Swiatła w puszkach

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » śr lut 01, 2012

Trupy, rozbitki i chińskie żarówki ot cała prawda.
Sam wiem ile w Fordzie walczyli z poprawnym ustawieniem mi świateł
A nocne jazdy preferuję bocznymi drogami tak minimum 3 cyferki gdy nie ma wszędobylskiego lodu...
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

januszek

Post autor: januszek » czw lut 02, 2012

Wczoraj wracałem póżnym wieczorem i nocą , bo w domu byłem już dzisiaj około 1.30 z Gdyni i właśnie bocznymi drogami , bo nie siódemką , ale na Malbork - Iławę . Jazda była piękna - na drodze praktycznie prawie sam , ale myślę , że główna zasługa mrozu .

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » czw lut 02, 2012

Tak trochę obok tematu: przednie światła do jazdy dziennej.

Mam pytanie: widzę często w puszkach światła białe diodowe /chyba/ jako światła dzienne. Czy znaczy to, że są jakieś homologowane rozwiązania tego typu? Czy praktykuje się doczepienie / doklejenie, chyba, poniżej świateł głównych i podłączenie do pozycji / takich świateł jako dzienne? Co na to przepisy? Widzę też w nowszych modelach takie światła w lampie głównej, czy to są światła do jazdy dziennej?
Jakoś nie interesowałem się tym tematem dotąd.

. ??
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » czw lut 02, 2012

Umiejscowienie świateł dziennych jest ściśle określone, czasami mnie zastanawiają te w przeciwmgielnych ale skoro ma homologację to ok
Diodowe są z homologacją paski i okrągłe lub kwadraty tyle że trzeba poszukać porządnego producenta a nie tanią chińszczyznę która świeci ledwie jak lampki choinkowe.
A wg nowych przepisów już nie muszą być spięte z pozycjami, powinny świecić tylko dzienne i wyłączać się gdy włączamy mijania.
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Viking
Miejscowość: okolice Warszawy
Motocykl: VN 2000 LT
VROC: 34524

Post autor: Viking » czw lut 02, 2012

Swiatła do jazdy dziennej;
_na kloszu lampy musi być oznaczenie RL
_wysokośc świateł 250-1500 mm
_od obrysu 400mm
_wzajemnie od siebie 600mm
_do 30,12,2009 dopuszcz się światła pozycyje z przodu i z tyłu pojazdu mogą się świecic
razem ze światłami do jazdy dziennej
_minimalna powierzchnia świetlna 25cm2

Miłego montażu.

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » pt lut 03, 2012

Wielkie dzięki za szczegółowe info. Tylko dzisiaj widziałem jakiś średni samochód, ale nie zauważyłem jaki, jakiś nowy model - światła diodowe miał prawie pionowo, w załomie karoserii na obrysie. Tych 400 mm nie było, może 50.

Kombinuję, żeby jako dziennych nie używać ksenonów, więc pytam co i jak.
Mam do myślenia.

:)
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
keruj12
Miejscowość: bielcza/ małopolska
Motocykl: kawasaki vn 750
VROC: 0

Post autor: keruj12 » pt lut 03, 2012

czytam ten temat i się zastanawiam dlaczego niektórzy koledzy jak np Piękny marjan ma pretęsje do garbatego że ma proste dzieci. może zacząc od siebie robienie porządków przy swoich sprzętach a potem wytykać innym błendy. wspomniany klega to pewno przedstawiciel chandlowy i wszystko na drodze mu przeszkadzaa szczegulnie te dorze mobilki w tym i mój. jesli z tymi światłami taki problem tojest prosty sposub -wszyscy mają teleony, zadzwon na 997 i poinformj a zajmą się kljętem :dance: i będzie spokoj. ten problem to nietylko na polskich drogach -zobaczcie ile na zachodzie jeżdzi "jednookich" mobili, poprostu tam kierowca jeżdzi a nie naprawia, a w polsce trzeba zmienic system nauki jazdy a nie wymyślać i ubliżać tym którzy już jeżdżą- ilu z obecnych na tym forum może z czystym symieniem powiedzieć że mają wszystko OK i niczego niezałatwiali i nikt im niepomagał. zyczę miłej jazdy i więcej życzliwości- kierowca dużego mobilka. :butelka:
keruj12

ODPOWIEDZ