tuning

outlaw
Miejscowość: zamość,górażdże
Motocykl: drifter1500
VROC: 0

tuning

Post autor: outlaw » wt cze 22, 2010

vitam!co wiecie na tamat power commander;ów?moj vn 1500(wtrysk)juz ma komin vance&hines i kuryakina hypercharger.nie wiem co w praktyce daje taki"commander"

Awatar użytkownika
Baudolino
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Lucynka
VROC: 32426

Post autor: Baudolino » wt cze 22, 2010

Też się chętnie dowiem coś na ten temat. Mam zainstalowane takie ustrojstwo ale nie wiem czym się to je :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
centek
Miejscowość: Bełchatów
Motocykl: Honda Varadero
VROC: 31455

Post autor: centek » śr cze 23, 2010

Podzielę się tym co wiem, a moja wiedza pochodzi ze studiowania VTX-ów.
Po pierwsze primo: Hyper Charger - (potrzebny do PC) nakładka na filtr powietrza KN-a służąca do "poprawienia" przepływu powietrza. Power Commander - elektroniczne sterowanie wtryskiem paliwa. W Power Commanderze koniecznie trzeba wgrać tzw. mapy wtrysku, żeby to urządzenie w połączeniu z HCh zadziałało w sposób następujący: dodaje nam parę koników w zamian za niewiele większe spalanie paliwka. To tak w suchym skrócie.

outlaw
Miejscowość: zamość,górażdże
Motocykl: drifter1500
VROC: 0

Post autor: outlaw » śr cze 23, 2010

no to wszystko jasne ale czy silnik na tym nie ucierpi i czy widoczna jest zmiana,bo pc troche kosztuje

Awatar użytkownika
centek
Miejscowość: Bełchatów
Motocykl: Honda Varadero
VROC: 31455

Post autor: centek » śr cze 23, 2010

Silnik nie ucierpi, co najwyżej kieszeń. I jeszcze jedna sprawa: trzeba częściej myć/czyścić filtr KN-a, bo do zaj..nia komarów i much zakleja tenże filterek poprzez te "sprytne" wloty w HCh.
A co do opłacalności inwestycji... zdania są podzielone, jedni są zachwyceni - tych jest mniej (wg. mnie), a reszta od neutralnych opinii po niekorzystne. Po prostu cały pic polega na wgraniu odpowiedniej do duetu silnik-wydechy mapy wtrysków, jak się takowej nie wgra, to o kant d... taka inwestycja. Sugerowałbym najpierw poszukiwania odpowiedniej mapy - potem kombinacje z zakupem PC.

Olsen-rz

Post autor: Olsen-rz » pn kwie 25, 2011

Wczoraj przypłynął do mnie power commander i przed weekendem majowym będę go instalował.
Prawda o tym urządzeniu jest taka że w vulcanie nie da się zmienić mapy wtrysku , tylko za pomocą power commandera.
Jak wiadomo fabryczny motocykl ograniczony jest normami spalin itp. i mapy wtrysku są zrobine na emisję spalin , zakładając wydech akcesoryjny i filtr k&n trzeba oszukać sondę lambda i zmienić mapę , jak robimy to z glową silnik może bardzo zyskać także bez strachu.

ODPOWIEDZ