Proszę o Pomoc i Info jak kupić Vulcana :)
- Brzoza83
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: Kawasaki EN 500
- VROC: 0
Proszę o Pomoc i Info jak kupić Vulcana :)
Witam Wszystkich,
Mam prośbę, w tym sezonie zaplanowałem kupno swojego pierwszego motocykla. i mam kilka pytań dotyczących tego który wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie. a mianowicie myślę o EN 500 lub VN 750. EN już miałem okazję pojeździć ( Koleżanka takim śmiga i dała się przejechać ) i ale z kolei VN stylistyczne mi się bardziej podoba.
pytania:
1. Który, jako użytkownicy, wybrali byście na pierwszy Motor do kwoty około 5000zł?
2. Na co zwrócić uwagę podczas oglądania (instrukcje dla nie-mechanika )
3. Który z tych dwóch jest tańszy w eksploatacji ( naprawy, części itp)
4. czy w VN 750 rzeczywiście rozrząd sprawia takie problemy i czy ktoś się orientuje ile kosztuje wymiana całego kompletu
ogólnie bardziej skłaniam się do VN 750 i wyszukałem takie dwa:
http://czoperki.otomoto.pl/kawasaki-vul ... 88068.html
http://moto.allegro.pl/kawasaki-vn750-v ... 73895.html
i czy ktoś z Was miał okazję oglądać/kupować moto od faceta z 1 linka?
Pozdrawiam Brzoza.
Mam prośbę, w tym sezonie zaplanowałem kupno swojego pierwszego motocykla. i mam kilka pytań dotyczących tego który wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie. a mianowicie myślę o EN 500 lub VN 750. EN już miałem okazję pojeździć ( Koleżanka takim śmiga i dała się przejechać ) i ale z kolei VN stylistyczne mi się bardziej podoba.
pytania:
1. Który, jako użytkownicy, wybrali byście na pierwszy Motor do kwoty około 5000zł?
2. Na co zwrócić uwagę podczas oglądania (instrukcje dla nie-mechanika )
3. Który z tych dwóch jest tańszy w eksploatacji ( naprawy, części itp)
4. czy w VN 750 rzeczywiście rozrząd sprawia takie problemy i czy ktoś się orientuje ile kosztuje wymiana całego kompletu
ogólnie bardziej skłaniam się do VN 750 i wyszukałem takie dwa:
http://czoperki.otomoto.pl/kawasaki-vul ... 88068.html
http://moto.allegro.pl/kawasaki-vn750-v ... 73895.html
i czy ktoś z Was miał okazję oglądać/kupować moto od faceta z 1 linka?
Pozdrawiam Brzoza.
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
czytałem kilka niepochlebnych opinii o tym sprzedawcy.Brzoza83 pisze:i czy ktoś z Was miał okazję oglądać/kupować moto od faceta z 1 linka?
Jak Ci się nie śpieszy to szukaj raczej motocykla od motocyklisty a nie handlarza, przejedź się na motobazar i popytaj kogoś kto nawet nie przyjechał z zamiarem sprzedania, czasami to skutkuje.
A zobacz u mnie w podpisie na dole, jak by Ci się widziała moja kawa? Z tym że trochę starsza a pewnie bym chciał podobne pieniądze.
A z Lublina na forum masz Konrada, fajny człowiek, pewnie będzie pomocny
Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2012 przez Orzech_, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
- kazuhira
- Miejscowość: Kotliska
- Motocykl: KLE650
- VROC: 33862
Dwa motocykle i dwa różna światy.
Motocyklem mniej skomplikowanym w eksploatacji jest IMHO EN500.
ad1. Zależy co zamierzasz i czego będziesz oczekiwał od maszyny, odpowiedzieć ciężko, może podaj parę szczegółów o tym jaką masz wizję swojej przygody z Vulcanem .
ad2. EN500 -> pas napędowy/łańcuch, brzmienie silnika, tylne amortyzatory, szczelność uszczelniaczy z przodu,zużycia eksploatacyjne, ograniczniki skrętu, "brzęczenie" wydechów, stan wiązki elektrycznej [większość moto jedzie do nas z krain wilgotnych!!]
ad3. Skłaniał bym się ku EN500 jeśli chodzi o niższe koszty eksploatacji [biorąc pod uwagę ceny filtrów, oleju itp]
ad4. ile osób bym nie znał to każdy mówi że jest to proces skomplikowany i specjalistów od tego jak na lekarstwo, z drugiej strony 750ki jeżdżą i mają się całkiem dobrze, a i paru Vulcaneiros zmierzyło się z tym problemem i chyba pozytywnie
Niestety sprzedający Ci są dla mnie obcy :/
Motocyklem mniej skomplikowanym w eksploatacji jest IMHO EN500.
ad1. Zależy co zamierzasz i czego będziesz oczekiwał od maszyny, odpowiedzieć ciężko, może podaj parę szczegółów o tym jaką masz wizję swojej przygody z Vulcanem .
ad2. EN500 -> pas napędowy/łańcuch, brzmienie silnika, tylne amortyzatory, szczelność uszczelniaczy z przodu,zużycia eksploatacyjne, ograniczniki skrętu, "brzęczenie" wydechów, stan wiązki elektrycznej [większość moto jedzie do nas z krain wilgotnych!!]
ad3. Skłaniał bym się ku EN500 jeśli chodzi o niższe koszty eksploatacji [biorąc pod uwagę ceny filtrów, oleju itp]
ad4. ile osób bym nie znał to każdy mówi że jest to proces skomplikowany i specjalistów od tego jak na lekarstwo, z drugiej strony 750ki jeżdżą i mają się całkiem dobrze, a i paru Vulcaneiros zmierzyło się z tym problemem i chyba pozytywnie
Niestety sprzedający Ci są dla mnie obcy :/
Nie jestem dziwny ... jestem z edycji kolekcjonerskiej
- Brzoza83
Tam już byłem, ceny zaczynają się od 14 tyś. więc niestety nie ma nic moim zasięgu cenowym. I mają same duże maszyny, ładne ale chyba nie dał bym sobie z nimi rady na drodze. To bedzie mój pierwszy motocykl.crazytomi pisze:Możesz się przejechać na Elizówkę, zaraz za giełdą jak wyjeżdżasz z Lublina masz po lewej przed zakrętem sporo motocykli w takim dużym namiocie
czego oczekuję od Vulcana? weekendowego oderwania się od pracy i rzeczywistości tego że zabierze mnie w miejsca w których nie byłem, czyli głównie turystyka. Poza tym odkąd pamiętam marzył mi się motocyklkazuhira pisze: podaj parę szczegółów o tym jaką masz wizję swojej przygody z Vulcanem
Właśnie napisałem Mieszkamy niedaleko siebie więc namiar cenny, DziękujęMUKA pisze: Napisz do Fittera na Pw, chyba będzie sprzedawał swojego wypieszczonego
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
-
- Miejscowość: warszawa- wilanów
na pierwszy moto z wąską oponą z przodu? mnie ojcec uczulał na to mówił że gróba opona jest lepsza bo można zawracać na miejscu i nie będzie chciał mnie położyć bez ostrzeżenia i wydaje mi się że miał racje bo już kilka km pojeżdziłem na moim vn 800 classic ijest super sam się prowadzi ale ja już kiedyś jako dzieciak już jeżdziłem jawą może z tąd ta łatwość ach dzieciaki miały kiedyś frajdę
- jurekawasaki
BABEK pisze:na pierwszy moto z wąską oponą z przodu? mnie ojcec uczulał na to mówił że gróba opona jest lepsza bo można zawracać na miejscu i nie będzie chciał mnie położyć bez ostrzeżenia i wydaje mi się że miał racje bo już kilka km pojeżdziłem na moim vn 800 classic ijest super sam się prowadzi ale ja już kiedyś jako dzieciak już jeżdziłem jawą może z tąd ta łatwość ach dzieciaki miały kiedyś frajdę [/quote
Wąska opona ma raczej wpływ na myszkowanie po drodze szczególnie nawierzchni frezowanej a co do tak zwanego zacieśniania przy zawracaniu to tak zwane walenie się moto zależy od konta główki ramy.
- jurekawasaki
No jasne ,nie ma problemu ojciec też ma po części rację .Doświadczenie nabyte na drodze : też jest niesłychanie cenne a w połączeniu z teorią sprawia że forum motocyklowe jest cennym źródłem informacji .BABEK pisze:pewnie macie racje ja napisałem na co ojciec mnie uczulał i na pewno nie chciałem nikogo wprowadzić w błąd
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
choć sam ujeżdżam VN750 to myślę że egzemplarz od kolegi fittera byłby dobrym rozwiązaniem. Dlaczego ? moto jest jeżdżące i w miarę wyposażone, pogadaj z nim, przysiądź się do jednego i do drugiego. Będziesz miał jako takie porównanie. Za te pieniądze nie kupisz 750-ki do jazdy, jestem o tym przekonany.....Brzoza83 pisze:178 cm i 90 kg wagikazuhira pisze:A jeszcze jedno pytanie kolego ... ile mierzysz wzrostu ?
przeglądam różnego rodzaju fora i artykuły i coraz bardziej skłaniam się ku EN 500
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
No tak - krawatki i oparcia z bagażnikiem nie ma i w tym problemPiotr_Classic pisze:i w miarę wyposażone
Piotrek ma racje - przysiądź się do obu, jak będziesz miał okazję to zrób kilka kółek i oceń sam który będzie Ci pasował. A do wiosny masz jeszcze trochę czasu wiec zdążysz cos wybrać.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- Brzoza83
Mam dodatkowe pytanie, odpalałem niedawno EN 500 i przez jakieś 20 sek. dymił na niebiesko, nie bardzo ale dymił. Czy to normalne? dodam że odpaliła bez problemu przy - 15 stopniach
hehe mój plecaczek powiedział że bez oparcia nie jedziefitter pisze:krawatki i oparcia z bagażnikiem nie ma i w tym problem
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
Jej decyzja, ale niech potem nie żałuje A Ty będziesz po prostu Easy Rider - wolny i szczęśliwyBrzoza83 pisze:hehe mój plecaczek powiedział że bez oparcia nie jedzie
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"