Wymiana oleju, łańcuch, filtr powietrza co jeszcze? VN800A
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- VROC: 0
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Zlazłem te piętro niżej do garażu i sprawdziłem rozmiary tych śróbecek:BubRb pisze:znacie średnice podkładki... !?
qrde, to ide zmierzyć łeb śruby
a/. spuszczanie oleju - klucz 17
b/. spuszczanie płynu chłodniczego - klucz 10
c/. czyszczenie filtra siatkowego (z boku przy biegach) - klucz 17 i zajebiście wielka specjalna podkładka
Powodzenia, bez leżenia nie ma sprawdzenia
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
- BubRb
- Miejscowość: Babimost k.Zielonej Góry
- Motocykl: VN 800
- VROC: 35149
Witajcie...
"(...) Siara i wszystko jasne...."
wymiana oleju już prawie prosta.... muszę jeszcze poleżeć pod moto i znaleźć śrubę do spuszczania oleju ))) śrubę od filtr chyba znalazłem
A z tą podkładką to i tak problem… nie mam u siebie sklepu z moto-części… najbliższy jakieś 12km. W takim razie musze rozpocząć wymianę oleju w godzinach południowych, w godzinach pracy aby
– wykręcić korek spustowy i pojechać dobrać uszczelke
- wykręcić filtr sitkowy – pojechać poszukać uszczelki…
A oringi mogą być ?!
No to powiedzcie jeszcze co z tym małym plastikowym zbiorniczkiem na olej co wisi pod chłodnicą ?! - a wogóle po co on jest.... czy jego się opróżnia czasowo ?!
Zaskoczenie - Niespodzianka.
A teraz opiszę, co mnie wczoraj zaskoczyło.
1. idę odpalić moto - ssanie włącz..... potem cyk rozrusznik...... a tu pół obrotu i przygasają kontrolki.... i tak kilka/kilkanaście razy.... i nic.... umarł
2. w takim razie wyłączam ssanie.... i znowu cyk rozrusznik.... pół obrotu rozrusznika.... i kontrolki przygasają....
3. po kilkunastu żałosnych próbach moto odpala BEZ SSANIA........jak odpalił...wyciągnąłem ssanie....
4. ponieważ czekałem na mają dame... postanowiłem kulnąć moto jakieś 500 metrów.... no może się rozgrzeje i będzie git.
5. poleciałem… wróciłem i kiedy włączyłem przed domem na luz moto zgasło….. kulając się jeszcze wrzuciłem jakiś bieg i korzystając z rozpędu próbowałem uruchomić puszczając sprzęgło….. NIE CHWYCIŁ…..
6. wepchnąłem moto do garażu….
7. po chwili…. bez ssania odpalam ponownie…. Ku mojemu zaskoczeniu, już bez problemu na pierwsze klik – odpala i chodzi.
8. no to biorę moją dame na moto i ruszamy… ujeżdżam jakieś 500 metrów i moto gaśnie….
9. no i w tym momencie moja dama pyta: „A paliwo masz.. ”
10. przekręciłem kranik na rezerwe i problemy znikły….. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11. dobrze czasami zabrać Dame na motor )))
12. obaczymy co będzie dziś…. Popołudniu sprawdzę….
Podsumowując:
A/ po co ten plastikowy zbiorniczek z olejem pod chłodnicą i co z nim robić.
B/ brak paliwa, nie przełączony moto na rezerwe i podczas odpalania przygasają kontrolki i nie kręci rozrusznik……????????? to normalne…… myślałem, że aku padło….
PS. Pozdrawiam serdecznie skrzydło zachodnie.
"(...) Siara i wszystko jasne...."
wymiana oleju już prawie prosta.... muszę jeszcze poleżeć pod moto i znaleźć śrubę do spuszczania oleju ))) śrubę od filtr chyba znalazłem
A z tą podkładką to i tak problem… nie mam u siebie sklepu z moto-części… najbliższy jakieś 12km. W takim razie musze rozpocząć wymianę oleju w godzinach południowych, w godzinach pracy aby
– wykręcić korek spustowy i pojechać dobrać uszczelke
- wykręcić filtr sitkowy – pojechać poszukać uszczelki…
A oringi mogą być ?!
No to powiedzcie jeszcze co z tym małym plastikowym zbiorniczkiem na olej co wisi pod chłodnicą ?! - a wogóle po co on jest.... czy jego się opróżnia czasowo ?!
Zaskoczenie - Niespodzianka.
A teraz opiszę, co mnie wczoraj zaskoczyło.
1. idę odpalić moto - ssanie włącz..... potem cyk rozrusznik...... a tu pół obrotu i przygasają kontrolki.... i tak kilka/kilkanaście razy.... i nic.... umarł
2. w takim razie wyłączam ssanie.... i znowu cyk rozrusznik.... pół obrotu rozrusznika.... i kontrolki przygasają....
3. po kilkunastu żałosnych próbach moto odpala BEZ SSANIA........jak odpalił...wyciągnąłem ssanie....
4. ponieważ czekałem na mają dame... postanowiłem kulnąć moto jakieś 500 metrów.... no może się rozgrzeje i będzie git.
5. poleciałem… wróciłem i kiedy włączyłem przed domem na luz moto zgasło….. kulając się jeszcze wrzuciłem jakiś bieg i korzystając z rozpędu próbowałem uruchomić puszczając sprzęgło….. NIE CHWYCIŁ…..
6. wepchnąłem moto do garażu….
7. po chwili…. bez ssania odpalam ponownie…. Ku mojemu zaskoczeniu, już bez problemu na pierwsze klik – odpala i chodzi.
8. no to biorę moją dame na moto i ruszamy… ujeżdżam jakieś 500 metrów i moto gaśnie….
9. no i w tym momencie moja dama pyta: „A paliwo masz.. ”
10. przekręciłem kranik na rezerwe i problemy znikły….. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11. dobrze czasami zabrać Dame na motor )))
12. obaczymy co będzie dziś…. Popołudniu sprawdzę….
Podsumowując:
A/ po co ten plastikowy zbiorniczek z olejem pod chłodnicą i co z nim robić.
B/ brak paliwa, nie przełączony moto na rezerwe i podczas odpalania przygasają kontrolki i nie kręci rozrusznik……????????? to normalne…… myślałem, że aku padło….
PS. Pozdrawiam serdecznie skrzydło zachodnie.
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
w kreskach
przy wymianie samego oleju musisz wlać 2,9 litra, a o ile mnie pamięć nie myli przy wymianie z filtrem wchodzi 3,1 l , choć sam się zastanawiam bo warto wlać do filtra olej przed przykręceniem, czyli i tak lejemy 2,9 do silnika , czy mam rację ?
PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?
przy wymianie samego oleju musisz wlać 2,9 litra, a o ile mnie pamięć nie myli przy wymianie z filtrem wchodzi 3,1 l , choć sam się zastanawiam bo warto wlać do filtra olej przed przykręceniem, czyli i tak lejemy 2,9 do silnika , czy mam rację ?
PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Lejemy olej tylko do silnika, jakieś 2,7l czekamy, odpalamy na chwilę, gasimy, czekamy aż wystygnie i dolewka do 2,9l... Tak u mnie robiliśmy.mayones4 pisze:w kreskach
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
- BubRb
Zbiorniczek plastikowy - dedukuje... że skoro trzeba zbiorniczek plastikowy opróżniać... to można go wyczepić w każdym momencie...... jeżeli mówię źle, proszę mnie poprawić.
Poziom oleju - rozumiem, że w okienku są widoczne kreski poziome.... i prawidłowy poziom oleju winien zawierać się pomiędzy kreskami.....tak ?!
I dalej nie wiem, jakie podkładki pod śruby, jakie średnice... i ile ))) - to jakieś tabu ?!
Poziom oleju - rozumiem, że w okienku są widoczne kreski poziome.... i prawidłowy poziom oleju winien zawierać się pomiędzy kreskami.....tak ?!
I dalej nie wiem, jakie podkładki pod śruby, jakie średnice... i ile ))) - to jakieś tabu ?!
- BubRb
Oki... Oki.....
Zamiast w serwisówce, czy też Wikipedia, trza szukać w alledrogo tam wszytsko jest jasne
Otóż śruba spustu oleju do VN800 95-06 to śruba M12x1,5....i wszystko jasne.
Góral - jak zapytałem gościa o podkładkę...to wysypał mi cały karto i zaptał A JAKA ŚREDNICA ?! i nie wiedziałem co powiedzieć.... stąd te moje może głupie pytania....
A teraz podsumowując temat śrub przy zmianie oleju:
1.Wykręcamy spust oleju - śruba M12x1,5 - przy wkręcaniu spowrotem trza załadować nową uszczelką, najlepiej miedziana dmuchana.
2. wykręcamy filtr sitkowy - wkręcamy spowrotem - i tu już żadnych dodatkowych uszczelek - wkręcamy tylko to co wykręciliśmy.
3. wykręcamy śrubę wlewu oleju - i wkręcamy spowrotem również bez dodatkowych uszczelek - wkręcamy to co wykręciliśmy.
CZY TAK ?!
W TAKIM RAZIE ZAKAŃCZAM TEMAT ŚUB PRZY WYMIANIE OLEJU.
ps. a co sądzicie o śubach magnetycznych !? ))
Zamiast w serwisówce, czy też Wikipedia, trza szukać w alledrogo tam wszytsko jest jasne
Otóż śruba spustu oleju do VN800 95-06 to śruba M12x1,5....i wszystko jasne.
Góral - jak zapytałem gościa o podkładkę...to wysypał mi cały karto i zaptał A JAKA ŚREDNICA ?! i nie wiedziałem co powiedzieć.... stąd te moje może głupie pytania....
A teraz podsumowując temat śrub przy zmianie oleju:
1.Wykręcamy spust oleju - śruba M12x1,5 - przy wkręcaniu spowrotem trza załadować nową uszczelką, najlepiej miedziana dmuchana.
2. wykręcamy filtr sitkowy - wkręcamy spowrotem - i tu już żadnych dodatkowych uszczelek - wkręcamy tylko to co wykręciliśmy.
3. wykręcamy śrubę wlewu oleju - i wkręcamy spowrotem również bez dodatkowych uszczelek - wkręcamy to co wykręciliśmy.
CZY TAK ?!
W TAKIM RAZIE ZAKAŃCZAM TEMAT ŚUB PRZY WYMIANIE OLEJU.
ps. a co sądzicie o śubach magnetycznych !? ))
Kod: Zaznacz cały
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Nic nie odczepiamy, jeżeli inżynierowie Kawasaki zaprojektowali zbiorniczek, to znaczy że jest potrzebny.mayones4 pisze:PS co do tego zbiorniczka to można go odczepić jak jest olej w silniku ? nic się nie wyleje z silnika ?
Zbiorniczek jest na przewodzie z odmy filtru powietrza, jest to jedyne miejsce z którego w naszych motocyklach ma prawo coś wyciekać (no chyba że zatankujemy do pełna, postawimy motocykl na słońcu i pójdziemy coś przekąsić w barze ).
Jeżeli dbamy o środowisko (ci co trzymają Vulcan w domu - o dywan), to zbiorniczek ma być.
Co kilka kkm warto opróżnić i przemyć.