Kawasaki EN 450 LTD

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » czw mar 22, 2012

Na oleju nie ma co oszczędzać jeśli chcesz żeby "serce" Twego moto żyło jak najdłużej.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Riczard
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Kawasaki LTD 454 '86r.
VROC: 0

Post autor: Riczard » czw mar 22, 2012

Podłącze się do tematu.... mianowicie od jakiegoś czasu zauważyłem że u mnie puka coś po prawej stronie i to dosyć wyraźnie słychać bo jak sie stoji obok motocykla to jak by podłoże drgało. Mam zamiar na dniach wymienić olej na mineralny. W warsztacie mi powiedziano że może to być coś z korbowodem lub zawory. Naprawa podobno dość droga, może się okazać 1000-1500zł.

gracymon
Miejscowość: Łańcut
Motocykl: LTD 450

Post autor: gracymon » pt mar 23, 2012

Przed 30 minutami przyjechał do mnie mechanik, wziął moto na przyczepkę i pojechał, mówił, że pukanie może być też spowodowane tym, że motocyklu do najmłodszych już nie należy. Jak wróci (pewnie z tydzień) to będę rozpisywał się dalej :)

gracymon

Post autor: gracymon » pt mar 30, 2012

Wróciłem od mechanika :), wymienił mi:
- filtr oleju
- olej
- filtr powietrza
- płyn Dynagel
pogrzebał:
- synchronizacja i czyszczenie gaźników
- regulacja zaworów
- naprawa rozrządu
Motor przestał tak walić, ale nadal klekocze, mechanik powiedział mi, że reszta to już zużycie :)

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » sob mar 31, 2012

Dokładnie najczęściej cykają zawory ale już taki urok tego modelu ;) ;) ;) ;) trzeba się przyzwyczaić i cieszyć się z jazdy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Riczard

Post autor: Riczard » pn kwie 02, 2012

gracymon a jak u Ciebie stukało ? tzn cały czas czy tylko do rozgrzania silnika ? czy powyżej kilku tyś. obrotów przestawło byc słyszalne ?

gracymon

Post autor: gracymon » pn kwie 02, 2012

Mechanik powiedział mi, że ktoś majstrował przy rozrządzie i tam najprawdopodobniej tkwiła awaria no i jeszcze zawory wyregulował, a pukało zawsze tak jak już napisałem. Było to dosyć głośne, a teraz motocykl pracuje "płynniej" :)

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » pn kwie 02, 2012

Płynniej pracuje ponieważ ma świeży olej .Kończący się rozrząd i wszystko związane z nim jak się kończy to dzwoni ....dzwoni i grzechocze a nie stuka .Stuka metalicznie z częstotliwością pracy cylindrów zużyty układ tłokowo korbowy .Co to oznacza, ano koniec tulejki sworznia tłoka ,lub panewki nośnej lub korbowodowej wału .Pytanie jak się taki defekt kończy ...na pewno źle ,wiec należy jak najszybciej dokonać lokalizacji usterki i ją usunąć .Silnik jest prosta konstrukcją wiec nie będziesz miał z tym większych problemów.
Pozdrawiam.

Riczard

Post autor: Riczard » wt kwie 03, 2012

U mnie stuka po prawej stronie jak silnik jest jeszcze nie rozgrzany (na pewno nie jest to "dzwonienie"). Po rozgrzaniu nie slysze stukow. Tak samo jak na zimnym podkrece do 4-5 tys. obrotow to powyzej juz nie slychac stukania. Jestem przed wymiana oleju. Bede na dniach wymienial na mineralny. W warsztacie mechanik zwrocil uwage na glosna prace syilnika i nie byl w stanie jednoznacznie stwierdzic czy to moze zawory czy cos z walem korbowym. Koszt samego rozebrania silnika to 400zl, a co dalej dojdzie z kosztow nie wiadomo. Wymienie olej i zobacze jak sie bedzie zachowywal.

ODPOWIEDZ