Kawasaki Vulkan 750 brak chłodzenia- brak nawiewu wentylator

KARUZO8
Miejscowość: MIEDZIANA GÓRA
Motocykl: KAWASAKI vulkan vn15
VROC: 0

Kawasaki Vulkan 750 brak chłodzenia- brak nawiewu wentylator

Post autor: KARUZO8 » sob lut 25, 2012

Witam muj problem to nie załączający się wentylator na chłodnicy. Sprawdziłem czujnik jest dobry w odpowiednim przedziale temperatury podaje impuls-- wentylator po podaniu prądu pracuje a samoczynnie się nie załączy po nagrzaniu motocykla .Może ktoś borykał się z takim problemem bardzo proszę o pomoc :pada: :pada: :pada: :pada:
KARUZO 8

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » sob lut 25, 2012

Zaznaczam, że nie znam się na 750, ale wentylator włączany jest bezpośrednio przez czujnik czy poprzez przekaźnik? Co z bezpiecznikami? Może któryś kabelek wewnątrz złamany?
Przepraszam za takie abc, ale zdarza mi się wydumać wyrafinowaną teorię do banalnej przyczyny. :D
8/
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » sob lut 25, 2012

Napisz do Tiszo, On zapewne wie co masz zrobić.
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Post autor: Piotr_Classic » ndz lut 26, 2012

Masa od wentylatora ??

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » ndz lut 26, 2012

Czujnik steruje masą sprawdź czy na chłodnicy jest dobra masa miałem podobny problem. Poradziłem sobie z tym dodając przewód od punktu masowego na ramie pod śrubę mocującą chodnicę.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » ndz lut 26, 2012

:) Biorę za pewnik że czujnik masz dobry jak pisałeś .Odlącz na kostce wentylator i zrób" łącznik " jeżeli będzie się kręcił to znaczy że wszystko z nim w porządku jeżeli nie to coś z elektryką i szukasz przerwy , masy,albo ci padł wentylator . Jezeli się kręci i elektryka w porządku a nie załańcza się to pytanie czy był wymieniany płyn jeżeli tak to żle zalany i może być zapowietrzony chodzi o to że wentylator wtedy załańcza się dużo póżniej i nieregularnie to zależy gdzie i ile jest powietrza które zaburza obieg duży i maly

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Post autor: Tiszo » ndz lut 26, 2012

W 750 są dwa czujniki, ale jak już Panowie pisali na pewno brak masy albo gdzieś na łączeniu kabla. Pociągnij nowy kabel taki techniczny, i sprawdź wtedy. Jeżeli zadziała to już wiesz co nie gra.

KARUZO8

Post autor: KARUZO8 » pn lut 27, 2012

Jest tak koledzy obydwa urządzenia są dobre sprawdzone układ chłodzenia wypłukany i zalany jak w książce pisze zero powietrza -przewody elektryczne bez przerwy chłodnica zmasowana i tu ukłon doTiszo kolega Piotr poradził aby do ciebie napisać dodam jeszcze że prąd nie wychodzi na wentylator ze skrzynki z bespiecznikami czarno żułty kabel w dolnej wtyczce to sterownie a niebieski wyjście na wentylator :( :( :pada: :pada: :pada: :szlifierka:
KARUZO 8

Trufel

Post autor: Trufel » pn lut 27, 2012

czyli co bezpiecznik czy jak ?? bo nie czaje tematu

Dosman

Post autor: Dosman » pn lut 27, 2012

Miałem podobną sytuację ale w samochodzie ścieżka w gnieździe była już do kitu wypalona.
Może to właśnie coś podobnego ale się nie wychylam bo jestem ogólnie szczypior z mechaniki i elektryki :wall:

KARUZO8

Post autor: KARUZO8 » pn lut 27, 2012

Bespieczniki nie mają nic wspulnego z drugą wtyczką z której wychodzi zasilanie wentylatora Niewiem czy ktoś z was rozbierał już skrzynkę z bespiecznikami w dolnej części pod bespiecznikami są jakieś elektroniczne ustrojstwa które niewiem jak nazwać i nieznam zasady ich działania proszę nie brać pod uwagę 2 przekażników ,które tam występują :bec: :szlifierka:
KARUZO 8

Raknet
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: VN 900

Post autor: Raknet » śr lut 29, 2012

Nie wiem jak dokładnie jest w 750-ca ale ja w VN900 miałem podobny problem i okazało się, że miałem przerwany kabelek w samej kostce z bezpiecznikami ale nie tak, że odstawał tylko niby był wpięty ale jak się okazało złamany przy samej blaszce.
Szczegółowy opis i wskazówki dobrych ludzi w tym wątku:
http://www.vulcaneria.pl/viewtopic.php?t=2685

ODPOWIEDZ