Rozrusznik

Maciej_345
Miejscowość: Bydgoszcz
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1500 se
VROC: 0

Rozrusznik

Post autor: Maciej_345 » śr sie 24, 2011

Dzisiaj ide do garażu po 2 dniach, wkladam kluczyk, przekrecam - lampki
swieca, naciskam przycisk rozrusznika. Cos chrupnelo metalicznie, po czym rozrusznik zaczal kręcić, puscilem przycisk rozrusznika I TERAZ SIE DOPIERO ZDZIWILEM!!! rozrusznik dalej krecil!!! Wyłączyłem starter a ona dalej kręci, wyciągnąłem kluczyki i kręci nadal, więc szybko odkrecam boczne kapy od akumulatora, odlaczam kleme i dopiero przestał. Czy może ktoś ma jakiś pomysł jaki jest problem? Podejrzewam przekaźnik, lub zwarcie na śrubie przy rozruszniku
Maciej

Awatar użytkownika
Pees
Miejscowość: Ruda Wielka
Motocykl: EN 500 '92 A2 (czyli naprawdę '91)
VROC: 0

Post autor: Pees » pt sie 26, 2011

Rozrusznik do wymontowania, rozkręcenia i oczyszczenia, ewentualnie sprężyna powrotna stycznika do wymiany. Piszę jak zawsze z samochodowych doświadczeń bo moim EN'em tylko jeżdżę i - odpukać - nic jeszcze dłubać nie musiałem. Jeśli jednak Twój rozrusznik jest zbudowany tak, jak sobie to wyobrażam, to z jakiegoś powodu stycznik nie wraca do położenia spoczynkowego i pozostawia włączone zasilanie, które nie "przechodzi" przez stacyjkę. To ten gruby kabelek. Jedynie zasilanie stycznika przez nią przechodzi - to ten cieńszy. Tak więc albo zabrudzenia nie pozwalają na swobodny ruch albo sprężyna pękła.
Można na kanapie, lepiej na koźle ale zawsze najlepiej jest wierzchem

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » pn sie 29, 2011

:mrgreen: Pees - napisał wyczerpująco na temat nic dodać nic ująć !!

ODPOWIEDZ