Niezbędne rzeczy dla motocyklisty

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Długi Lech
Miejscowość: Białystok
Motocykl: EN 500 C3
VROC: 33639

Post autor: Długi Lech » pt paź 14, 2011

januszek pisze:....

Sprawdz no Lechu kto dokładnie drukuje listę wyposażenia moto-maniaka , bo z całą pewnością nie ja :!!!: :antlers: :papa:
Sorki Januszek, jakoś tak dwa posty obok siebie, brody i Twój, były bardzo zabawne i przypisałem jego do Ciebie. Ale nie ma co sie obrażać, żart to żart i ja tez sobie pozwoliłem zażartować.
Jestem ciekawy dlaczego używasz zwrotu lista "moto-maniaka" czy to znowu Twój żart?
Jakoś nie wyobrażam sobie że całe życie będę kręcił sie wokół komina na swoim motorku. Nie po to on ma mi służyć. I nie wyobrażam sobie wycieczek parodniowych na motorku "golasie" jadąc ubrany w dres.
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Awatar użytkownika
Długi Lech

Post autor: Długi Lech » pt paź 14, 2011

Dosman pisze:No to fajnie, po przeczytaniu tego wszystkiego nic mi nie spadło ale jakoś tak zmiękłem :blabla:
Dosman, zaczynając przygodę z motorem też myślałem że będzie mi potrzebne tylko kilka podstawowych rzeczy, ale lista wydłużała sie proporcjonalnie do ilości przejechanych kilometrów. Napisałem o kosztach POCZĄTKUJĄCEGO motocyklisty. Wiadomo że "starzy wyjadacze" asfaltu kompletują to wszystko przez lata. Co do kosztów to lista jest że tak powiem "ekono" co zauważyli już w postach forumowicze. Tutaj znowu doświadczeni bikersi wiedzą że na niektórych rzeczach nie można oszczędzać i kupować taniego chłamu made in China, o czym i ja zdążyłem sie przekonać.
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

januszek

Post autor: januszek » sob paź 15, 2011

Absolutnie - daleki jestem od obrażania - przepraszam jeśli to tak "zabrzmiało", a moto-maniak? - bo wszyscy jesteśmy - poniekąt "maniakami" dwóch kółek , a napewno - pasjonatami - z tym , że u mnie - przeszło to już chyba w manię tzn. np. pogodę zawsze rano oceniam pod względem wyjazdu na moto (czy to zima czy lato) - pod względem "ilości" słońca - tankuję paliwo do auta - liczę sobie zaraz ile to bym spalił na tej trasie motocyklem - szukam butów w sklepie obuwniczym , mimochodem zerkam na półkę z "glanami" i takimi tam kozakami , czy aby nic nie dało by się z tej półki dostosować do naszej pasji i takie tam inne "anomalia"u siebie zaobserwowałem...ale myślę sobie , że inni to samo mają np. na punkcie komputerów i wogóle elektroniki - mój znajomy dostaje gęsiej skórki jak zobaczy akwarium , a inny - wędkę ... faceci już tak mają i to jest normalne !! jak nic gościa nie kręci to wtedy daje do myślenia czy aby ten psychoanalityk przy ostatniej wizycie go w konia nie robił... :diabelek: - POZDRAWIAM.

Dosman

Post autor: Dosman » sob paź 15, 2011

Andrew pisze:
Dosman pisze:No to fajnie, po przeczytaniu tego wszystkiego nic mi nie spadło ale jakoś tak zmiękłem :blabla:
Dosman nie jest tak źle. Po prostu Długi Lech pochodzi z zamożnej podlaskiej rodziny. Dlatego tak dużo wydaje.
No to ok:)

Ja roześlę po rodzinie listę prezentów dla siebie na gwiazdkę:)

Awatar użytkownika
Thomas
Miejscowość: Chorzów, Bytom
Motocykl: VN 2000 Limited
VROC: 33040

Post autor: Thomas » sob paź 15, 2011

Ja już dawno rozesłałem i od kilku nlat ciągle to samo :mrgreen: a z listy nic :mrgreen:
VROC#33040

Lepiej mieć brzuch z jedzenia niż garb z roboty.

Awatar użytkownika
Lacik
Miejscowość: Sosnowiec
Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
VROC: 33363

Post autor: Lacik » sob paź 15, 2011

Thomas pisze:Ja już dawno rozesłałem i od kilku nlat ciągle to samo :mrgreen: a z listy nic :mrgreen:
dalej skarpety bawelniane i pidzama? :mrgreen: :twisted:

Musialem... :ok:

Awatar użytkownika
Długi Lech

Post autor: Długi Lech » ndz paź 16, 2011

januszek pisze:Absolutnie - daleki jestem od obrażania - przepraszam jeśli to tak "zabrzmiało", a moto-maniak? - bo wszyscy jesteśmy - poniekąt "maniakami" dwóch kółek , a napewno - pasjonatami - z tym , że u mnie - przeszło to już chyba w manię tzn. np. pogodę zawsze rano oceniam pod względem wyjazdu na moto (czy to zima czy lato) - pod względem "ilości" słońca - tankuję paliwo do auta - liczę sobie zaraz ile to bym spalił na tej trasie motocyklem - szukam butów w sklepie obuwniczym , mimochodem zerkam na półkę z "glanami" i takimi tam kozakami , czy aby nic nie dało by się z tej półki dostosować do naszej pasji i takie tam inne "anomalia"u siebie zaobserwowałem...ale myślę sobie , że inni to samo mają np. na punkcie komputerów i wogóle elektroniki - mój znajomy dostaje gęsiej skórki jak zobaczy akwarium , a inny - wędkę ... faceci już tak mają i to jest normalne !! jak nic gościa nie kręci to wtedy daje do myślenia czy aby ten psychoanalityk przy ostatniej wizycie go w konia nie robił... :diabelek: - POZDRAWIAM.
He he, Januszek ja mam podobnie, ostatnio jak byłem w sklepie AGD i ogladałem lodówkę to po otwarciu jednej z nich i zobaczeniu półki-grill, pomyślałem że nadawałaby się na bagażnik pod kufer centralny który planuję kupić :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Nabes

Post autor: Nabes » pn paź 17, 2011

Z punktu widzenia nowicjusza lista zajefajna... ale już mnie głowa boli na myśl o tym aby żonce wytłumaczyc ze to wszystko potrzebne:P Moto kupiłem na koniec tego sezonu i z listy nie mam praktycznie nic poza kaskami, rękawicami i ciepłymi kurtkami (nie skóra - wiem juz, że jest niezbędna ... ). Przez zime musze sie zaopatrzyc w wiele akcesoriów i napewno taka lista mi dużo pomoże. Na poczatku trzeba zrobic duża segregacje i kupowac najpotrzebniejsze rzeczy i z czasme uzupełniac o nowe gadzety. Jak juz ktoś wspomniał nie należy oszczedzac na byle jakich podróbkach tylko kupowac dobry sprzet, a pozatym większasc z forumowiczów kupowala to wyszstko na dystansie wielu lat wiec musze też dac sobie czas :P

Awatar użytkownika
Iron75
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN2000
VROC: 0

Post autor: Iron75 » pn paź 17, 2011

Nabes pisze:ale już mnie głowa boli na myśl o tym aby żonce wytłumaczyc ze to wszystko potrzebne
zacznij od tego że jest juz praktycznie po sezonie więc ceny takich rzeczy z automatu lecą troszkę w dół :mrgreen:

Nabes

własnie to mnie odrobine pociesza. I dzieki temu można nabyc kilka niezbedników, ale mimo wszysko za free nie rozdaja. Jakbym pokazał ta liste to raczej by mi szybko ja z głowy :hammer: :)

januszek

Post autor: januszek » pn paź 17, 2011

He,he,he - proponuję żebyś zakupy rozpoczął od tabletek na ból głowy :papa: :antlers:

Awatar użytkownika
Zombie
Miejscowość: M-a
Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
VROC: 34250

Post autor: Zombie » pn paź 17, 2011

no dobra, ja nakupowalem tyle, ze chetnie polowe sprzedam.....
Zacznę od VN900 z 2011 r :mrgreen:
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl

Nabes

januszek pisze:He,he,he - proponuję żebyś zakupy rozpoczął od tabletek na ból głowy :papa: :antlers:
To juz kupiłem... :P

Awatar użytkownika
Długi Lech

Post autor: Długi Lech » wt lut 14, 2012

Prosze powiedzcie mi czy warto to kupić, http://moto.allegro.pl/kufer-na-tyl-2w1 ... 20262.html
musze sprawić sobie kuferek a to wyglada nie najgorzej i cena baaaaardzo przystępna, podejrzanie przystępna. Patrzałem na zagranicznych stronach to podobne skórzane kufry 2w1 kosztują od 200$ w górę. Doradźcie proszę.
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Awatar użytkownika
Chucherek
Miejscowość: Łódź
Motocykl: EN 500

Post autor: Chucherek » wt lut 14, 2012

Suer sprawa :) muszę pomyśleć na taką "górą" do swojego kufra
Pamiętaj o innych zanim pomyślisz o sobie...
Kawasaki EN 500 97r-jest

Awatar użytkownika
Długi Lech

Post autor: Długi Lech » śr lut 15, 2012

Chyba nikt mi nie pomoże, nikt nie zna wyrobów firmy Motonita z Gdańska? Co możecie powiedzieć o takim systemie mocowania kufrów - na rzepy, czy to jest trwałe? Nie odepnie się podczas jazdy? A może łatwo ukraść? Na fotkach tego nie widać ale chyba te kufry nie są usztywniane, odnoszę takie wrażenie po fotce z kaskiem w środku...
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Awatar użytkownika
matys2909
Miejscowość: Kołbiel
VROC: 34789

Post autor: matys2909 » śr lut 15, 2012

Obejrzałem inne produkty tej firmy i faktycznie nie mają usztywnienia ja osobiście mam z usztywnienim.
Janusz

Awatar użytkownika
Długi Lech

Post autor: Długi Lech » śr lut 15, 2012

Szukam w necie opinii ale nie mogę znaleźć. Przy okazji znalazłem fajną stronkę DOBRA RADA PL. Porady między innymi dla motocyklistów
http://www.dobra-rada.pl/kategoria/motoryzacja
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Awatar użytkownika
Chucherek
Miejscowość: Łódź

Post autor: Chucherek » śr lut 15, 2012

Pomóc nie pomogę, sam mam kufry i inne skóry z Chełkma-mogę polecić, naprawde jakość wykonania, usztywnienia bez zarzutów :)

P.S. Dzięki za manuala :)
Pamiętaj o innych zanim pomyślisz o sobie...
Kawasaki EN 500 97r-jest

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » czw lut 16, 2012

:) Ja też bym ci polecał z Chełmka produkty mają bardzo dobrej jakości. Najlepiej jak byś sam tam pojechał bo wtedy możesz dobrać i przymierzyć czy pasuje a dotego można się targować i idzie zbić cene 5-10 % no i dają dodatki jak wosk do konserwacji dodatkowe ćwieki . :ok:

ODPOWIEDZ