Coś cieknie z bliżej mi nieznanego elementu. VN750
Coś cieknie z bliżej mi nieznanego elementu. VN750
Witam
Wczoraj śmigałem sobie turystycznie w stronę Włocławka i zobaczyłem że lewa noga jest zawalona jakimś olejem. Oczywiście zatrzymałem się niezwłocznie i zobaczyłem kapiący (jakby) olej/płyn z fajki z tylnego gara. Po poszukiwania przyczyny i przecierając zawalony silnik odkryłem ze to nie ze świecy tylko z tego czegoś
śrubka była luźna i z tego czegoś pryskało na świece a przy okazji na silnik i moje portki.
Co to panowie jest i jaką przyczyną jest wymiotowanie z tego ustrojstwa.
Dodam iż dokręciłem ręka śrubkę i wróciłem do domku.
Wczoraj śmigałem sobie turystycznie w stronę Włocławka i zobaczyłem że lewa noga jest zawalona jakimś olejem. Oczywiście zatrzymałem się niezwłocznie i zobaczyłem kapiący (jakby) olej/płyn z fajki z tylnego gara. Po poszukiwania przyczyny i przecierając zawalony silnik odkryłem ze to nie ze świecy tylko z tego czegoś
śrubka była luźna i z tego czegoś pryskało na świece a przy okazji na silnik i moje portki.
Co to panowie jest i jaką przyczyną jest wymiotowanie z tego ustrojstwa.
Dodam iż dokręciłem ręka śrubkę i wróciłem do domku.
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 przez Fursiak, łącznie zmieniany 3 razy.
Pogromcy szos jakie posiadałem:
Motorynka, Kadet, Simson, ETZ MZ 150
Aktualnie : Kawasaki Vulcan vn 750 1994 r.
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- VROC: 0
Tak sama od siebie się wykręciła i zapaskudziła silnik i portki ?jurekawasaki pisze:To soś to zaślepka napinacza łańcuszka rozrządu , po prostu nie dokręcona śruba .
Rozumiem że nie muszę się martwić po prostu dokręcić i zwiedzać Polskę dalej.
Pogromcy szos jakie posiadałem:
Tak jak pisze Jurekawasaki - to jest śruba-zaślepka napinacza. Pod nią jest oring. Sprawdź oring (ew. wymień jak zużyty) , dokręć i śmigaj. Do przykręcenia możesz jak chcesz użyć kleju anaerobowego do śrub - tylko łagodnego żeby można to było w razie co odkręcić.
Mayones, sorki ale na 800kach się nie znam niestety. Może ktoś z kolegów kto ma poradzi? Wrzuć fotke o co chodzi to będzie łatwiej.
Mayones, sorki ale na 800kach się nie znam niestety. Może ktoś z kolegów kto ma poradzi? Wrzuć fotke o co chodzi to będzie łatwiej.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
Ta zaślepka to otwór technologiczny ,wykonuje się go podczas obróbki głowicy a dokładnie podczas wykonania gniazd ( łoża )pod wałek rozrządu .Mayones pisze:to może ja dopytam też w podobnej sprawie, w vn 800 z boku w garach jest taka plastikowa zaślepka spod niej ostatnio też zauważyłem że coś jakby ciekło, mało co ale jednak, w przednim garze sucho przy tej zaślepce co to za zaślepka własciwie ?
Jeśli wycieka olej to go wyjmij i po odtłuszczeniu wklej na jakąś epoksyde .
- Święty79
- Miejscowość: Łask
- Motocykl: KAWASAKI VN 750
Witka. widzę że trochę czasu już minęło od ostatniego wpisu w tym temacie.Mi również zacieka olej z prawej strony silnika z napinacza łańcucha rozrządu. Rudy prośba do Ciebie bo jak czytam tu różne tematy to widzę że jesteś ogarnięty w temacie, ale żeby nie było że opinia innych mnie nie interesuję :fu U mnie objaw pokazał się po tym jak wymieniłem olej i wykręciłem napinacz właśnie z prawej strony za zbiorniczkiem płynu chłodzącego. Po złożeniu zauważyłem że olej zacieka i od tamtej pory nie mogę sobie poradzić z tym wyciekiem. Dorobiłem uszczelkę z brystolu posmarowałem hermetykiem, silikonem i klejem do skręcania koloru niebieskiego. Nic nie może wyeliminować wycieku oleju. wymieniłem oring w śrubie zaślepiającej i na samym korpusie napinacza który wchodzi w głowicę. Głupieje już i nie wiem czy przypadkiem olej nie wydostaje się z innego miejsca i zacieka tylko po tym napinaczu Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc. Napiszę jeszcze że olej nie cieknie ciurkiem tylko występuje pocenie i dopiero jak się go więcej nazbiera to kapnie . Można tak jeździć ale ja nie lubię jak coś gdzieś się dzieje ktoś podejdzie zobaczy i powie że smarowóz a nie VULKAN. Zapytam również Was czy możliwe jest żeby uszczelkę wydmuchało pod głowicą i taki zaciek własnie może się pojawić bo dokładnie nie mogę miejsca zlokalizować a jak się na to spojrzy to widać tam gdzieś właśnie wyżej nad napinaczem też takie zapocenie.Nie mam już pomysłu Proszę o Pomoc przez duże P. z góry dziękuję za odpowiedzi wszystkim z Vulkaneria.pl