luźny łańcuch
- Mariusz
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: kawasaki vn 800 clasic
- VROC: 32495
luźny łańcuch
Witam..
Mam taki problem w VN800 Clasic chyba luźny łańcuch bo mi biegi słabo wchodzą głównie jedynka. Może ktoś z Was koledzy coś poradzi , przecież jeździmy podobnymi maszynami , przynajmniej część z nas.
Dziwne bo niedawno był naciągany u mechaanika jakieś 500 km temu i twierdził że jest w dobrej kondycji..
Czy mógł się poluzować od szybkiej i agresywnej jazdy?
Acha jaki luz powinien być ? I jak go sprawdzacie?
Mam taki problem w VN800 Clasic chyba luźny łańcuch bo mi biegi słabo wchodzą głównie jedynka. Może ktoś z Was koledzy coś poradzi , przecież jeździmy podobnymi maszynami , przynajmniej część z nas.
Dziwne bo niedawno był naciągany u mechaanika jakieś 500 km temu i twierdził że jest w dobrej kondycji..
Czy mógł się poluzować od szybkiej i agresywnej jazdy?
Acha jaki luz powinien być ? I jak go sprawdzacie?
- Abrams
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
25-35mm tak jak kolega napisał i koniecznie na stojącym na ziemi moto nie na podnośniku...
Łańcuch przy agresywnej jeździe może się szybciej wyciągać.
Zobacz ile możesz odciągnąć go na tylnej zębatce bo może już masz tak wyciągnięty a rezerwa w naciągu może ciągle być.
Ale na problem z biegami ma raczej mizerny wpływ...
Może linka sprzęgła.
Ale co się dzieje problem z załączeniem czy wyskakują??
Łańcuch przy agresywnej jeździe może się szybciej wyciągać.
Zobacz ile możesz odciągnąć go na tylnej zębatce bo może już masz tak wyciągnięty a rezerwa w naciągu może ciągle być.
Ale na problem z biegami ma raczej mizerny wpływ...
Może linka sprzęgła.
Ale co się dzieje problem z załączeniem czy wyskakują??
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: Vulcan VN1500 FI Classic
- VROC: 31381
Najważniejsze, że wszystko graMariusz pisze:Byłem właśnie w Izabelinie u Roberta i naciągnął mi i jest ok.
Biegi wchodzą idealnie .
Ma jeszcze zapas i jest ok
Biegi nie wyskakiwały tylko czasami zgrzytała jedynka . Chyba był za luźny teraz jest już ok i jakoś lepiej ciągnie.
Ale nie uwierzę, że zbyt luźny łańcuch ma wpływ na pracę skrzynki
Zacznij rozklejać sprzęgło przed jazdą to mniej będzie zgrzytać ;D Albo na zgaszonym silniku wbij bieg i na wciśniętym sprzęgle przepchij moto do tyłu albo jak go odpalisz to wciśnij sprzęgło i lekko przegazuj silnik. U mnie po dłuższym postoju i bez rozklejenia sprzęgła jak wbijam bieg to aż szarpie mi motocyklem a jak rozkleję to wchodzi miękko. W bandicie też tak miałem.