VIN

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Luzak

VIN

Post autor: Luzak » sob paź 02, 2010

Szanowni

podczas ostatnich poszukiwań moto doszukałem się kilku sposobności sprawdzenia historii moto, który był rejestrowany w USA lub Kanadzie.

Nie wiem czy znacie te strony - przeszukałem forum i nie znalazłem info na ten temat - więc wrzucę kilka namiarów. Sprawdzenie motocykla na większości z nich kosztuje od 3-4 dolarów do 25 gdy chcemy uzyskać już bardzo szczegółowe dane.
Te szczegółowe dane nie zawsze są dostępne, ale to widać przy sprawdzeniu wstępnym tzn wyskakuje info ile baza ma wpisanych rekordów na temat danego VIN. I wtedy ew. można pokusić się o zakup pełnego raportu.
Uwaga: info, że są np 2 rekordy w jednym z moich przypadków oznaczało, że jest info na temat:

1. pierwszej rejestracji (dokładne info na temat modelu, rok produkcji, data, miejsce, stan licznika itd)

2. ubezpieczalni, która go sprzedawała dalej, stanu motocykla (sprawny, uszkodzony czy kasacja), stanu licznika

W chwili obecnej sprawdziłem 3 moto które były wystawione na Allegro.

W przypadku 2 sztuk udało mi się dotrzeć do ubezpieczalni, które je sprzedawały

Najważniejsze info, które otrzymujemy to to czy moto widnieje w bazie pojazdów skradzionych oraz czy widnieje w bazie pojazdów uszkodzonych (Vehicle Salvage) lub skasowanych (nie nadają się do dalszej rejestracji).

Widzimy również info na temat pierwszej rejestracji - data, stan licznika.

Następnie widzimy (w przypadku gdy był uszkodzony) jaka ubezpieczalnia sprzedawała moto. Mając te dane udało mi się dotrzeć do obu ubezpieczalni i uzyskać foto z aukcji.
A gdy mam już te foto to wiem czy moto jest warte zainteresowania.

W przypadku jednego moto otrzymałem również info kto kupił od ubezpieczalni i z jakimi przebiegiem ubzepieczalnia sprzedała moto.
W tym przypadku stan licznika z aukcji zgadzał się ze stanem licznika moto, które trafiło do polski.

Do sprawdzenia moto wystarczy zasadniczo tylko nr VIN.

Oto linki do stron:

Link nr 1

i najdroższy z nich ale z największą ilością info

Link nr 3

Na wszystkich stronach płaciłem kartą, raporty otrzymywałem od ręki.

Jeżeli będą jakieś pytania to śmiało :-)

EDIT by MOD (usunięcie linku)
Ostatnio zmieniony pt lis 15, 2013 przez Luzak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kika
Miejscowość: Rzeszów
Motocykl: VN 900
VROC: 0

Post autor: Kika » sob paź 02, 2010

Ile czasu na to poświęciłeś?
To jest ok. :yeee:

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » ndz paź 03, 2010

No, i po to jest forum.
Piątka Luzak :ok:

Luzak

Post autor: Luzak » pn paź 04, 2010

Katarzyna pisze:Ile czasu na to poświęciłeś?
To jest ok. :yeee:
Chwila się zeszła a dokładnie jakieś dwa dni. Najdłużej zeszło się ze znalezieniem w "wirtualnych przestworzach" zdjęć z aukcji, która zakończyła się 8 miesięcy temu. Ale skoro coś jest to znaczy, że można to znaleźć :-)

Awatar użytkownika
Kika
Miejscowość: Rzeszów
Motocykl: VN 900
VROC: 0

Post autor: Kika » wt paź 05, 2010

Rozumiem teraz tę złotą myśl ".....jestem tylko namiętnie ciekawy"

Awatar użytkownika
Jaskul
Miejscowość: Jelcz-Laskowice
Motocykl: VN2000
VROC: 33292

Post autor: Jaskul » wt lut 22, 2011

A czy miałeś info na temat nr lakieru?

Luzak

Post autor: Luzak » wt lut 22, 2011

jak masz podany rocznik to wiesz jakie jest malowanie, a nr lakieru to już tylko w specyfikacji.

Awatar użytkownika
Jaskul

Post autor: Jaskul » wt lut 22, 2011

Czy coś takiego istnieje dla moto z EU ? :?:

[ Dodano: Wto Lut 22, 2011 ]
Jaki adres wpisywałeś przy zapłacie?
Tam można wybrać z istniejącej listy, a na liście tylko amerykańskie i kanadyjskie stany i prowincje, a wybór obowiązkowy

Luzak

Post autor: Luzak » pt lut 25, 2011

dla moto z EU jest europejski rejestr urzędowy ale do niego dostępu nie ma i tam nie ma wszystkich danych.

A przy płatności to już nie pamiętam co wpisywałem .... :-)

Awatar użytkownika
Jaskul

Post autor: Jaskul » pt lut 25, 2011

Już poradziłem wysłałem maila do nich i mi podpowiedzieli, stan pierwszy czyli Alabama a kod 12345. Tak zrobiłem i mam, moto czyste bez zdarzeń, zastawów, generalnych remontów, udokumentowany przebieg i historia prawna, czyli wszystko OK :) :ok:

Luzak

Post autor: Luzak » pt lut 25, 2011

i ok. Dobrze że info jest przydatne.

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Re: VIN

Post autor: Tiszo » pn lut 28, 2011

Luzak pisze:Szanowni

podczas ostatnich poszukiwań moto doszukałem się kilku sposobności sprawdzenia historii moto, który był rejestrowany w USA lub Kanadzie.

Nie wiem czy znacie te strony - przeszukałem forum i nie znalazłem info na ten temat - więc wrzucę kilka namiarów. Sprawdzenie motocykla na większości z nich kosztuje od 3-4 dolarów do 25 gdy chcemy uzyskać już bardzo szczegółowe dane.
Te szczegółowe dane nie zawsze są dostępne, ale to widać przy sprawdzeniu wstępnym tzn wyskakuje info ile baza ma wpisanych rekordów na temat danego VIN. I wtedy ew. można pokusić się o zakup pełnego raportu.
Uwaga: info, że są np 2 rekordy w jednym z moich przypadków oznaczało, że jest info na temat:

1. pierwszej rejestracji (dokładne info na temat modelu, rok produkcji, data, miejsce, stan licznika itd)

2. ubezpieczalni, która go sprzedawała dalej, stanu motocykla (sprawny, uszkodzony czy kasacja), stanu licznika

W chwili obecnej sprawdziłem 3 moto które były wystawione na Allegro.

W przypadku 2 sztuk udało mi się dotrzeć do ubezpieczalni, które je sprzedawały

Najważniejsze info, które otrzymujemy to to czy moto widnieje w bazie pojazdów skradzionych oraz czy widnieje w bazie pojazdów uszkodzonych (Vehicle Salvage) lub skasowanych (nie nadają się do dalszej rejestracji).

Widzimy również info na temat pierwszej rejestracji - data, stan licznika.

Następnie widzimy (w przypadku gdy był uszkodzony) jaka ubezpieczalnia sprzedawała moto. Mając te dane udało mi się dotrzeć do obu ubezpieczalni i uzyskać foto z aukcji.
A gdy mam już te foto to wiem czy moto jest warte zainteresowania.

W przypadku jednego moto otrzymałem również info kto kupił od ubezpieczalni i z jakimi przebiegiem ubzepieczalnia sprzedała moto.
W tym przypadku stan licznika z aukcji zgadzał się ze stanem licznika moto, które trafiło do polski.

Do sprawdzenia moto wystarczy zasadniczo tylko nr VIN.

Oto linki do stron:

Link nr 1

i najdroższy z nich ale z największą ilością info

Link nr 3

Na wszystkich stronach płaciłem kartą, raporty otrzymywałem od ręki.

Jeżeli będą jakieś pytania to śmiało :-)
dobre te strony, mam moto z Kanady i na linku 1 i 3 nie znalazł mojej besti, ale za to na 2 wszystko zadziałało podał markę i rok produkcji prawidłowo. Dalej nie sprawdzałem ale pewno zerknę z ciekawości :clap:

EDIT by MOD (usunięcie linku)
Ostatnio zmieniony pt lis 15, 2013 przez Tiszo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Post autor: Tokar » sob mar 19, 2011

U mnie 2 pierwsze linki zadziałały, w trzecim nie znalazłem informacji o swoim motocyklu. Przed kupnem zawsze warto zerknąć :-)

ODPOWIEDZ