Czujnik przy nóżce bocznej. VN800
-
- Miejscowość: Słupca
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
- VROC: 0
Czujnik przy nóżce bocznej. VN800
Kiedyś już poruszałem podobny problem, mianowicie od kilku dni nie działa mi czujnik znajdujący się przy nóżce bocznej. Mam rozłożoną nóżkę wrzucam bieg i mogę jechać motocykl nie gaśnie;/ Kupiłem na allegro używany i to samo. Zauważyłem ponadto że jest jakiś czujnik przy klamce sprzęgła lecz nic nie jest do niego podłączone, oraz nie wychodzą z konsoli obok żadne kable które można by podłączyć. Po zdjęciu baku zauważyłem jedną kostkę wolną do której dochodzą 2kable. Czy możliwe że ktoś wywalił przewody od czujnika z klamki?? Oraz macie może pomysły jak sprawdzić czy te czujniki są sprawne?
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
Na to wygląda że ktoś odłączył czujnik, jeśli masz pewność czy to ta kostka (najlepiej jak by ktoś mający VN800 potwierdził) wystarczy zewrzeć piny w kostce żeby sprawdzić. Jeśli to ta, musisz pociągnąć nowe przewody do czujnika w klamce. Czujniki te działają na zasadzie włącznika on/off więc tez łatwo je sprawdzić jakimś testerem albo bardziej amatorsko za pomocą np. baterii i żarówki
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
- Szczotka
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: Honda VTX 1800C
Wróbelek, z tego co pamiętam, pod zbiornikiem jest wolna kostka, ale sprawdzę w weekend, żeby pewność mieć.
Tym bardziej, jeśli chodziło to Tobie wcześniej, w sensie czujnik w stopce, szukaj problemu gdzieś indziej, rozbierz na ten przykład kostkę przy stopce i sprawdź ją, czy styki są ok., a na początek polecam WD-40 i smarowanie bolca, który to odpowiedzialny jest za odcięcie zapłonu.
U mnie tak właśnie było, że po myciu zblokował się i czy złożona była czy nie, jechać się nie dało po z kolei gasł.
Tak więc wyklucz wszystko co proste i banalne, a potem idź dalej w poszukiwaniach :)Powodzenia
Tym bardziej, jeśli chodziło to Tobie wcześniej, w sensie czujnik w stopce, szukaj problemu gdzieś indziej, rozbierz na ten przykład kostkę przy stopce i sprawdź ją, czy styki są ok., a na początek polecam WD-40 i smarowanie bolca, który to odpowiedzialny jest za odcięcie zapłonu.
U mnie tak właśnie było, że po myciu zblokował się i czy złożona była czy nie, jechać się nie dało po z kolei gasł.
Tak więc wyklucz wszystko co proste i banalne, a potem idź dalej w poszukiwaniach :)Powodzenia
Pozdrawiam
__
Marcin
__
Marcin
-
- Miejscowość: Słupca
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
Sprawdziłem czujnik i jest ok. Przewody wszystkie sprawdzałem i też są ok. Jedynie myślę nad tym czy nie popsuło się coś w tej puszce chyba moduł obok puszki z bezpiecznikami. Sądze że ktoś gdzieś zrobił jakieś obejście tego czujnika przy klamce które się uszkodziło. Jakby ktoś mógł szybciej sprawdzić do której kostki idzie ten przewód od czujnika przy klamce;)