkiego za 820 zł (200$) mimo że używane to zdecydowanie bardzo udany zakup.
Oczywiście doszedł jeszcze koszt przesyłki morskiej 120 zł (29$) bo darmo to nie ma.
Co i jak zrobić, żeby nie było VAT-u i cła już kiedyś pisałem.
Oprócz wałka zdawczego który jest najważniejszy w zestawie i za który to sam wałek warto było tyle zapłacić to jest jeszcze kompletna skrzynia biegów (za same dwa wałki skrzyni biegów, wejściowy i wyjściowy, to tak ± 5200 zł) a jeszcze w gratisie bęben, wodziki i widełki zmiany przełożeń.
Żeby było tak bardziej obrazowo to, …………………. każde pojedyncze nowe koło zębate skrzyni biegów VN 2000 kosztuje więcej, niż ja dałem za wszystkie widoczne elementy razem.
Chciałem kupić sam wałek zdawczy za 200$ i tyle proponowałem sprzedającemu ale wziął się i uparł, że sprzedaje wszystko razem za 200$, więc wziąłem wszystko hurtem jak leci. Co prawda w opcjach sprzedaży, autor aukcji zaznaczył, że nie wysyła do Polski ale wszystko się da zrobić. Najważniejsze jest to, że kolejny wałek powędruje jako zapasowy po zakonserwowaniu na regał, pozostałych elementów też raczej nie wyrzucę. Jest co prawda bardzo mało prawdopodobne żebym był zmuszony z tego całego zestawu cokolwiek i kiedykolwiek wymieniać, bo wałek zdawczy i koło pasowe kupione nowiutkie w Kawasaki i założone w maju 2023, a więc niech to wszystko sobie leży.
Chwilowo dwa zapasowe wałki zdawcze i dwa zapasowe koła pasowe wałka wystarczą, ale jak będzie możliwość kupna kolejnych samych wałków zdawczych do VN2k w przystępnych cenach to kupię, a znajomości u niektórych sprzedających na e-Bay w Ammmeryce już sobie wyrobiłem.
Z czasem i tych używanych podzespołów też zabraknie.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-qjGBjNCWxI
Oczywiście, że nie masz obowiązku pomóc nikomu w zakupie, oczywiście że masz prawo kupić wszystkie wałki dostępne na globie i trzymać je na półce mając zamontowany nowy u siebie, jednak jakiś niesmak pozostaje :) :yeee:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa

Post autor: Tex66 » wt sty 14, 2025

jag,
Pozwól, że będę kupował to na co mam ochotę, i w takich ilościach, w jakich mam ochotę i trzymał to gdzie mi się podoba, bo ja za to płacę.
Gdybym chciał sprzedać wałek czy koło pasowe, czy nawet dwa wałki z kołami to zamieściłbym ofertę zgodnie z wymogami regulaminowymi w dziale Giełda/Sprzedam.
Niesmak pozostaje” – to śledź na bieżąco kilkakrotnie i więcej w ciągu dnia ukazujące się ogłoszenia dotyczące VN 2000 na e-Bay i tak całymi tygodniami, zobaczysz jak łatwo kupić wałek zdawczy.

Chcesz odkupić wałek i koło pasowe to złóż tu ofertę cenową, tu w tym poście.
Tex66

Awatar użytkownika
artix

Post autor: artix » wt sty 14, 2025

Jag, to czy trafisz lub nie na ofertę sprzedaży wałka, to kwestia szczęścia albo systematyczności w sprawdzaniu ogłoszeń. Jeżeli robiłbyś to codziennie, to już miałbyś go u siebie w garażu. Ja kupiłem całą skrzynię biegów po przeczytaniu postu o dorabianiu wałków, sprawdziłem eBay i po zawodach, do tego dokupiłem przedni pulley, żeby w razie awarii wielowpustu, nie mieć problemów z pasowaniem wałka z kołem pasowym. W skrócie, szukaj, a będzie Ci dane :)

ODPOWIEDZ