Dziwne dzwieki w silniku: EN500
Dziwne dzwieki w silniku: EN500
Witam,
Ostatnio pojawiły mi się dziwne dźwięki w połówce. Takie stuki metaliczne.
Olej swiezy.
Filtr również.
Naciągacz do połowy wysunięty. Sprawdzałem i łańcuch jest ok.
Zdemontowałem pokrywę alternatora i jest tam pełno opiłków metalu. Ale magnesy są ok, prócz jednego który ma lekki uszczerbek, ułamany. Ale ten uszczerbek trzymał sie na żywicy. Więc on nie.
Linki do filmików:
Filmik 1
Filmik 2
Filmik z magnetem i łańcuszkiem rozrusznika
Macie jakieś pomysły?
Aktualnie mam do sprawdzenia czy śruba mocująca zębatke od rozrusznika nie odkręciła się z magneta. Ale wygląda, że śruby są na swoim miejscu. Ale aby to potwierdzić na 100% muszę zdjąć magneto.
Czekam na jakieś sugestie. Sezon rozpoczęty a połówka uziemiona.
Ostatnio pojawiły mi się dziwne dźwięki w połówce. Takie stuki metaliczne.
Olej swiezy.
Filtr również.
Naciągacz do połowy wysunięty. Sprawdzałem i łańcuch jest ok.
Zdemontowałem pokrywę alternatora i jest tam pełno opiłków metalu. Ale magnesy są ok, prócz jednego który ma lekki uszczerbek, ułamany. Ale ten uszczerbek trzymał sie na żywicy. Więc on nie.
Linki do filmików:
Filmik 1
Filmik 2
Filmik z magnetem i łańcuszkiem rozrusznika
Macie jakieś pomysły?
Aktualnie mam do sprawdzenia czy śruba mocująca zębatke od rozrusznika nie odkręciła się z magneta. Ale wygląda, że śruby są na swoim miejscu. Ale aby to potwierdzić na 100% muszę zdjąć magneto.
Czekam na jakieś sugestie. Sezon rozpoczęty a połówka uziemiona.
Hej,
Więc tak:
Zdemontowałem wydech, zweryfikowałem wszystkie osłony. Pukałem w niego gumowym młotkiem i nie było żadnych dźwięków niepokojących. Po dokręcałem to co można było.
Nie mogłem odpalić bez wydechów, nie wytrzymałbym w garażu podziemnym na otwartej hali. Ale ten dźwięk jest za głośny na ewentualnie przepalenie lub rozwarstwienie rury wewnętrznej.
Weryfikowałem ślizgi od łańcucha rozrusznika i są ok.
Śruby od mocowania zębatki rozrusznika do magneta są ok.
W silniku dalej są te stuki.
Ja stawiam na zawory. Może któryś rozregulował się. I stawiam nawet na lewy gar patrząc od kierowcy.
Może jutro lub w sobotę zdemontuje pokrywę zaworów i zobaczę co i jak.
Macie może jeszcze jakieś sugestie?
Więc tak:
Zdemontowałem wydech, zweryfikowałem wszystkie osłony. Pukałem w niego gumowym młotkiem i nie było żadnych dźwięków niepokojących. Po dokręcałem to co można było.
Nie mogłem odpalić bez wydechów, nie wytrzymałbym w garażu podziemnym na otwartej hali. Ale ten dźwięk jest za głośny na ewentualnie przepalenie lub rozwarstwienie rury wewnętrznej.
Weryfikowałem ślizgi od łańcucha rozrusznika i są ok.
Śruby od mocowania zębatki rozrusznika do magneta są ok.
W silniku dalej są te stuki.
Ja stawiam na zawory. Może któryś rozregulował się. I stawiam nawet na lewy gar patrząc od kierowcy.
Może jutro lub w sobotę zdemontuje pokrywę zaworów i zobaczę co i jak.
Macie może jeszcze jakieś sugestie?
Wczoraj odkryłem te same objawy, dziwny nie regularny metaliczny dźwięk z silnika. Rozebrałem dekiel ustawiłem zawory i sprawdziłem luz na łańcuszku rozrządu - wszystko OK a klekoce dalej.
Nie wiem gdzie mam już szukać, prosiłbym jakiegoś mądrego łeba o pomoc tym bardziej że jutro miałem śmignąć na Auchana w sosnowcu a tu dupa.
Nie wiem gdzie mam już szukać, prosiłbym jakiegoś mądrego łeba o pomoc tym bardziej że jutro miałem śmignąć na Auchana w sosnowcu a tu dupa.
Witam! Ja w swoim nomadzie miałem podobny problem świdrujący dźwięk..?! Okazało się że palec napinacza rozrządu sobie skacze na zapadce jak krzywki wałka rozrządu zeskakują z zaworów i luzują łańcuszek... Odkryłem to w ten sposób że po zdjęciu pokrywy zaworów i wyciągnięciu świec kręciłem ręcznie silnikiem zaglądając do środka. Pozdrawiam!
Arti aktualnie mamy parę typów pochodzenia tego dźwięku:
1) przepalona rura wewnętrzna w kolektorze. - aby to zweryfikować trzeba odpalić motocykl bez wydechu, ja tego nie mogę zrobić bo nie mam gdzie.
2) łańcuch rozrządu - w moim jest ok, u Ciebie również.
3) napinacz, w moim nie lata na boki, nie cofa się, jest wysunięty w połowie.
4) panewki
5) regulacja zaworów, u Ciebie jest ok, ja nie weryfikowałem jeszcze.
Chyba tyle.
Ale znając życie, to jest to jakaś pierdoła której nie bierzemy pod uwagę.
1) przepalona rura wewnętrzna w kolektorze. - aby to zweryfikować trzeba odpalić motocykl bez wydechu, ja tego nie mogę zrobić bo nie mam gdzie.
2) łańcuch rozrządu - w moim jest ok, u Ciebie również.
3) napinacz, w moim nie lata na boki, nie cofa się, jest wysunięty w połowie.
4) panewki
5) regulacja zaworów, u Ciebie jest ok, ja nie weryfikowałem jeszcze.
Chyba tyle.
Ale znając życie, to jest to jakaś pierdoła której nie bierzemy pod uwagę.
Był dzisiaj mechaniol i wspólnie próbowaliśmy dojść tych dzwonków w silniku i dupa ale odkryliśmy jedną rzecz jak przechyli się motonga bardziej na lewą stronę - więcej niż stoi na nóżce to dzwonek bardziej daje znać o sobie. Sprawdzaliśmy zawory, łańcuszek rozrządu, napinacz, wszystkie elementy silnika czy nie mają jakiegoś luzu nawet tłumik i nic, jutro jeszcze coś pomyślimy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Najśmieszniejsze to będzie to jak okaże się że to jakaś totalna pierdoła całkiem gdzieindziej.
Stawiam dużego browca temu kto to zdiagnozuje.
Stawiam dużego browca temu kto to zdiagnozuje.
Dwa zegary, dwa kółka a droga przed nami
- Pawelek450
- Miejscowość: Suwałki
- Motocykl: VN 15 SE
- VROC: 0
Witaj! o jaką śrubę na kolanku Ci chodzi - łączenie tłumików jeszcze raz to sprawdzę ale coś mi się wydaje że chyba było OK. Jutro dam znać jak posprawdzam.Pawelek450 pisze:u mnie była zerwana jedna ze śrub osłon na kolanku, i to dzwoniło oraz pod spodem na łączeniu tłumików osłony były luźne.
przed wymianą oleju też tak miałeś????
Oleju jeszcze nie wymieniałem mam dopiero w planach zresztą moja kawka stołuje się u mnie dopiero od miesiąca dlatego dopiero się jej uczę stąd też dużo pytań.
Dwa zegary, dwa kółka a droga przed nami