Miejsce na kluczyk w osłonie

Tedi
Miejscowość: Poznań
Motocykl: Kawasaki VN 900 VULCAN CLASSIC
VROC: 0

Miejsce na kluczyk w osłonie

Post autor: Tedi » ndz kwie 29, 2012

Mam do was pytanie dopiero teraz jak oglądam moto to zauważyłem po lewej stronie w takiej obudowie plastykowej jest jak by części zamek kluczyk wchodzi ale otworzyć nie mogę pewno nie pasuje i pewno pierwszy problem będzie by go zdobyć

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » ndz kwie 29, 2012

miejsce na zestaw narzędzi??
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Tedi

Post autor: Tedi » ndz kwie 29, 2012

To mam problem bo nie mogę go odkluczyć :( no chyba że kluczyk jest inny i ja go nie mam. do stacyjki i blokady kierownicy mam ten sam i jedyny :(

Awatar użytkownika
Zdziś
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 NOMAD
VROC: 34481

Post autor: Zdziś » pn kwie 30, 2012

Może masz zasyfiony tylko zamek zapuść coś do zamka ,a jak nie masz nic takiego to podjedź do punktu dorabiania kluczy miałem podobnie :ok:
zdziś

Awatar użytkownika
fitter
Miejscowość: Szczecin
Motocykl: VN900LT '10
VROC: 33352

Post autor: fitter » pn kwie 30, 2012

A nie jest to przypadkiem Kolego zamek do odblokowania siedziska? Wtedy powinien pasować ten od stacyjki. Wykonujesz obrót kluczem o ok 30-45 stopni i słyszysz "klik" kanapa powinna lekko się unieść - wtedy łapiesz ją od tył i delikatnie unosząc popychasz w tył - wyjdzie z ucha przed zbiornikiem.
900-tka puszkę na narzędzia ma pod siedzeniem.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Awatar użytkownika
Góral
Miejscowość: Brusy
Motocykl: _FuMA
VROC: 34785

Post autor: Góral » pn kwie 30, 2012

W 800-tce jak już wspomniał Badgar znajduje się tam zestaw narzędzi, rzadko używany, więc rzadko otwierany, więc często zabrudzony (zamek oczywiście), koleś od którego kupiłem Franca był zdziwiony jak go o to spytałem. Ja mam dwa klucze, jeden tylko do blokady kierownicy, drugi - stacyjka, zapięcie do mocowania kasku oraz dwa schowki, w tym jeden do kluczy. Prawdopodobnie u Ciebie też jest to ten sam klucz co do stacyjki. Kup najlepiej jakiś środek do zamków (zwykły olej nie jest polecany bo później klei się). Przy podobnym problemie w puszce płukałem zamek zmywaczem, później kilkanaście razy wkładałem, wyjmowałem klucz, znów płukałem, znów włóż-wyjmij, powtórka...Dopiero po jakimś czasie próbowałem delikatnie przekręcić, parę stopni lewo-prawo, płukanie i tak do skutku, na koniec czymś nasmarowałem zamek, niestety nie pamiętam czym. Może spróbuj środka do odmrażania zamków - to mu na pewno nie zaszkodzi. Najważniejsze nie na siłę, aha i kluczyk niekoniecznie musi wejść cały. Druga sprawa to taka, że przynajmniej u mnie kluczy wydaje się być więcej niż miejsca, więc żeby to zamknąć trzeba trochę przycisnąć, przez co otwarcie robi się trudniejsze.
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Awatar użytkownika
Góral

Post autor: Góral » pn kwie 30, 2012

fitter pisze:A nie jest to przypadkiem Kolego zamek do odblokowania siedziska?
900-tka puszkę na narzędzia ma pod siedzeniem.
No i tyle z mojego poprzedniego wywodu, ale niezależnie od tego do czego jest zamek jeśli jest zabrudzony to należy postąpić podobnie, w przypadku siedzenia czasem trzeba go spróbować trochę docisnąć w okolicach zamka gdyż również lubi się blokować.
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Re: Miejsce na kluczyk w osłonie

Post autor: MaciekSz » pn kwie 30, 2012

Tedi pisze:Mam do was pytanie dopiero teraz jak oglądam moto to zauważyłem po lewej stronie w takiej obudowie plastykowej jest jak by części zamek kluczyk wchodzi ale otworzyć nie mogę pewno nie pasuje i pewno pierwszy problem będzie by go zdobyć
Podjedź na spotkanie grupy Poznańskiej. Markov też 900tką jeździ, to Ci wytłumaczy co i jak.

Jeżeli to od kanapy, to naciśnij kanapę i wtedy kluczykiem kręć. Nie będzie pełnego obrotu, bo to ma za zadanie tylko linkę pociągnąć. Być może tu się gdzieś przyblokowało.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Tedi

Post autor: Tedi » pn maja 07, 2012

Dzięki koledzy faktycznie udało mi się jakoś od spodu ujrzeć linkę czyli ten zamek zwalnia siedzenie by dobrać się do schowka i akumulatora . Sprawa jest nadal nie rozwiązana bo mój kluczyk nie pasuje a i wchodzi go mniej niż do stacyjki zapłonu czy blokady kierownicy.Mam zamiar zadzwonić do ASO Kawasaki w Poznaniu z za pytaniem jak to jest czy powinien pasować mój kluczyk czy nie bo może coś tam jest wepchane skoro wchodzi płycej

Tezis
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN 2000
VROC: 34451

Post autor: Tezis » wt maja 08, 2012

Witam
Kluczyk powinien być jeden do wszystkiego: stacyjka, blokada kierownicy, korek do paliwa i zamek zwalniający kanapę.

Przy otwieraniu kanapy należy ja trochę docisnąć z tyłu, to pozwala zmniejszyć opory rygla, który jest otwierany za pomoca linki a ta jest pociągana za pomoca zamka i kluczyka z którym masz problem.

Jeżeli twój kluczyk otwiera wszystko i zacina sie tylko na zamku do kanapy to masz zabrudzony zamek( czyść , smaruj i nie upadaj na duchu). Istnieje opcja koleżenskiej "pomocy" czyli ktoś cos ci tam wepchnął.

Awatar użytkownika
Góral

Post autor: Góral » wt maja 08, 2012

Kluczyk "do końca" wchodzi w stacyjce, w pozostałych to już jest różnie, może wsunąć się tylko częściowo. Zrób tak jak kilka postów wcześniej pisałem. Pryskaj, włóż kluczyk, wyjmij, pryskaj..., za każdym razem próbuj delikatnie ale stanowczo wsunąć do końca (Lew Starowicz normalnie ze mnie :mrgreen: ) i tak kilkadziesiąt razy, później pryskaj i lewo-prawo, pryskaj i lewo prawo, naciskaj kanapę i tak w kółeczko, w końcu powinno pójść. Delikatnie cobyś kluczyka nie ukręcił. Powodzenia. :ok:
PS. Użyj czegoś co rozpuszcza smary, w ostateczności, np. zmywacz w spraju - Wurth, Forch czy inne firma.

Awatar użytkownika
Fatboy
Miejscowość: Podbeskidzie
Motocykl: brak.

Post autor: Fatboy » wt maja 08, 2012

Mam ten sam problem z tym że jeszcze z korkiem paliwa-trzeba próbować delikatnie i spokojnie ruszając kluczykiem.Posmarowałem wd40 -troche jest lepiej ale myślę że to kwestia wprawy.Po kupnie moto myślałem że coś z kluczykiem jest nie tak ale wszystko ok. :)

Tedi

Post autor: Tedi » pt maja 11, 2012

No udało się dzięki koledzy za wszystkie rady i podpowiedzi siedzenie udało się od kluczyć i o dziwo kluczyk pasuje wszystko działa :) Mianowicie problem polegał na tym że moje moto ma sakwy zawieszone na jednej szacie to znaczy przewieszone są nad tylnym błotnikiem i stąd wynikał problem zrobiło się tam dość ciasno stąd zamek był tak napięty że kluczyk wyginał się a przekręcić się nie dało ale sprawa opanowana jeszcze raz dzięki wszystkim za rady. Szczególnie chcę podziękować koledze marekfg z naszego forum znalazł czas by do mnie podjechać i tym to sposobem udało mi się poznać i porozmawiać z bardziej doświadczonym użytkownikiem VN900 i napić kawy :) no i porównać nasze :motos:

Thomekch
Miejscowość: Szczyrk
Motocykl: VN900

Post autor: Thomekch » ndz maja 13, 2012

Mam ten problem (tez mam sakwy) Napisz proszę jak się z tym uporałeś.
Dzieki

Tedi

Post autor: Tedi » ndz maja 13, 2012

Sprawa wydaje się banalnie prosta po zakupie przez kilka dni próbowałem się dobrać do tego zamka lecz nie było konieczności pilnego otwarcia to też trwało to troszkę. Martwiło mnie jedynie to że gdyby trzeba doładować akumulator to było by kiepsko stad próby dobrania sie do tego.Kluczykiem nie mogłem więc kombinowałem jak dostać się do linki by ją wy chaczyć i zluzować siedzisko a że jest tam dość ciasno to obrałem pozycje taką by mieć jakić dostęp :)
Przypadkowo ciągnąc za pancerz linki oparłem sie o siedzisko pasażera by było wygodniej i o dziwo otwarłem :D wtedy wkładam kluczyk i zamek normalnie się otwierał he he po sprawdzeniu linki i zamka okazało się że wszystko działa. Wtedy ponownie za trzasłem siedzisko i to samo nie idzie od kluczyć :( To zrobiłem podobny manewr tylko usiadłem na siedzisko pasażera i dało się kluczyk przekręcić wtedy wstałem na nogi i podniosło się siedzisko :D
Kolejna próbą zdemontowałem sakwy i zapięcie siedziska i efekt jak w samochodzie przekręcam a siedzisko odskakuje jak maska :D
Jeśli to ci pomoże to super a jak nie to pisz coś wymyślimy.

Thomekch

Post autor: Thomekch » ndz maja 13, 2012

Dzięki Jutro dam znać czy pomogło

Thomekch

Post autor: Thomekch » pn maja 14, 2012

Pomogło, Wielkie Dzięki co dwie głowy to nie jedna :D

Tedi

Post autor: Tedi » pn maja 14, 2012

No to się cieszę że mogłem i ja komuś pomóc .

ODPOWIEDZ