Wymiana oleju, łańcuch, filtr powietrza co jeszcze? VN800A

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800
VROC: 0

Post autor: jurekawasaki » czw maja 24, 2012

Miękka miedziana lub bezpieczniejsza metoda odrobina taśmy teflonowej przy podkładce .

Awatar użytkownika
BubRb
Miejscowość: Babimost k.Zielonej Góry
Motocykl: VN 800
VROC: 35149

Post autor: BubRb » czw maja 24, 2012

znacie średnice podkładki... !?

qrde, to ide zmierzyć łeb śruby :(

Awatar użytkownika
BubRb

Post autor: BubRb » czw maja 24, 2012

śruba 17-tka...
a gwint ?!

Awatar użytkownika
Robson
Miejscowość: Tychy
Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
VROC: 34475

Post autor: Robson » czw maja 24, 2012

BubRb pisze:znacie średnice podkładki... !?

qrde, to ide zmierzyć łeb śruby :(
Zlazłem te piętro niżej do garażu i sprawdziłem rozmiary tych śróbecek:

a/. spuszczanie oleju - klucz 17
b/. spuszczanie płynu chłodniczego - klucz 10
c/. czyszczenie filtra siatkowego (z boku przy biegach) - klucz 17 i zajebiście wielka specjalna podkładka

Powodzenia, bez leżenia nie ma sprawdzenia :!!!:
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.

Awatar użytkownika
BubRb

Post autor: BubRb » pt maja 25, 2012

Witajcie...

"(...) Siara i wszystko jasne...."

wymiana oleju już prawie prosta.... muszę jeszcze poleżeć pod moto i znaleźć śrubę do spuszczania oleju :)))) śrubę od filtr chyba znalazłem :)

A z tą podkładką to i tak problem… nie mam u siebie sklepu z moto-części… najbliższy jakieś 12km. W takim razie musze rozpocząć wymianę oleju w godzinach południowych, w godzinach pracy aby
– wykręcić korek spustowy i pojechać dobrać uszczelke
- wykręcić filtr sitkowy – pojechać poszukać uszczelki…
A oringi mogą być ?!

No to powiedzcie jeszcze co z tym małym plastikowym zbiorniczkiem na olej co wisi pod chłodnicą ?! - a wogóle po co on jest.... czy jego się opróżnia czasowo ?!

Zaskoczenie - Niespodzianka.
A teraz opiszę, co mnie wczoraj zaskoczyło.
1. idę odpalić moto - ssanie włącz..... potem cyk rozrusznik...... a tu pół obrotu i przygasają kontrolki.... i tak kilka/kilkanaście razy.... i nic.... umarł :(
2. w takim razie wyłączam ssanie.... i znowu cyk rozrusznik.... pół obrotu rozrusznika.... i kontrolki przygasają....
3. po kilkunastu żałosnych próbach moto odpala BEZ SSANIA........jak odpalił...wyciągnąłem ssanie....
4. ponieważ czekałem na mają dame... postanowiłem kulnąć moto jakieś 500 metrów.... no może się rozgrzeje i będzie git.
5. poleciałem… wróciłem i kiedy włączyłem przed domem na luz moto zgasło….. kulając się jeszcze wrzuciłem jakiś bieg i korzystając z rozpędu próbowałem uruchomić puszczając sprzęgło….. NIE CHWYCIŁ…..
6. wepchnąłem moto do garażu….
7. po chwili…. bez ssania odpalam ponownie…. Ku mojemu zaskoczeniu, już bez problemu na pierwsze klik – odpala i chodzi.
8. no to biorę moją dame na moto i ruszamy… ujeżdżam jakieś 500 metrów i moto gaśnie….
9. no i w tym momencie moja dama pyta: „A paliwo masz.. ??”
10. przekręciłem kranik na rezerwe i problemy znikły….. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11. dobrze czasami zabrać Dame na motor )))
12. obaczymy co będzie dziś…. Popołudniu sprawdzę….

Podsumowując:
A/ po co ten plastikowy zbiorniczek z olejem pod chłodnicą i co z nim robić.
B/ brak paliwa, nie przełączony moto na rezerwe i podczas odpalania przygasają kontrolki i nie kręci rozrusznik……????????? to normalne…… myślałem, że aku padło….

PS. Pozdrawiam serdecznie skrzydło zachodnie.

Awatar użytkownika
Pantani
Miejscowość: Ożarów Maz
Motocykl: f650gs twin

Post autor: Pantani » pt maja 25, 2012

BubRb pisze: A/ po co ten plastikowy zbiorniczek z olejem pod chłodnicą i co z nim robić.
Jeżeli jest pełny (pusty jest przezroczysty) to trzeba go odczepić i wylać olej!

Awatar użytkownika
BubRb

Czyli pusty - poprawnie.

Stąd wnioskuję, że przy wymianie oleju można wymienić - aczkolwiek nie ma przymusu.

Ok - banalne pytanie - okienko od poziomu oleju jest - u mnie też jest :)) - ale co winno być widoczne w tym okienku... :)) albo jak określić poprawny poziom oleju...

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » pt maja 25, 2012

w kreskach :)
przy wymianie samego oleju musisz wlać 2,9 litra, a o ile mnie pamięć nie myli przy wymianie z filtrem wchodzi 3,1 l , choć sam się zastanawiam bo warto wlać do filtra olej przed przykręceniem, czyli i tak lejemy 2,9 do silnika ;), czy mam rację ?
PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?

Awatar użytkownika
Robson
Miejscowość: Tychy
Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
VROC: 34475

Post autor: Robson » pt maja 25, 2012

mayones4 pisze:w kreskach :)
przy wymianie samego oleju musisz wlać 2,9 litra, a o ile mnie pamięć nie myli przy wymianie z filtrem wchodzi 3,1 l , choć sam się zastanawiam bo warto wlać do filtra olej przed przykręceniem, czyli i tak lejemy 2,9 do silnika ;), czy mam rację ?
PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?
Lejemy olej tylko do silnika, jakieś 2,7l czekamy, odpalamy na chwilę, gasimy, czekamy aż wystygnie i dolewka do 2,9l... Tak u mnie robiliśmy.
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.

Awatar użytkownika
BubRb

Zbiorniczek plastikowy - dedukuje... że skoro trzeba zbiorniczek plastikowy opróżniać... to można go wyczepić w każdym momencie...... jeżeli mówię źle, proszę mnie poprawić.

Poziom oleju - rozumiem, że w okienku są widoczne kreski poziome.... i prawidłowy poziom oleju winien zawierać się pomiędzy kreskami.....tak ?!

I dalej nie wiem, jakie podkładki pod śruby, jakie średnice... i ile :)))) - to jakieś tabu ?!

Awatar użytkownika
Mastif
Miejscowość: Świętochłowice
Motocykl: VN 1500 Nomad

Post autor: Mastif » pt maja 25, 2012

BubRb pisze:I dalej nie wiem, jakie podkładki pod śruby, jakie średnice... i ile :)))) - to jakieś tabu ?!
Kolego rozchodzi się tylko o uszczelnienie miski olejowej, miedź jest miękka dlatego idealnie nadaje się do tego celu, podkładka jedna pod jedną śrubę. Nie wiem jak można to inaczej wytłumaczyć.

Awatar użytkownika
BubRb

Oki... Oki.....

Zamiast w serwisówce, czy też Wikipedia, trza szukać w alledrogo :) tam wszytsko jest jasne :)

Otóż śruba spustu oleju do VN800 95-06 to śruba M12x1,5....i wszystko jasne.

Góral - jak zapytałem gościa o podkładkę...to wysypał mi cały karto i zaptał A JAKA ŚREDNICA ?! i nie wiedziałem co powiedzieć.... stąd te moje może głupie pytania....

A teraz podsumowując temat śrub przy zmianie oleju:

1.Wykręcamy spust oleju - śruba M12x1,5 - przy wkręcaniu spowrotem trza załadować nową uszczelką, najlepiej miedziana dmuchana.
2. wykręcamy filtr sitkowy - wkręcamy spowrotem - i tu już żadnych dodatkowych uszczelek - wkręcamy tylko to co wykręciliśmy.
3. wykręcamy śrubę wlewu oleju - i wkręcamy spowrotem również bez dodatkowych uszczelek - wkręcamy to co wykręciliśmy.

CZY TAK ?!

W TAKIM RAZIE ZAKAŃCZAM TEMAT ŚUB PRZY WYMIANIE OLEJU.

ps. a co sądzicie o śubach magnetycznych !? :)))

Awatar użytkownika
Góral
Miejscowość: Brusy
Motocykl: _FuMA
VROC: 34785

Post autor: Góral » pt maja 25, 2012

Kod: Zaznacz cały

Góral - jak zapytałem gościa o podkładkę...to wysypał mi cały karto i zaptał A JAKA ŚREDNICA ?! i nie wiedziałem co powiedzieć.... stąd te moje może głupie pytania.... 
Ale o co chodzi ?? , że niby ja ?? , że niby coś ?? , że niby o podkładkach ?? :surprise:
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Awatar użytkownika
BubRb

sorki... pomieszałem tematy...

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » ndz maja 27, 2012

mayones4 pisze:PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?
Nic nie odczepiamy, jeżeli inżynierowie Kawasaki zaprojektowali zbiorniczek, to znaczy że jest potrzebny.
Zbiorniczek jest na przewodzie z odmy filtru powietrza, jest to jedyne miejsce z którego w naszych motocyklach ma prawo coś wyciekać (no chyba że zatankujemy do pełna, postawimy motocykl na słońcu i pójdziemy coś przekąsić w barze :wall: :D ).
Jeżeli dbamy o środowisko (ci co trzymają Vulcan w domu - o dywan), to zbiorniczek ma być.
Co kilka kkm warto opróżnić i przemyć.
:ok:

Awatar użytkownika
BubRb

Post autor: BubRb » pn maja 28, 2012

Lecho..... myśle że gość właśnie o tym sobie pomyślał..... :))
Pytał tylko, czy przy po odczepieniu zbiorniczka nic mu się nie wyleje :)

Jasne.... nic się nie wyleje... odczepić, opróżnić, oczyścić i pusty znowu zamontować :)

ODPOWIEDZ