jakiś zastępnik do fajki i przewodu WN do VN 800?

waldek67
Miejscowość: Kielce
Motocykl: VN 800
VROC: 0

jakiś zastępnik do fajki i przewodu WN do VN 800?

Post autor: waldek67 » śr cze 16, 2010

Mam pytanie do kolegów - czy ktoś stosował jakiś zastępnik fajki do VN 800. W moim model fajka jest łącznie z przewodem wysokiego napięcia. Mam problem z strzelaniem w rurę przy ruszaniu- dotyczy przedniego cylindra. Jako jedną z możliwości wskazano przebicia zn kabla wysokiego napięcia. Problem jest tylko taki , że np. w Larsonie maja zamienniki do wielu modeli ale nie do Vulcana - wokół fajki jest guma która nachodzi na pokrywę zaworów uszczelniając "dziurę" w której jest świeca. Czy ktoś z Was majstrował coś w tym temacie - będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Ryffka
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
VROC: 24863

Post autor: Ryffka » śr cze 16, 2010

Miałem podobną sytuację z tylnym garnkiem. Kupiłem przewód i wymieniłem sam przewód - fajka została stara :)

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » śr cze 16, 2010

Chyba lepiej zainwestować w oryginał ;)
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Papa Zulu
Miejscowość: Zgierz
Motocykl: EN500

Post autor: Papa Zulu » sob cze 02, 2012

Witam :ok:
Czy kto wie jakie fajki są w EN 500 ? Chodzi mi o symbol NGK. W mojej EN-ce są fajki NICHAWA XO5FO :surprise: Nie wiem, czy to oryginał i nie znalazłem takich nigdzie. Mylę o wymianie na NGK , ale w katalogu nie występuje EN 500 A ... Help :wall:

Papa Zulu

Sorka chodzi o NICHIWA X05FO :wall:

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Re: jakiś zastępnik do fajki i przewodu WN do VN 800?

Post autor: jurekawasaki » sob cze 02, 2012

waldek67 pisze:Mam pytanie do kolegów - czy ktoś stosował jakiś zastępnik fajki do VN 800. W moim model fajka jest łącznie z przewodem wysokiego napięcia. Mam problem z strzelaniem w rurę przy ruszaniu- dotyczy przedniego cylindra. Jako jedną z możliwości wskazano przebicia zn kabla wysokiego napięcia. Problem jest tylko taki , że np. w Larsonie maja zamienniki do wielu modeli ale nie do Vulcana - wokół fajki jest guma która nachodzi na pokrywę zaworów uszczelniając "dziurę" w której jest świeca. Czy ktoś z Was majstrował coś w tym temacie - będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
Zanim kupisz wpierw potwierdź diagnozę poprzez zamianę całego kompletu( fajka przewód cewka) łatwo to zrobić ,pamiętaj jednak że po prowizorycznym podłączeni cewki należy jej rdzeń połączyć z masą . :ok:

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » sob cze 02, 2012

Papa Zulu pisze:Witam :ok:
Czy kto wie jakie fajki są w EN 500 ? Chodzi mi o symbol NGK. W mojej EN-ce są fajki NICHAWA XO5FO :surprise: Nie wiem, czy to oryginał i nie znalazłem takich nigdzie. Mylę o wymianie na NGK , ale w katalogu nie występuje EN 500 A ... Help :wall:
Ta fajka to NGK XB05 F kosztuje około 20 pln.Na Alegro napewno znajdziesz . :ok:

Papa Zulu

Dzięki Jurku za szybką odpowiedź :thumbup: .
Byłem dzisiaj w sklepie w Łodzi i dostałem fajki XD05F mylę, że będą OK. Różnica B, czy D?
Jeżeli się orientujesz to powiedz, czy pan bardzo się pomylił to mu oddam :dance:
Pozdrawiam

Papa Zulu

Post autor: Papa Zulu » ndz cze 03, 2012

Witam ponownie :ok:
Koledzy pomóżcie, ja już nie mam pomysłu :wall:
Po wymianie świec silnik odpalił z pierwszego, ale po paru minutach zaczęło się dziać to samo... po przejechaniu paru kilometrów silnik zaczyna przerywać, kichać i kopcić. Świece znowu do wymiany, i jest ok i tak od początku... Jestem posiadaczem tej EN-ki od paru dni (import z Holandii) Zimna odpala, a potem jw. Jeżeli ktoś miał taki przypadek proszę o pomoc. :pada:

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » ndz cze 03, 2012

Proponuję zajrzeć do gaźnika zapewne przydałoby się czyszczenie i regulacja.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Orzech_
Miejscowość: Twardogóra k/wro
Motocykl: VL 800
VROC: 34013

Post autor: Orzech_ » ndz cze 03, 2012

a założyłeś na pewno takie świece jak podaje katalog? Przerwa na świecy też wg serwisówki? Jeśli wszystko się zgadza to tak jak pisał Konrad+regulacja zaworów.
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800

Papa Zulu

Post autor: Papa Zulu » ndz cze 03, 2012

Wszystko wg. zaleceń :świece NGK DR9EA fajki XD05F ..... czyli wszystko teoretycznie ok, ale może gdzieś dałem .... za gaźniki boję się brać ze względów manualnych (jedną ręką to se można...). Jeżeli ktoś ma ochotę mi pomóc, albo zna (dobry i tani) serwis w mojej okolicy (Zgierz) to proszę o info
:butelka: teraz to mi zostało :hah:
Pozdrawiam :ok:

ODPOWIEDZ