gasnący silnik
gasnący silnik
Dobry wieczór !
Mam problem z gasnącym silnikiem. Motor ma założone świece irydowe i normalnie odpala bez ssania. Problem jest w tym, że jak pochodzi z minute to gaśnie. Gdy odpalam go ponownie po chwili dzieję się to samo. Jak próbuję go odpalić po raz kolejny to już bez ssania nie idzie - więc odpalam ze ssaniem, ale pochodzi chwile i znowu gaśnie nawet na lekko rozgrzanym silniku. Do tej pory nigdy się tak nie działo. Może ktoś wie w czym tkwi problem i jak go rozwiązać
Mam problem z gasnącym silnikiem. Motor ma założone świece irydowe i normalnie odpala bez ssania. Problem jest w tym, że jak pochodzi z minute to gaśnie. Gdy odpalam go ponownie po chwili dzieję się to samo. Jak próbuję go odpalić po raz kolejny to już bez ssania nie idzie - więc odpalam ze ssaniem, ale pochodzi chwile i znowu gaśnie nawet na lekko rozgrzanym silniku. Do tej pory nigdy się tak nie działo. Może ktoś wie w czym tkwi problem i jak go rozwiązać
- Rokers
- Miejscowość: Tarnobrzeg
- Motocykl: VN 800 Classic
- VROC: 0
...
To po odpaleniu i mówisz że gaśnie - stojąc na wolnych obrotach, spróbuj zapalić jak troszkę uda Ci się go podgrzać, postaraj się jechać - jak podczas jazdy jest ok i będzie jeździł normalnie to przyczyną może być przytkana dysza wolnych obrotów, jeśli w średnich i wyższych obrotach podczas jazdy będzie dobrze. Trzeba będzie wyczyścić dyszę wolnych obr. i powinno wrócić do normy. Jeśli podczas jazdy będzie się krztusił nie będzie się dało jechać to przyczyn może być parę, zależnie czy za mało czy za dużo paliwa dostaje - wstępnie zdiagnozujesz to po kolorze świec. Jeśli po zgaszeniu ssania chwilę pojeździsz - a będzie się krztusił, świece będą jasne - to za uboga mieszanka (sprawdzić drożność kranika, przeczyścić dysze gaźnika i sprawdzić czy nie za niski poziom paliwa), jeśli świece po jeździe czarne i mokre, znaczy że zalewa się, za baogata mieszanka, sprawdzić stan zaworka iglicowego i poziom paliwa (może być za wysoki), jeśli na zimnym silniku - ładnie zapala bez ssania to może być za bogata dawka paliwowa. To wszystko przy założeniu że filtr powietrza jest czysty i suchy - bo sam zabrudzony filtr powietrza też może dawać takie same objawy jak za bogata mieszanka i na przytkanym filtrze powietrza motocykl będzie łatwiej zapalał na zimnym silniku bez ssania (bo ssanie to właśnie ograniczenie dopływu powietrza - wzbogacenie mieszanki paliwowej).
- Rokers
...
Jak tylko nie trzyma wolnych skup się na dwóch rzeczach: filtr powietrza i gaźnik. Jeśli filtr jest suchy i czysty, musisz przejrzeć gaźnik. Przedmuchaj dysze, sprawdź poziom paliwa w komorze pławykowej - najbardziej prawdopodoną przyczyną jest jakiś paproszek w gaźniku - wykręć śrubkę składu mieszanki i dmuchnij tam sprężonym powietrzem - potem nastaw ją tak jak było, lub wg zaleceń serwisówki, delikatnie podkręć wolne obr. do testów - nie stresuj się to nic poważnego.
P.S. Chętnie bym pomógł osobiście ale to ok. 250 km
P.S. Chętnie bym pomógł osobiście ale to ok. 250 km
- Rokers
...
... Piszę z telefonu,mam nadzieję że jakoś będzie się dało to czytać ale nie mam teraz dostępu do książki,najwcześniej jutro rano. Ale z tego co sobie przypominam,musisz zdemontować zbiornik (opis jest na forum),następnie filtr powietrza wraz z obudową,po tych czynnościach już powinieneś mieć przyzwoity dostęp do gaźnika
Ok sprawdziłem dziś te świece były trochę nie takie jak powinny wyczyściłem i jakby trochę lepiej nawet bardziej niż trochę
Gaźnik też trochę podmuchałem wszytko sprawdziłem wygląda no wszytko sprawne i czyste
Wymieniłem dziś olej i chyba czas na to aby VN zapadł w sen zimowy
dzięki wszystkim za pomoc
Gaźnik też trochę podmuchałem wszytko sprawdziłem wygląda no wszytko sprawne i czyste
Wymieniłem dziś olej i chyba czas na to aby VN zapadł w sen zimowy
dzięki wszystkim za pomoc
-
- Miejscowość: KÓRNIK
- Motocykl: FAZER 600 vs VN 1600
koledzy mam mały problem z vn 1600 podczas powolnej jazdy jak puszcze gaz to mi gaśnie podczas postoju jak mu trochę podgazuje i odrazu puszcze gaz to samo gaśnie lub ma falujące obroty. mam przy nim założony wydechy cobra Hypercharger i filtr k&n świeżo wyczyszczony założyłem tez nowe świece i nic ten sam problem...
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
Mayones pisze:Może za wolne obroty
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl
www.steelrosesmcsouthside.pl