Czujnik przy nóżce bocznej. VN800

Wróbelek
Miejscowość: Słupca
Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
VROC: 0

Czujnik przy nóżce bocznej. VN800

Post autor: Wróbelek » wt mar 27, 2012

Kiedyś już poruszałem podobny problem, mianowicie od kilku dni nie działa mi czujnik znajdujący się przy nóżce bocznej. Mam rozłożoną nóżkę wrzucam bieg i mogę jechać motocykl nie gaśnie;/ Kupiłem na allegro używany i to samo. Zauważyłem ponadto że jest jakiś czujnik przy klamce sprzęgła lecz nic nie jest do niego podłączone, oraz nie wychodzą z konsoli obok żadne kable które można by podłączyć. Po zdjęciu baku zauważyłem jedną kostkę wolną do której dochodzą 2kable. Czy możliwe że ktoś wywalił przewody od czujnika z klamki?? Oraz macie może pomysły jak sprawdzić czy te czujniki są sprawne?

Awatar użytkownika
Orzech_
Miejscowość: Twardogóra k/wro
Motocykl: VL 800
VROC: 34013

Post autor: Orzech_ » wt mar 27, 2012

Na to wygląda że ktoś odłączył czujnik, jeśli masz pewność czy to ta kostka (najlepiej jak by ktoś mający VN800 potwierdził) wystarczy zewrzeć piny w kostce żeby sprawdzić. Jeśli to ta, musisz pociągnąć nowe przewody do czujnika w klamce. Czujniki te działają na zasadzie włącznika on/off więc tez łatwo je sprawdzić jakimś testerem albo bardziej amatorsko za pomocą np. baterii i żarówki :D
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800

Wróbelek

Post autor: Wróbelek » wt mar 27, 2012

OK. Jakby ktoś był tak miły i sprawdził jakiego koloru idą kable od tego czujnika przy klamce do jakiej kostki z jakimi przewodami. Najlepsze to że zawsze mi to działało i z dnia na dzień już nie;/

Awatar użytkownika
Szczotka
Miejscowość: Lublin
Motocykl: Honda VTX 1800C

Post autor: Szczotka » wt mar 27, 2012

Wróbelek, z tego co pamiętam, pod zbiornikiem jest wolna kostka, ale sprawdzę w weekend, żeby pewność mieć.
Tym bardziej, jeśli chodziło to Tobie wcześniej, w sensie czujnik w stopce, szukaj problemu gdzieś indziej, rozbierz na ten przykład kostkę przy stopce i sprawdź ją, czy styki są ok., a na początek polecam WD-40 i smarowanie bolca, który to odpowiedzialny jest za odcięcie zapłonu.
U mnie tak właśnie było, że po myciu zblokował się i czy złożona była czy nie, jechać się nie dało po z kolei gasł.
Tak więc wyklucz wszystko co proste i banalne, a potem idź dalej w poszukiwaniach :)Powodzenia :ok:
Pozdrawiam
__
Marcin

Wróbelek

Post autor: Wróbelek » śr mar 28, 2012

Sprawdziłem czujnik i jest ok. Przewody wszystkie sprawdzałem i też są ok. Jedynie myślę nad tym czy nie popsuło się coś w tej puszce chyba moduł obok puszki z bezpiecznikami. Sądze że ktoś gdzieś zrobił jakieś obejście tego czujnika przy klamce które się uszkodziło. Jakby ktoś mógł szybciej sprawdzić do której kostki idzie ten przewód od czujnika przy klamce;)

crazytomi
Miejscowość: Świdnik
Motocykl: VN 1700 VOYAGER
VROC: 32896

Post autor: crazytomi » śr mar 28, 2012

A ja sprawdziłem i nie mam żadnego czujnika przy stopce, ktoś się chyba nim kiedyś zaopiekował jak go wnerwiał ;)

czajka67
Miejscowość: Lubin-Dolnyslask
Motocykl: Kawasaki Vulkan 800
VROC: 33822

Post autor: czajka67 » wt cze 19, 2012

Podepne sie pod temat, dzisiaj tez mi sprzet zrobil niespodzianke ,odpalil pieknie jak zawsze wrzucam bieg ,stopka schowana ,puszczam sprzeglo a on gasnie ,i wyglada na to ze musze sprawdzic ten czujnik,mam nadzieje ze to wlasnie to
czajka67

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » wt cze 19, 2012

sprawdź też czujnik przy klamce sprzęgła :ok: wyjmij wtyczkę od czujki klamki sprzęgła zmostkuj choćby wygietym spinaczem i wtedy jak nie zgaśnie przy ruszaniu znaczy że wyłącznik przy sprzęgle nie teges.zmostkuj też ten przy stopce :ok:

ODPOWIEDZ