Hail!
- Mars
- Miejscowość: Świecie k/ Bydg.
- Motocykl: VN 900 classic 2008r.
- VROC: 34646
Zastanawiałem się, kto pierwszy zwróci na to uwagę . Mi się to powitanie kojarzy niezbyt przyjemnie... Podejrzewam, że chodzi o gwarę Śląską. Lubią się z Niemcami...MUKA pisze:w tytule powitania napisałeś "Hail!" Czy to jest jakaś gwara regionalna, bo nie kaman bo kojarze to z Gradem?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN
HDK ZDZN
- MUKA
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
- VROC: 0
Powitanie z języka niemieckiego brzmi w jezyku mniej formalnym "Hallo!", "Hallihallo!", “Hallihallöchen”, "Hi!", "Morgen!" (rano), "Tag!" (po południu), czy "Abend!" (wieczorem) a nie HailOzzy pisze:Po prostu tak się witam i jest to z j. niemieckiego
Hail to grad o tym samym tłumaczeniu w języku angielskim i niemieckim.
Jeżeli chodziło ci o powitanie, to owszem jest ale pisze się Heil i jest to powitanie nazistów.
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Jestem rodowitym Ślązakiem i w naszej gwarze nie używa się takiego słowa na powitanie. Owszem "folksdojczów" tu dużo, ale raczej wita się: "cześ", "witej"...Mars pisze:Zastanawiałem się, kto pierwszy zwróci na to uwagę . Mi się to powitanie kojarzy niezbyt przyjemnie... Podejrzewam, że chodzi o gwarę Śląską. Lubią się z Niemcami...MUKA pisze:w tytule powitania napisałeś "Hail!" Czy to jest jakaś gwara regionalna, bo nie kaman bo kojarze to z Gradem?
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.