Czyn ciągły – jedno lub więcej zachowań podjętych w krótkich odstępach czasu, w realizacji z góry powziętego zamiaru uważa się za jeden czyn zabroniony w znaczeniu prawnym, traktowany jako nierozerwalna całość.
Następna sprawa; codziennie na trasie Lubin-Polkowice jeżdżą nieoznakowane radiowozy ITD i praktycznie każde auto co ich wyprzedza ma zdjęcie...to ja się pytam, dlaczego nie zatrzymują sprawcy wykroczenia? Przecież za zakrętem może dojść do wypadku spowodowanego właśnie przekroczeniem prędkości. Jasno z tego wynika, że tutaj nie chodzi o bezpieczeństwo, prewencję lecz o kasę i to budzi mój sprzeciw.
Jakie dostajecie info od ITD, SM jak waszemu autu zrobi fotoradar zdjęcie? Są 3 opcje:
przyznaję się - mandat powiedzmy 200 zeta
chcę sądu
nie pamiętam kto kierował moim samochodem - mandat 500 zł (sic!)
To ja się pytam na jakiej podstawie, ktoś mnie kara za moją nie pamięć? Zgodnie z naszym prawem wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść obwinionego. Jeżeli ITD nie jest w stanie udowodnić mi, że to ja kierowałem to na jakiej podstawie chcą mnie karać 500 zł mandatem? Właśnie w programie tym co pisałem wyżej była sprawa gościa co wygrał sprawę w sądzie i został uniewinniony...nie wskazał kierującego, bo nie pamiętam kto kierował.
Jestem ZA:
- fotoradarami w miejscach szczególnie niebezpiecznych, odpowiednio oznakowanych miejscach i tym niech się zajmuje ITD
- likwidacją Straży Miejskich lub odebraniu im możliwości zarabiania na fotoradarach, czyli powrocie do tego czym powinny się Straże zajmować
- odebraniu "zabawek" ITD i przekazaniu ich Policji, bo Policja natychmiast reaguje przynajmniej
- ITD ma się zajmować "TIR`ami" i autobusami
Ciekaw jestem waszych opinii...ot takie moje przemyślenia w łu8żkowicach, bo grypa mnie dopadła