Problem z lightbarami

Wróbelek
Miejscowość: Słupca
Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
VROC: 0

Post autor: Wróbelek » wt mar 29, 2011

Witam dzisiaj zostawiłem moto pod marketem i ktoś mi lightbary musiał przełączyć bo nie mogłem odpalic;/ Dlatego postanowiłem ze podłącze je pod długie. I już rozkręciłem wszystko i czy dobrze zrobiłem jak podłączyłem czarno zółty przewód w lampie pod mase od lightbarów a plusowy do czerwono-czarnego?

Bo cos mi momentami jakby gasły itp a potem bezpiecznik strzela. Dałem 30A bezpiecznik teraz ale mimo to czasami przygasają

Luzak

Post autor: Luzak » wt mar 29, 2011

Podłącz przez przekaźnik i będzie po problemie. Jak podłączysz pod długie to :dupa: z jeżdżenia przy krótkich. A jak przez przekaźnik to nikt Ci tego nie włączy.

Wróbelek

tzn miałem przez przekaźnik ale przełącznik miałem na kierownicy;) I mam problem że świecą igła ale jak poruszę lampą mocno to nie łączy coś nieraz;/ Dodam że mam wyjęte obecnie zawieszenie i tylko półki mam, to mozę masa nie przechodzi?? Ale z drugiej strony minusa przylutowałem do tego z lampy;) Juz sam nie wiem, teraz niby się przełączają z krótkich na długie. To ten trzeci kabel musi byc masowy :cry:

Luzak

Post autor: Luzak » wt mar 29, 2011

No to podłącz przez przekaźnik tak aby nie działały bez włączonej stacyjki. Bo w takim przypadku to pod co miałeś podpięty ten przekaźnik - nie bardzo rozumiem?

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » wt mar 29, 2011

Z tymi lighbarami jest pewien problem, zwłaszcza jak masz długie/krótkie.
Jak masz jednoobwodowe żarówki to sprawa prosta, wyłącznik na przewodach gorących i zamykasz obwód do masy, i amen.
Gorzej jak masz lightbary dwuwłuknowe, wtedy potrzebny jest wyłącznik dwuobwodowy, bo przez włókno żarówki w lampie głównej zamyka się obwód i odcięcie wyłącznikiem samej masy nic nie da, lightbary będą się delikatnie żarzyły. Oczywiście tylko przy włączonej stacyjce.
:cenzura: chyba to trochę niejasne co ??

Wróbelek

tzn tak kipesko lightbary sie palą ale mam jedno włóknowe

Awatar użytkownika
Sheriff
Miejscowość: Koog aan de Zaan
Motocykl: Versys 1000 GT
VROC: 30486

Post autor: Sheriff » śr mar 30, 2011

Wróbelek może ten schemat będzie pomocny:
Obrazek

Wróbelek

Post autor: Wróbelek » śr mar 30, 2011

Pod przekaźnik umiem podłączyć tylko jak chciałem na stałe podłączyć pod światła drogowe. Czyli przełącznik naciskam pali się drogowe w reflektorze i lightbary a na mijania bez lightbarów. I podłączyłem pod czarnobialy kabel minus a czerwonoczarny ten drugi od lightbarów. I niby wszystko świeci ale jak potrząsne lampą to przerywa coś:) Luty chyba dobre porobiłem bo jak lama sie pali dobrze to moge kablami ruszać i wywijać i nic się nie dzieje; tylko jak wszystko do przodu przechyle;/ Wtedy przygasają mocno i strzela bezpiecznik;/ W lightbarach mam 18W zarowki to powinien 5A starszyc + 10A od reflektora to 15A. 15A, 20A odrazu się przepalają.

Awatar użytkownika
Sheriff
Miejscowość: Koog aan de Zaan
Motocykl: Versys 1000 GT
VROC: 30486

Post autor: Sheriff » czw mar 31, 2011

Dobra spece do podpowiedzcie jeszcze czy dobrze rozumiem oznaczenia pinów?
30 to + od aku
87 to + wyjście na podłączony przedmiot np lightbar
86 + od np. świateł mijania
85 tu mam wątpliwości - od aku????????

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » czw mar 31, 2011

Sheriff pisze:85 tu mam wątpliwości - od aku????????
Gdziekolwiek do masy, byle porządnej (do aku oczywiście też można) :ok:

ODPOWIEDZ