To były piękne czasy....

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Lacik
Miejscowość: Sosnowiec
Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
VROC: 33363

To były piękne czasy....

Post autor: Lacik » pt sty 21, 2011

Panowie, ostatnio mój ojciec pokazał mi gazety motoryzacyjne z 1966 roku.
Na pierwszej stronie jednej z gazet ukazal sie ciekawy tytul, rzucilem okiem na tabelke i co ujzałem :shock:
Motocyklów/ motorowerow bylo 5 razy wiecej niz osobowych!!!czesto slysze opinie "eeee motor to na 3 miesiace. Czerwiec lipiec sierpien i koniec". A tu 1.463.000 motocykli w 1965 roku było. Klimat ten sam.
Oczywiscie wiadomo ze czasy byly inne i wiekszosc z tych jednosladow to pewno były roznego rodzaju bestie o pojemnosci nie przekraczajacej 50 cm :D Ale wyobrazmy sobie taka sytuacje teraz. Co 20 Polak ma motocykl, a co 200 samochod :)
Łapcie linka do skanu. Jak cos jeszcze ciekawego znajde to wrzuce :)

http://img141.imageshack.us/img141/4861/motoro.jpg

Ps. Cholera zdjecia nie obrocilem. A siedze na ograniczonym transferze. Takze albo obrocic monitor, przekrzywic glowe albo sciagnac na dysk :D

Awatar użytkownika
Baudolino
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Lucynka
VROC: 32426

Post autor: Baudolino » pt sty 21, 2011

Myślę że było to podyktowane cenami, zasobnością portfela i dostępnością. Pamiętam że w latach 80tych auta w salonie nie dało się kupić, a jakieś motorki stały w GSach w każdej wiekszej wiosce. Nie wiem czemu tak było, ale pamietam jak mi oczy wychodziły gdy jechałem na wakacje i w "pawilonie" stało kilkanaście motocykli. :)

Pozdrawiam

Luzak

Post autor: Luzak » pt sty 21, 2011

Baudolino ma rację. Na samochód mało kogo było stać. A na moto to co innego.

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » pt sty 21, 2011

Pamiętam też jak w wiejskich sklepach stały Komary i WSKi, były to osiągalne wtedy sprzęty w przeciwieństwie do samochodów, że o różnicy w cenie już nie wspomnę.
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » pt sty 21, 2011

Stać było tylko samochodów nie było...
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Lacik
Miejscowość: Sosnowiec
Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
VROC: 33363

Post autor: Lacik » pt sty 21, 2011

Panowie (poki co) mi chodzi bardziej o liczbe motocykli. Wyobrazcie sobie wspolczesne czasy... 250 tysiecy aut, 1.5 mln motocykli Z czego parenascie,paredziesiat tysiecy to vulcany :antlers:. Wychodzicie z domu i same motocykle. Niebo :)
Malo puszkarzy, mniej zagrozen :) co szosty pojazd to.... samochod :D

Luzak

Post autor: Luzak » pt sty 21, 2011

Abrams pisze:Stać było tylko samochodów nie było...
Właśnie mówię w tym kontekście, że nie było stać, ponieważ na ceny "urzędowe" było stać, ale na rynkowe już nie :-)

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800
VROC: 0

Post autor: jurekawasaki » sob sty 22, 2011

Luzak pisze:
Abrams pisze:Stać było tylko samochodów nie było...
Właśnie mówię w tym kontekście, że nie było stać, ponieważ na ceny "urzędowe" było stać, ale na rynkowe już nie :-)
Luzak jak zwykle zgadzamy się w kolejnym temacie.Zacznę od tego że 1966 to rok w którym przyszedłem na świat .A nasze kochane dwuślady wtedy były popularnym środkiem transportu .Mój ojciec miał piękną czarną WSK 125 a wuj WFMKE 125.W rodzinie mieliśmy też JUNAKA wtedy to był prawdźiwy krążownik . a jaki miał gang .Samochody były na prawdę drogie oczywiście nie te z polmozbytu a te z giełdy .Pamiętam w 1985 JAWA 350 kosztowała 65000 tyle co FIAT 125 p. :wink:

Awatar użytkownika
Baudolino
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Lucynka
VROC: 32426

Post autor: Baudolino » ndz sty 23, 2011

Lacik pisze:Wyobrazcie sobie wspolczesne czasy... 250 tysiecy aut, 1.5 mln motocykli
Jest kilka państw czy wysepek w których wiekszość pojazdów to motocykle czy motorowerki.

Pozdrawiam

Zbiherek
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN800 DRIFTER
VROC: 0

Post autor: Zbiherek » ndz sty 23, 2011

Panowie a ja pamietam jak jedzilo sie jescze bez kaskow. a jak ja zaczynalem w 19.73r to brak beretu nie byl duzym wykroczeniem ok 10zl, dla porownania litr benzyny 92ok kosztowal 4.50
Jak mam czas ,to siedzę i myślę, a jak nie mam czasu to tylko siedzę...ostatnio tylko siedzę

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » pt sty 28, 2011

Nie ma czego żałować. Siermiężne i bure czasy. Biedy nie zaznałem, luksusów też nie, rodzice uczciwie pracowali więc się nie dorobili niczego szczególnego. Samochody były, ale za cenę wyrzeczeń. Trzeba przyznać, że drogi były na miarę motoryzacji, zresztą zasadniczy układ komunikacyjny się nie zmienił do dzisiaj, tylko pojazdów i podatków znacznie więcej. W nocy upierdliwy był częsty brak namalowanej linii środkowej na jezdniach, w kiepskich warunkach do końca nie było wiadomo, czy skręt będzie w lewo czy w prawo. Kolega z bloku był posiadaczem wfm-ki, potem wsk-i więc się na tym przyrządzie czasem łapało muchy w oczy lub zęby. Kasku nie pamiętam, chyba nie było nawet okularów. Z jednośladem pamiętam jeden zgrzyt, bo młodszy brat tego kolegi wjechał na komarze na czołówkę z ciężarowym Berliet'em, miał chyba 21-lat i na tym skończył. Pojazdy były wolniejsze, za to jazda szybsza. Z W-wy do Poznania / ale nie od rogatek do rogatek/ seryjnym wołem/Polonezem w 2h40' dojeżdżałem, bez dzisiejszych objazdów miejscowości /np.Koło/ i chyba 60 km dwupasmówki przed Poznaniem. Do pewnej pani - było warto. :mrgreen:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

ODPOWIEDZ