Gmole, opony - VN800
-
- Miejscowość: Śmigiel k.Leszna
- Motocykl: VN800 Classic ;)
- VROC: 0
Gmole, opony - VN800
witam, mam parę pytań odnośnie gmoli i opon, wiem, że było już kilka tematów ale odpowiedzi jest wiele, a tematy też są przestarzałe więc tak:
1. gmole - jakie polecacie? mi osobiście podobają się "pazurki" ale są drogie, chyba, że wykonałbym je u znajomego. podobają mi się także takie i tu pojawia się moje główne pytanie czy dla osoby 190cm spacerówki spełnią swoją role?
2. opony - jakie? nie mam kompletnie pojęcia, a będę musiał zmienić na wiosnę i co możecie polecić? gdzie kupić itp. opony mają być nowe i w dobrej cenie powiedzmy ok. 600-1000 za komplet.
z góry dzięki
1. gmole - jakie polecacie? mi osobiście podobają się "pazurki" ale są drogie, chyba, że wykonałbym je u znajomego. podobają mi się także takie i tu pojawia się moje główne pytanie czy dla osoby 190cm spacerówki spełnią swoją role?
2. opony - jakie? nie mam kompletnie pojęcia, a będę musiał zmienić na wiosnę i co możecie polecić? gdzie kupić itp. opony mają być nowe i w dobrej cenie powiedzmy ok. 600-1000 za komplet.
z góry dzięki
born to be wild !
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Czołem,
1. Próbowałem jeździć z takimi gmolo-spacerówkami na dwóch moto (niestety ani jednej VN800), ale w tych motocyklach pomimo niskiego wzrostu ten patent nie dawał rady. Stopa jest o wiele za wysoko w stosunku do punktu siedzenia. Według mnie spacerówki powinny dawać możliwość wyprostowania nóg, ale bez konieczności podnoszenia ich znacznie do góry.
U Motonautilusa jest sporo fotek i powinieneś móc na ich podstawie mniej więcej określić miejsce, gdzie ten podnóżek się znajdzie. Możesz sobie nawet podłożyć jakiś stołek czy cokolwiek obok motocykla, spróbować położyć na nim stopę i sprawdzić czy mimo wszystko nie będziesz za bardzo "złożony". Zwłaszcza przy Twoim wzroście wydaje mi się, że spacerówki "wyjdą" raczej dalej do przodu niż miejsce montażu gmola. Ale to tylko moje zdanie...
2. Na temat opon powstało już na forum kilka wątków. Jeśli chodzi o mnie to po sezonie przejeżdżonym na Shinko muszę przyznać, że dały radę. Nie było uślizgów nawet w większych przechyłach (no może raz, ale to na jakimś piasku), a jeździłem też w deszczu i się nie wyglebiłem. Po 6,5 tys. km nie widać na nich specjalnego zużycia, a za komplet zapłaciłem 850 PLN razem z dętkami (oczywiście na wiosnę, więc teraz mogą być odrobinę taniej).
U tego sprzedającego: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1131720
I nie pozbywałbym się ich już teraz gdyby nie to, że chcę założyć białe... a to już większy wydatek....
1. Próbowałem jeździć z takimi gmolo-spacerówkami na dwóch moto (niestety ani jednej VN800), ale w tych motocyklach pomimo niskiego wzrostu ten patent nie dawał rady. Stopa jest o wiele za wysoko w stosunku do punktu siedzenia. Według mnie spacerówki powinny dawać możliwość wyprostowania nóg, ale bez konieczności podnoszenia ich znacznie do góry.
U Motonautilusa jest sporo fotek i powinieneś móc na ich podstawie mniej więcej określić miejsce, gdzie ten podnóżek się znajdzie. Możesz sobie nawet podłożyć jakiś stołek czy cokolwiek obok motocykla, spróbować położyć na nim stopę i sprawdzić czy mimo wszystko nie będziesz za bardzo "złożony". Zwłaszcza przy Twoim wzroście wydaje mi się, że spacerówki "wyjdą" raczej dalej do przodu niż miejsce montażu gmola. Ale to tylko moje zdanie...
2. Na temat opon powstało już na forum kilka wątków. Jeśli chodzi o mnie to po sezonie przejeżdżonym na Shinko muszę przyznać, że dały radę. Nie było uślizgów nawet w większych przechyłach (no może raz, ale to na jakimś piasku), a jeździłem też w deszczu i się nie wyglebiłem. Po 6,5 tys. km nie widać na nich specjalnego zużycia, a za komplet zapłaciłem 850 PLN razem z dętkami (oczywiście na wiosnę, więc teraz mogą być odrobinę taniej).
U tego sprzedającego: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1131720
I nie pozbywałbym się ich już teraz gdyby nie to, że chcę założyć białe... a to już większy wydatek....
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
-
- Miejscowość: Leśnica
- Motocykl: VN800 Classic
- VROC: 36260
Zobacz jeszcze takie opony:
http://www.topgumy.pl/product-pol-1231- ... TL-WW.html
http://www.topgumy.pl/product-pol-360-M ... Przod.html
Gmole i spacerówki najlepiej osobno kupić, można potem sobie spokojnie regulować wysokość
http://allegro.pl/gmole-przod-kawasaki- ... 19285.html
http://www.topgumy.pl/product-pol-1231- ... TL-WW.html
http://www.topgumy.pl/product-pol-360-M ... Przod.html
Gmole i spacerówki najlepiej osobno kupić, można potem sobie spokojnie regulować wysokość
http://allegro.pl/gmole-przod-kawasaki- ... 19285.html
- Skrobel
O ile dobrze pamiętam Mayones jeździ na białych Maxxisach i nie narzeka. A Metzelery WW to też i moje marzenie, ale ceny mają wy******
Ostatnio zmieniony wt gru 03, 2013 przez Skrobel, łącznie zmieniany 1 raz.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Ano Mayones kula się na maxxisach classicach WW i nie narzeka, póki co w tym sezonie na nich 8900 km, bez problemu, i przy sporym deszczu 120 km/h i ostatnie MM przy +4 stopniach 90 km/h i chwalę sobie, na pewno są zrobione z "miększej gumy" niż metzy więc pewnie szybciej się zużywają, ale szacuje że 3 sezony średnio po 10 tkm spokojnie powinno się na nich zrobić. A i biały pasek jest dobrej jakości, choć niepotrzebnie na tym pasku tyle tych cyferek napisów itp nawrzucali
- Skrobel
Z tego co wiem wszystkie stalowe, szprychowane koła muszą mieć dętkę. I tak, opony bezdętkowe też zakłada się na dętki.
Kwestia wymiany - większość ludzi, których o to pytałem twierdziła, żeby dętki wymieniać razem z oponami, ale to już jest zasłyszana opinia, więc niech się wypowiedzą mądrzejsi.
Kwestia wymiany - większość ludzi, których o to pytałem twierdziła, żeby dętki wymieniać razem z oponami, ale to już jest zasłyszana opinia, więc niech się wypowiedzą mądrzejsi.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
A no faktycznie, u tego samego gościa zamawiałem kpl z dętkami, szybko i bezboleśnie, mogę polecić bo jak zadzwonił do mnie przed zakupem rzekomy "diler" maxxisów na PL to ja wiedziałem więcej od niego...kpina.
A co do gmoli mam identyczne też z Nowego Sącza - nieźle wykonane.
PS sprzedałbym jakbym gdzieś dorwał "pazurki" w dobrej cenie
A co do gmoli mam identyczne też z Nowego Sącza - nieźle wykonane.
PS sprzedałbym jakbym gdzieś dorwał "pazurki" w dobrej cenie
- Rallyfun44
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: VN 800
Czesc Na tył lepszy zamiennik 160/80 r16 czy 150/80 r16? Jak sadzicie? Ma to jakies znaczenie - robi roznice?
Poprzedni wlasciciel zalozyl 160, ja teraz zmienilem na 150. Z wyliczen wynika ze wczesiej tyl byl 2mm vs do oryginalu a teraz 6mm jest nizszy. Roznica.jest wieksza ale dslej niewielka i czy ma wplyw na wlasnosci jezdne?
Poprzedni wlasciciel zalozyl 160, ja teraz zmienilem na 150. Z wyliczen wynika ze wczesiej tyl byl 2mm vs do oryginalu a teraz 6mm jest nizszy. Roznica.jest wieksza ale dslej niewielka i czy ma wplyw na wlasnosci jezdne?
- Painkiller
- Miejscowość: wRock...
- Motocykl: Kawa VN800 A
- VROC: 34211
W zeszłym roku kupiłem 160/80. Opona na goło wydawała się dużo szersza, felga jest odrobinę za wąska i oponę lekko wydęło. Jak dla mnie prowadzi się inaczej niż na standardowej 140/90 a nie mam porównania z 150/80 więc nie wiem co Ci poradzić. Powiem tylko że koleżka zakładając 160 na felgę sporo qrwował bo ciężko weszła:)