Dziwne dzwieki w silniku: EN500
Dziwne dzwieki w silniku: EN500
Witam,
Ostatnio pojawiły mi się dziwne dźwięki w połówce. Takie stuki metaliczne.
Olej swiezy.
Filtr również.
Naciągacz do połowy wysunięty. Sprawdzałem i łańcuch jest ok.
Zdemontowałem pokrywę alternatora i jest tam pełno opiłków metalu. Ale magnesy są ok, prócz jednego który ma lekki uszczerbek, ułamany. Ale ten uszczerbek trzymał sie na żywicy. Więc on nie.
Linki do filmików:
Filmik 1
Filmik 2
Filmik z magnetem i łańcuszkiem rozrusznika
Macie jakieś pomysły?
Aktualnie mam do sprawdzenia czy śruba mocująca zębatke od rozrusznika nie odkręciła się z magneta. Ale wygląda, że śruby są na swoim miejscu. Ale aby to potwierdzić na 100% muszę zdjąć magneto.
Czekam na jakieś sugestie. Sezon rozpoczęty a połówka uziemiona.
Ostatnio pojawiły mi się dziwne dźwięki w połówce. Takie stuki metaliczne.
Olej swiezy.
Filtr również.
Naciągacz do połowy wysunięty. Sprawdzałem i łańcuch jest ok.
Zdemontowałem pokrywę alternatora i jest tam pełno opiłków metalu. Ale magnesy są ok, prócz jednego który ma lekki uszczerbek, ułamany. Ale ten uszczerbek trzymał sie na żywicy. Więc on nie.
Linki do filmików:
Filmik 1
Filmik 2
Filmik z magnetem i łańcuszkiem rozrusznika
Macie jakieś pomysły?
Aktualnie mam do sprawdzenia czy śruba mocująca zębatke od rozrusznika nie odkręciła się z magneta. Ale wygląda, że śruby są na swoim miejscu. Ale aby to potwierdzić na 100% muszę zdjąć magneto.
Czekam na jakieś sugestie. Sezon rozpoczęty a połówka uziemiona.
Hej,
Więc tak:
Zdemontowałem wydech, zweryfikowałem wszystkie osłony. Pukałem w niego gumowym młotkiem i nie było żadnych dźwięków niepokojących. Po dokręcałem to co można było.
Nie mogłem odpalić bez wydechów, nie wytrzymałbym w garażu podziemnym na otwartej hali.
Ale ten dźwięk jest za głośny na ewentualnie przepalenie lub rozwarstwienie rury wewnętrznej.
Weryfikowałem ślizgi od łańcucha rozrusznika i są ok.
Śruby od mocowania zębatki rozrusznika do magneta są ok.
W silniku dalej są te stuki.
Ja stawiam na zawory. Może któryś rozregulował się. I stawiam nawet na lewy gar patrząc od kierowcy.
Może jutro lub w sobotę zdemontuje pokrywę zaworów i zobaczę co i jak.
Macie może jeszcze jakieś sugestie?
Więc tak:
Zdemontowałem wydech, zweryfikowałem wszystkie osłony. Pukałem w niego gumowym młotkiem i nie było żadnych dźwięków niepokojących. Po dokręcałem to co można było.
Nie mogłem odpalić bez wydechów, nie wytrzymałbym w garażu podziemnym na otwartej hali.
![:)](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Weryfikowałem ślizgi od łańcucha rozrusznika i są ok.
Śruby od mocowania zębatki rozrusznika do magneta są ok.
W silniku dalej są te stuki.
Ja stawiam na zawory. Może któryś rozregulował się. I stawiam nawet na lewy gar patrząc od kierowcy.
Może jutro lub w sobotę zdemontuje pokrywę zaworów i zobaczę co i jak.
Macie może jeszcze jakieś sugestie?
Wczoraj odkryłem te same objawy, dziwny nie regularny metaliczny dźwięk z silnika. Rozebrałem dekiel ustawiłem zawory i sprawdziłem luz na łańcuszku rozrządu - wszystko OK a klekoce dalej.
Nie wiem gdzie mam już szukać, prosiłbym jakiegoś mądrego łeba o pomoc tym bardziej że jutro miałem śmignąć na Auchana w sosnowcu a tu dupa.
![:wall:](./images/smilies/AC11.gif)
Nie wiem gdzie mam już szukać, prosiłbym jakiegoś mądrego łeba o pomoc tym bardziej że jutro miałem śmignąć na Auchana w sosnowcu a tu dupa.
Witam! Ja w swoim nomadzie miałem podobny problem świdrujący dźwięk..?! Okazało się że palec napinacza rozrządu sobie skacze na zapadce jak krzywki wałka rozrządu zeskakują z zaworów i luzują łańcuszek... Odkryłem to w ten sposób że po zdjęciu pokrywy zaworów i wyciągnięciu świec kręciłem ręcznie silnikiem zaglądając do środka. Pozdrawiam!
Arti aktualnie mamy parę typów pochodzenia tego dźwięku:
1) przepalona rura wewnętrzna w kolektorze. - aby to zweryfikować trzeba odpalić motocykl bez wydechu, ja tego nie mogę zrobić bo nie mam gdzie.
2) łańcuch rozrządu - w moim jest ok, u Ciebie również.
3) napinacz, w moim nie lata na boki, nie cofa się, jest wysunięty w połowie.
4) panewki
5) regulacja zaworów, u Ciebie jest ok, ja nie weryfikowałem jeszcze.
Chyba tyle.
Ale znając życie, to jest to jakaś pierdoła której nie bierzemy pod uwagę.![:mad:](./images/smilies/mad.gif)
1) przepalona rura wewnętrzna w kolektorze. - aby to zweryfikować trzeba odpalić motocykl bez wydechu, ja tego nie mogę zrobić bo nie mam gdzie.
2) łańcuch rozrządu - w moim jest ok, u Ciebie również.
3) napinacz, w moim nie lata na boki, nie cofa się, jest wysunięty w połowie.
4) panewki
5) regulacja zaworów, u Ciebie jest ok, ja nie weryfikowałem jeszcze.
Chyba tyle.
Ale znając życie, to jest to jakaś pierdoła której nie bierzemy pod uwagę.
![:mad:](./images/smilies/mad.gif)
Był dzisiaj mechaniol i wspólnie próbowaliśmy dojść tych dzwonków w silniku i dupa ale odkryliśmy jedną rzecz jak przechyli się motonga bardziej na lewą stronę - więcej niż stoi na nóżce to dzwonek bardziej daje znać o sobie. Sprawdzaliśmy zawory, łańcuszek rozrządu, napinacz, wszystkie elementy silnika czy nie mają jakiegoś luzu nawet tłumik i nic, jutro jeszcze coś pomyślimy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Najśmieszniejsze to będzie to jak okaże się że to jakaś totalna pierdoła całkiem gdzieindziej.
Stawiam dużego browca temu kto to zdiagnozuje.![:picie:](./images/smilies/pijacy.gif)
Stawiam dużego browca temu kto to zdiagnozuje.
![:picie:](./images/smilies/pijacy.gif)
Dwa zegary, dwa kółka a droga przed nami ![!!](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
![!!](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
- Pawelek450
- Miejscowość: Suwałki
- Motocykl: VN 15 SE
- VROC: 0
Witaj! o jaką śrubę na kolanku Ci chodzi - łączenie tłumików jeszcze raz to sprawdzę ale coś mi się wydaje że chyba było OK. Jutro dam znać jak posprawdzam.Pawelek450 pisze:u mnie była zerwana jedna ze śrub osłon na kolanku, i to dzwoniło oraz pod spodem na łączeniu tłumików osłony były luźne.
przed wymianą oleju też tak miałeś????
Oleju jeszcze nie wymieniałem mam dopiero w planach zresztą moja kawka stołuje się u mnie dopiero od miesiąca dlatego dopiero się jej uczę stąd też dużo pytań.
Dwa zegary, dwa kółka a droga przed nami ![!!](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
![!!](./images/smilies/icon_exclaim.gif)