Rowerzyści

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Spider
Miejscowość: Podkarpacie
Motocykl: VN 1600 Nomad
VROC: 32254

Post autor: Spider » sob lut 05, 2011

Baudolino pisze:Jesli ulica jest dla wszystkich to albo wszyscy zdawajmy prawko i płaćmy takie same mandaty, albo jeździjmy po niej bez zasad.
No i to jest piękna puenta
Co boskie Bogu resztę Motórowi

VROC #32254

Awatar użytkownika
Dzidzia
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN800A
VROC: 0

Post autor: Dzidzia » sob lut 05, 2011

Abrams pisze:Kask można nabyć od 30 zł... tak więc dzidzia o czym my rozmawiamy...
Abrams a czy kask za 30 zł zwiększy bezpieczeństwo? hm.... sztuka będzie to fakt

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » sob lut 05, 2011

Dzidzia pisze:
Abrams pisze:Kask można nabyć od 30 zł... tak więc dzidzia o czym my rozmawiamy...
Abrams a czy kask za 30 zł zwiększy bezpieczeństwo? hm.... sztuka będzie to fakt
Wcześniej było pisane że nie każdego stać, a za te 30 zł to kask dla dziecka czy dorosłego z homologacją można kupić.
Nie będzie miał bajerów typu daszki , szybkie zapinki czy wkładki oddychające ale będzie spełniał zadanie i w razie "W" ochroni i jak piszesz na sztukę też się nada.
Bo nie sztuką jest mieć kask na rower ale w nim jeździć
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Ja-jo
Motocykl: VN750,GSF1200s
VROC: 33339

Post autor: Ja-jo » sob lut 05, 2011

Dzidzia pisze:
za 30 zł to są takie z jakiegos tam poli jednak spełni rolę poduszkiuretanowego czegoś przy zwyklym upadku, chociaż się pewnie przy okazji rozleci, ale zawsze to coś
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
VROC #33339

Awatar użytkownika
Badger
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » sob lut 05, 2011

ale każdy kask powinien się rozlecieć przy uderzeniu - na tym polega jego działanie. Przejmuję energię uderzenia.
A ja uważam, że lepszy kask za 30 pln niż żaden.
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Abrams

Post autor: Abrams » sob lut 05, 2011

Badger pisze:ale każdy kask powinien się rozlecieć przy uderzeniu - na tym polega jego działanie. Przejmuję energię uderzenia.
A ja uważam, że lepszy kask za 30 pln niż żaden.
Przypomniałeś mi anegdotę z kursu na prawko, jak właściciel firmy zachwalał kaski jakie mieli w sprzedaży "po 120 złociszy jety z szybą są takie mocne nie pękają przy upadku toż to rewelacja jak wam upadnie nic się nie stanie jak nowy" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

VROC #29561

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Post autor: Piotr_Classic » sob lut 05, 2011

Zboczyliście trochę z tematu..........
Ja-jo i Baudolino , obaj macie po trosze racji. Ja-jo rowerzyści nie mają za bardzo w naszych aglomeracjach gdzie się rozwijać (czytaj jeździć, brak ścieżek, tras itd.) a z drugiej strony Ci sami rowerzyści zachowują się czasami gorzej od "samobójców" na szlifierkach..... baaaardzo szybkie manewry w korku ulicznym pomiędzy samochodami, jazdy slalomem pomiędzy ludźmi na chodnikach to chleb dnia powszedniego większości miast........ jeżdżę z Wami VN-em ale i jeżdżę z żoną, córką i synem na rowerku staram się spojrzeć na ten problem z obu stron........... są różni ludzie i różne sytuacje ale jest jedna niepodważalna funkcja, w którą wyposażyła nas natura : myślenie ....... niestety tego nie uczą na ŻADNYM kursie po za jednym kursem......... życie i oby ten "kurs" był jak najmniej bolesny......

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » sob lut 05, 2011

Piotr_Classic pisze:ale jest jedna niepodważalna funkcja, w którą wyposażyła nas natura : myślenie ....... niestety tego nie uczą na ŻADNYM kursie po za jednym kursem......... życie i oby ten "kurs" był jak najmniej bolesny......
Piotrze nic dodać nic ująć :ok:, uważam że masz racje w 100%
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » ndz lut 06, 2011

Piotr pisze:
Piotr_Classic pisze:ale jest jedna niepodważalna funkcja, w którą wyposażyła nas natura : myślenie ....... niestety tego nie uczą na ŻADNYM kursie po za jednym kursem......... życie i oby ten "kurs" był jak najmniej bolesny......
Piotrze nic dodać nic ująć :ok:, uważam że masz racje w 100%
I ja się zupełnie zgadzam z Tobą ,Powiem więcej z całą stanowczością popieram okres próbny po wydaniu prawa jazdy .Jest pewien odsetek absolwentów który zupełnie nie nadaje się do prowadzenia czegokolwiek .To właśnie czasowe wydanie prawa jazdy umożliwi małą selekcję. :idea:

marius
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 900 Custom
VROC: 31327

Post autor: marius » śr lut 09, 2011

Zresztą wszystko zmierza do tego, że o każde prawko w tych zatłoczonych miastach ( i nie tylko) będzie coraz trudniej. W Japonii np. jest tak że zanim do auta na kursie cię wpuszczą to ty przez pół roku wokół niego najpierw "biegasz"
マリウッシュ

Awatar użytkownika
RYSIEK
Miejscowość: LUBLIN/DUBLIN
Motocykl: VN 900 classic

Post autor: RYSIEK » śr lut 09, 2011

marius pisze:Zresztą wszystko zmierza do tego, że o każde prawko w tych zatłoczonych miastach ( i nie tylko) będzie coraz trudniej. W Japonii np. jest tak że zanim do auta na kursie cię wpuszczą to ty przez pół roku wokół niego najpierw "biegasz"
W Irlandii zdajesz testy i jezdzisz, jednoczesnie czekasz 6 miesiecy na egzamin praktyczny (teraz zmienil sie przepis ze przed egzaminem praktycznym musisz przejezdzic 16h z instruktorem). Po zdaniu praktycznego przez kolejne dwa lata obowiazuje zakaz jazdy motocyklami o mocy silnika przekraczającej 25 kW...

Luzak

Post autor: Luzak » czw lut 10, 2011

i słusznie. A u nas 18 lat, zdajesz i możesz na 2000 wsiadać :-) Bez sensu.

Awatar użytkownika
Abrams

Post autor: Abrams » czw lut 10, 2011

Luzak pisze:i słusznie. A u nas 18 lat, zdajesz i możesz na 2000 wsiadać :-) Bez sensu.
Toż to już zmienili jak nie masz 24 lat to nie wsiądziesz i jak nie miałeś wcześniej prawka

VROC #29561

Luzak

Post autor: Luzak » czw lut 10, 2011

a to nie wiedziałem. To przynajmniej tyle dobrego.

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » czw lut 10, 2011

A mnie się wydaje, że to my powinniśmy zmienić nasz sposób myślenia, pomijam młodych, którzy pomykają, jak pomykają, ale generalnie przeszkadza nam gość na drodze bo nie spełnia naszych oczekiwań, jedzie zbyt wolno, nie radzi sobie, kiepsko skręca itd, itp, ale niestety społeczeństwo się starzeje i czy nam się to podoba, czy nie, coraz więcej starszych ludzi będzie za kółkiem i to nie oni do nas, ale my do nich musimy się dostosować, i jak napisał Piotr_Clasic, obojętnie, czy dotyczy rowerzystów czy starszych za kołem, tylko myślenie nam pomorze
nareczka
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
kazuhira
Miejscowość: Kotliska
Motocykl: KLE650
VROC: 33862

Post autor: kazuhira » ndz lut 13, 2011

Krasnal,

Nie mogę się z tobą zgodzić w całości. Nie można równać do najniższego.
Owszem musimy zwracać uwagę na innych kierujących ale nie zwalnia to pozostałych uczestników ruchu z myślenia. I nie ma znaczenia czy jedzie osoba starsza czy młodsza. Z doświadczenia powiem tak. Uważam że obowiązkowe powinny być szkolenia z przepisów ruchu drogowego co kilka lat. Dla wszystkich: począwszy od użytkownika chodnika do kierowcy zawodowego. Przepisy w naszym kochanym kraju zmieniają się tak często że czasami robiąc kurs i zdając egzamin potrafisz załapać się na 2 zmiany przepisów !! A przyznajmy się z czystym sumieniem. Ilu/ile z nas czyta kodeks drogowy po zmianach ?

Pamiętam że w moich czasach szkolnych [szkoła podstawowa] obowiązkowe były zajęcia z funkcjonariuszem z drogówki. I tam wpajano podstawy, jak chodzić po ulicach, jak poruszać się rowerem, pokazywano martwe strefy pojazdów itp. A potem się to urwało i teraz jedynie w ekskluzywnych podstawówkach na specjalne życzenie dyrektorów szkół prowadzi się takie zajęcia. A szkoda moim zdaniem ponieważ to własnie w podstawówce można najlepiej dotrzeć do dzieciaków -> czyli kłania się praca u podstaw.

Odnośnie rowerzystów bo tego dotyczy temat :P . Upadek znaczenia karty rowerowej i robienie z rowerzysty świętej krowy na ulicy tak jak pisze kolega Baudolino jest meritum, które każdy władny prawem drogowym omija żeby nie narazić się zielonym -> bo rower to zdrowie !!
Nie jestem dziwny ... jestem z edycji kolekcjonerskiej :D

Roman
Miejscowość: Bydgoszcz
Motocykl: Kawasaki VN 1500

Post autor: Roman » śr lut 16, 2011

Żaden przepis żadne zakazy niczego tak naprawdę nie zmienią. My sami pozwalamy (czyt. społeczeństwo) by wsiadać za fajerę po pijanemu, by synek bogatego tatusia rozbijał się furą z 200 konnym silnikiem ! Itd.
rozsądek, coś więcej niż tylko pusta przestrzeń między uszami to by wiele zmieniło
Konfitury z zakazanych owoców - to dopiero przysmak.

ODPOWIEDZ