Podnosnik motocyklowy sam zrobiłem:)

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Primo
Miejscowość: Kielce/Radoszyce
Motocykl: VN 1600 Nomad
VROC: 37499

Podnosnik motocyklowy sam zrobiłem:)

Post autor: Primo » sob wrz 19, 2015

Jak w temacie
Sprawa podnośnika narodziła się w momencie zakupu motocykla i późniejszego zimowania go oraz serwisowania, choć fizycznie jeszcze do mnie nie dotarł bo płynie ze USA wszystko wskazuje na to ze poniedziałek ostatecznie przyjedzie pod mój dom. Zacząłem przeglądać neta i zastanawiać się nad zrobieniem czegoś konkretnego nie jakiś tam kawałek kołka z rurką nie to nie mój styl. Sam zakup fajnie można ale wydatek rzędu 400 zł w górę trochę mi się nie uśmiechał bo trochę się już wykosztowałem w obecnej sytuacji moto, ciuchy kask, prawo jazdy pozostają jeszcze buty ale czekam jak touche się wzbogacę :P. Zrobienie podnośnika nożycowego z hydraulicznym podnośnikiem trochę za dużo kombinacji mi się wydawało dlatego wpadlem na pomysł żeby zmodyfikować konstrukcje podnośnika hydraulicznego i na bazie tego zbudować z trapezowego z samochodu. Zastanawiałem się jakie koła do tego zastosować gdzie kupić ale ostateczni kółka udało mi się kupić z Jula cena za 4 sztuki wyniosła 17 zł. profil zamknięty 20mm x 40 mm kawałek płaskownika 40mm z którego wyspawałem kątownik ze wzmocnieniem pod kołka obrotowe. Do tego za 38 zł zakupiłem w lokalnym sklepie nowy samochodowy podnośnik trapezowy. Zastanawiałem się jak go zamontować po podstawy która została zrobiona z blachy gr 4 mm i wspawana w konstrukcje podstawy. Mialo być spawanie ale stwierdziłem ze będzie później za dużo roboty z ewentualnym jego pomalowaniem, wiec powierciłem otwory i zamontowałem na śruby. W konstrukcji wspawałem nakrętki od M8x25mm i zrobiłem cztery blokady aby można podnieść motocykl a później śrubami zabezpieczyć przed ewentualnym przemieszczaniem a jednocześnie kołka nie będą narażone przez dłuższy czasz na duży nacisk. Pokrętła do śrub zakupiłem w sklepie po 6 zł za sztukę.
Zdjęcia podstawy z otworami na podnośnik trapezowy. podstawa została wypiaskowana okazyjnie i pomalowałem ja później sprayem który został mi z malowania felg samochodowych.

Z tego wszystkiego wyszło takie coś.
Obrazek

Nadszedł czas na zrobienie góry do tego celu zdemontowałem cześć odpowiedzialna za miejsce spoczynku ewentualnego samochodu i zespawałem z ceownikiem 40mm. Do ceownika zostały dospawane wyżej wymienione profile zamknięte o takich samych wymiarach. wszystko ładnie pienie pospawane i pomalowane zacząłem skręcać wszystko do kupi i co się okazało ze trapezówka ma niestety luzy na boki ale od czego człowiek nosi główkę. Jak mówi stare przysłowie masz głowę i ch.. to kombinuj. wiec pod śruby które mocują śrubę trapezowa z podnośnikiem zastosowałem dodatkowe podkładki które spowodowały ze wszystko nabrało stabilności. Pierwsze testy bez obciążenia jak najbardziej wydaja się być dobre nic sie nie buja i jest bardzo stabilnie.Czas pokarze jak będzie to z moto na tym podnośniku. Do wszystkiego wydziałem z gumy gr 4mm taki sam kształt aby późniejsze podnoszenie nie powodowało uszkodzeń co widać na jednym ze zdjęć.
A teraz kilka fotek i podnośnika w całej okazałości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I podnośnik z wymiarami dla chętnych którzy chcieli by sobie coś takiego zrobić:) ja poświeciłem sporo czasu żeby to wszystko poskładać do kupy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapomniałem jeszcze napisać ze przyspawałem uszy do ewentualnego spięcia pasami moto z podnośnikiem żeby się nie przewalił :)
Dzięki wszystkim za przebrniecie przez cały post. Czekam na uwagi i opinie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Krzycho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: V-strom 650, wcześniej Vulcany...
VROC: 35666

Post autor: Krzycho » ndz wrz 20, 2015

Ja bym nie próbował tym podnośnikiem podnosić Vn 1600... Jakiś motorower co najwyżej.
Chyba, że podstawisz go dokładnie pod środkiem masy i nie będziesz dotykał niczego po podniesieniu. Użyty podnośnik trapezowy nie jest przeznaczony do przenoszenia obciążeń gnących/skręcających, które będą występowały przy takim jego zastosowaniu.

Ale jeśli chodzi o jakość i estetykę wykonania, to super, podoba mi się :ok:

Awatar użytkownika
RomanVN
Miejscowość: Warszawa & Konstancin Jez.
Motocykl: Honda
VROC: 0

Post autor: RomanVN » ndz wrz 20, 2015

Trzeba ze dwóch do asekuracji żeby się zje :cenzura: ał z tego podnośnika , to nie stabilne na jednym punkcje podparcia :scrach:
Za chęci :piwa: :keep:

Awatar użytkownika
Painkiller
Miejscowość: wRock...
Motocykl: Kawa VN800 A
VROC: 34211

Post autor: Painkiller » ndz wrz 20, 2015

Pomysł jest dobry, gdyby dołożyć po bokach dwa płaskowniki na krzyż jak w typowym podnośniku nożycowym nie powinno się wywrócić

Obrazek

Awatar użytkownika
Primo
Miejscowość: Kielce/Radoszyce
Motocykl: VN 1600 Nomad
VROC: 37499

Post autor: Primo » ndz wrz 20, 2015

myślę sobie ze może dołożę obok drugi podnośnik trapezowy połączę je na stałe wtedy nabierze stabilności ...??

Gasman
Miejscowość: Brodnica
Motocykl: HD FLHTCUI
VROC: 34836

Post autor: Gasman » ndz wrz 20, 2015

Pomysł ok, ale.... weż pod uwagę że w naszych vulcanach silnik jest zawieszony niżej niż rama. :(
Rolling, rolling, rolling.........
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....

jacyII
Miejscowość: Poznań
Motocykl: vn 800
VROC: 0

Post autor: jacyII » pn wrz 21, 2015

Brawo za pomysł i wykonanie :pada:
Trzeba przetestować z moto na podnośniku i sprawdzić stabilność. Napisz jak wypadły próby .
pozdro :pedzi:
lewa w górę i do przodu

ODPOWIEDZ