Skóra w kolorze blue

Luźne temaciki. Bez cenzury ;)
Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Skóra w kolorze blue

Post autor: mirad » ndz lip 31, 2011

Wczoraj udałem się na przejażdżkę by odświeżyć kontakt z moto mimo niezdecydowanej pogody. Źle obstawiłem i wyszło, że spędziłem prawie 5 godzin z jazdą / bez szyby / w deszczu: od kapuśniaczku, poprzez deszcz do ulewy. Było tego razem jakieś 270 km. Nic nadzwyczajnego, zdarza się, moje ryzyko. To że byłem tylko w skórze to też mój wybór. Jak łatwo się domyśleć byłem przemoczony do bielizny co nadawało specyficzne odczucia w czasie jazdy. Dramat dopiero w domu, gdy okazało się, że moja skóra zabarwiła moje ciało, bieliznę i ubranie na intensywny kolor niebieski. Z daleka chyba wyglądałem jak japoński gangster, cały pokryty tatuażem. Bielizna, koszula do wyrzucenia, to oczywiste. :cry: Barwnik spokojnie przeszedł przez podszewkę i ocieplacz kurtki oraz tzw kolanówkę spodni.

I tutaj refleksja: staram się kupować w miarę możliwości produkty produkowane w PL, ze względów oczywistych. Jednak kolejne branże skreślam z prywatnej listy. Ostatnio była branża agd - nigdy więcej.
Teraz kurtka i spodnie z jednej ze znanych w PL firm odzieży moto uszyte z materiałów byle jak przygotowanych / może Chiny? / ze skandalicznym barwieniem. Rękawiczki również puściły farbę, ale nabyte na motobajzlu za grosze, pewnie Chiny, więc nie mam pretensji. Miałem z życiu trochę skórzanych ubrań, ale takiego shit'u jeszcze nie.

Buty też mokre, ale kupione za oceanem więc żadnych negatywnych objawów. Ciekawe, że niby przemoczone, ale suche w środku, bez kałuży. :yeee:

Mam zamiar doposażyć się w stosowne brakujące ubranka, ale sorry żadnych wynalazków z PL. :wall:

Macie jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie?

:mrgreen:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Dzidzia
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN800A
VROC: 0

Post autor: Dzidzia » pn sie 01, 2011

hm.... zakupiłabym komplet przeciw deszczowy...
I'm Member Queens of Roads !!!!!! http://www.queensofroads.pl/

Awatar użytkownika
mirad

Post autor: mirad » pn sie 01, 2011

Dzidzia pisze:hm.... zakupiłabym komplet przeciw deszczowy...
I tu mnie masz ! :cool:
Chęci mam, tylko rozmiarów brak w naszych butikach. A na razie nie ruszam się z PL. Przyznam, że ciuchów kupować w internecie nie lubię. Wymiar mam w normie, ale te proporcje? :mrgreen:
Jakoś na razie przeżyję, ale serio muszę coś mieć bo planuję kilkudniowe wypady nieco dalej od komina. A chociażby w Stolycy od kilkunastu dni nie ma doby bez opadów. :wall:

Teraz czeka mnie odpiaszczanie i dopieszczanie moto po sobotniej poniewierce. :ok:
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Dzidzia

Post autor: Dzidzia » śr sie 03, 2011

hm... a może zakup dwa zestawy i daj do uszycia? i tak pewnie się opłaci ...
I'm Member Queens of Roads !!!!!! http://www.queensofroads.pl/

Awatar użytkownika
Długi Lech
Miejscowość: Białystok
Motocykl: EN 500 C3
VROC: 33639

Post autor: Długi Lech » śr sie 03, 2011

mirad pisze:... Dramat dopiero w domu, gdy okazało się, że moja skóra zabarwiła moje ciało, bieliznę i ubranie na intensywny kolor niebieski. Z daleka chyba wyglądałem jak japoński gangster, cały pokryty tatuażem. Bielizna, koszula do wyrzucenia, to oczywiste. :cry: Barwnik spokojnie przeszedł przez podszewkę i ocieplacz kurtki oraz tzw kolanówkę ...
Zmokłem na motocyklu dwa razy do suchej nitki. Powiedziałem sobie o nie ile mozna? Zakupiłem kombinezon i ochraniacze na buty. I z tym jest już OK. Czekam teraz na przesyłkę ochraniaczy na rekawice http://allegro.pl/show_item.php?item=1741611041
po każdym nawet niewielkim deszczu mam całe ręce niebieskie i tego cholerstwa tak łatwo nie da się zmyć! :mad:
W tę sobotę wybrałem się na przejażdżkę po okolicy. Piekna słoneczna pogoda, ale zapowiadali po południu burze. Myślę sobie zdążę wrócić. Nie zdążyłem :mad: A do tego zapomniałem ochraniaczy na buty. Z nieba lała sie ściana wody, zamiast asfaltu rzeka! a do tego grad. Przeciwdeszczowiec zdał egzamin, kurtka sucha, tylko z butów wylałem po litrze wody i ręce granatowe.
Pozdrawiam Leszek

VROC #33639

Awatar użytkownika
mirad

Post autor: mirad » czw sie 04, 2011

Dzidzia pisze:hm... a może zakup dwa zestawy i daj do uszycia? i tak pewnie się opłaci ...

Sugerujesz, że łatwiej mnie przeskoczyć niż obejść? :antlers:
Jeszcze nie, mieszczę się gdzieś w 3XL , zależnie od producenta. :mrgreen:
FUCK FUEL ECONOMY !

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » czw sie 04, 2011

Powiem tak jeżdżę w ciuchach tekstylnych produkcji krajowej szytych na mnie na miarę konkretnie firmy FUNT&CO i jeszcze nigdy nie przemokłem. Co innego rękawice kupione w Łodzi na Moto Weteran Bazar, buty niby markowe PROBIKER niestety też przemakają. Postanowiłem tak jak Lech zaopatrzyć się w ochraniacze na byty i rękawice.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Dzidzia

Post autor: Dzidzia » czw sie 04, 2011

mirad pisze:
Dzidzia pisze:hm... a może zakup dwa zestawy i daj do uszycia? i tak pewnie się opłaci ...

Sugerujesz, że łatwiej mnie przeskoczyć niż obejść? :antlers:
Jeszcze nie, mieszczę się gdzieś w 3XL , zależnie od producenta. :mrgreen:
:oops: :oops: :oops: :oops: polub internet i złóż zamówienie, opłaci się.. nie będzie już mokro

bartazzz
Miejscowość: KOSZALIN
Motocykl: moto vacante...

Post autor: bartazzz » pt sie 05, 2011

ja wszytsko impregnowąłem grubo impregnatem woskowym, tak mocnym, że się wszystko ślizga. zobaczymy czy da rade

Awatar użytkownika
Rudy
Motocykl: VN750
VROC: 29537

Post autor: Rudy » pt sie 05, 2011

Mirad proponuję ciuszki w kolorze białym i takąż czapeczkę - będziesz Smerfem :mrgreen:

A poważnie: soldna impregnacja skóry olejem do skór (kilkukrotnie aż skóra przestanie wchłaniac olej) i potem woskiem i do tego strój przeciwdeszczowy na wypadek ulewy.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

Awatar użytkownika
Abrams
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » pt sie 05, 2011

bartazzz pisze:ja wszytsko impregnowąłem grubo impregnatem woskowym, tak mocnym, że się wszystko ślizga. zobaczymy czy da rade
Tak tak słyszałem o takich impregnatach, kolega sobie ostatnio tak siodło załatwił i co hamowanie na zbiorniku z d... kończył :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Hubas
Miejscowość: Dopiewo
Motocykl: VN 2000 CLASSIC
VROC: 33938

Post autor: Hubas » pt sie 05, 2011

Potwierdzam słowa Abramsa, koleś sobie kurtale zaimpregnował i do dzisiaj czyści ten złoty srodek z kurtki !
Kupując Motocykl - Kupujesz Pasję na Całe Życie.

Awatar użytkownika
Dzidzia

Post autor: Dzidzia » pn sie 08, 2011

Abrams pisze:
bartazzz pisze:ja wszytsko impregnowąłem grubo impregnatem woskowym, tak mocnym, że się wszystko ślizga. zobaczymy czy da rade
Tak tak słyszałem o takich impregnatach, kolega sobie ostatnio tak siodło załatwił i co hamowanie na zbiorniku z d... kończył :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hihihiih wiem kto :mrgreen:

ODPOWIEDZ