Zalany gar
-
- Miejscowość: Zelgniewo/ Hollandia
- Motocykl: VN 800 CLASIC
- VROC: 35538
Zalany gar
Witam panowie pomocy!!!
Wczoraj przyjechał mój motor do NL dzisiaj trochę polatałem z kumplem i okazało się że jeden gar zalany(miałem to samo w październiku ale wtedy ssania nie wdusiłem) a teraz świeżo co z serwisu przyjechał i to samo. Nie wiem który jeszcze gar to który ale ten od siedzenia nie pali. Najgorsze jest to że musiałem do domu wrócić jakieś 30 km. Czytałem o sytuacji jaką miał BABEK ale tam była inna sytuacja bo BABEK miał na postoju zalanego a ja wracałem jeszcze do domu. Co robić pomocy? Dlaczego go znowu zalało? w jakiej pozycji ma być kranik?
Wczoraj przyjechał mój motor do NL dzisiaj trochę polatałem z kumplem i okazało się że jeden gar zalany(miałem to samo w październiku ale wtedy ssania nie wdusiłem) a teraz świeżo co z serwisu przyjechał i to samo. Nie wiem który jeszcze gar to który ale ten od siedzenia nie pali. Najgorsze jest to że musiałem do domu wrócić jakieś 30 km. Czytałem o sytuacji jaką miał BABEK ale tam była inna sytuacja bo BABEK miał na postoju zalanego a ja wracałem jeszcze do domu. Co robić pomocy? Dlaczego go znowu zalało? w jakiej pozycji ma być kranik?
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Przyczyn może być kilka, począwszy od "podwieszenia" zaworu, poprzez "zmostkowaną" świecę, a skończywszy na uszkodzeniu cewki lub samego przewodu WN....... musisz to wszystko sprawdzić, ale skoro motong był w serwisie to tam zwróciłbym się w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
- Jurek
- Miejscowość: Sulejówek
- Motocykl: VN 800 classic "Samuraj"
- VROC: 35044
Pozycja kranika jest ważna. Kurek paliwa jest typu podciśnieniowego tzn. że paliwo przepływa tylko wtedy gdy pracuje silnik. Kranik powinien być normalnie pozycją do dołu. Rezerwa to pozycja w górę. W bok to tzw. pozycja "na przelew" kiedy chcemy zalać puste gaźniki lub całkowicie opróżnić bak. W tej pozycji kurek nie powinien być w czasie normalnej eksploatacji, bo może zalać cylindry.RAFAŁ 17 pisze: Dlaczego go znowu zalało? w jakiej pozycji ma być kranik?
A - kranik
B - otwarty
C - przelew
D - rezerwa
Jurek
VROC#35044
VROC#35044
-
Witam, na wstepie chcialem podziekowac za zainteresowanie moim problemem. Co do pytan: w pazdzierniku mialem ten sam problem i serwis zmienil olej, filtr oleju, swiece i spuscili paliwo z cylindrów. Od tego czasu wszystko bylo wporzadku. Pozniiej motor stal na zimowaniu, wtedy zostala wykonana regulacja zaworow i zmieniona opona przednia. Nastepnie w ostatni weekend motor zostal odebrany z serwisu i przywieziony na przyczepce 1000km do holiandii. Wczoraj po odpaleniu wydaje mi sie, ze motor nie chodzil jak powinien i nie mial mocy. Przejechalismy z kolega wczoraj lacznie 70km, ale naprawde zle motor zaczal chodzic po 30km.
Martwi mnie to czy nie bedzie w oleju paliwa?
Czy do swiec potrzebuje jakis specjalny klucz? Poniewaz z motorem takiego nie uzyskalem.
Martwi mnie to czy nie bedzie w oleju paliwa?
Czy do swiec potrzebuje jakis specjalny klucz? Poniewaz z motorem takiego nie uzyskalem.
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Prawdopodobnie jeden gar nie pracuje, możesz to sprawdzić w prosty sposób, wystarczy że dłonią dotkniesz cylindrów i jeżeli jeden będzie ciepły, a drugi gorący to masz odpowiedź dlaczego motocykl jest slaby...... oczywiście najpierw musisz motocykl odpalić i nagrzać
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
- WiecznieŻywy
- Miejscowość: Elbląg
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 2000
- VROC: 35625
-
A więc tak zdemontowałem zbiornik wykręciłem świeczkę mokra, w sumie kapło z niej. Następnie pokreciłem troszkę rozrusznikiem myślałem że coś wypluje ale nic. Nie mam na razie nowej więc wkręciłem tą z poprzedniej zmiany. Poskręcałem wszystko no i próba odpalił na dwa, pochodził tak z 30min i wszystko dobrze ( ciekawe na jak długo? ). Teraz zastanawia mnie jedno czy jest w oleju paliwo? odkręciłem wlew oleju i nie mogę wyczuć. Czy jest jakiś wizjer stanu oleju żeby sprawdzić czy przybyło? Tak po za tym kolanko wydechu w miejscu przykręcenia do cylindra było całe mokre. Zostawiłem też odkręcony wlew oleju może jak znajduje się tam paliwo to odparuje, co o tym myślicie?
-
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: VN1700 NOMAD
- VROC: 34019
Przede wszystkim nie jesteś w stanie sprawdzić stanu oleju jeśli motocykl stoi na stopce. Poproś kogoś żeby przytrzymał Ci motocykl w pionie to na pewno uda Ci się zobaczyć okienko wielkości około dwuzłotówki w miejscu o którym pisał Mayones. Powodzenia w poszukiwaniachRAFAŁ 17 pisze:Mayones pisze:Okienko stanu oleju masz prawie że pod wlewem oleju
sprawdzałeś na wykręconej świeczce czy iskra jest ok?
nie mam pojęcia gdzie jest to okienko wpatrywałem się chyba z pół godziny w ten silnik i nie znalazłem. Może jest to czymś zakryte?
Pozdrawiam Konrad
VROC #34019
VROC #34019