Zakup - rękojma itd.
Każdy robi błędy - i uczy się na błędach - ale jak wchodzi w grę poważniejsza kasa , to wiadomo , że sentymentów nie ma - i mógł gość przewidzieć , że taki "myk" raczej jest jak bumerang - na krótko odbity i wraca - czasem boleśnie - niby intencje w rozmowie tel miał dobre - zabrał by moto , ale....kasa rozeszła się ....i zaczoł kombinować , że coś opuści , że może serwis po jego kosztach , ale radykalnych posunięć brak , więc trzeba do problemu podejść bardziej profesjonalnie i czekamy na "echo" naszego pisma , a już zasięgnołem języka , że wystarczy teraz jedno pismo ponaglające z wyznaczonym terminem do rozliczenia i po terminie ... do "Temidy" po rozliczenie .
- Seren
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN800A Bordo Kawasuka
- VROC: 34330
Na odkrycie wad po zakupie masz rok, przy czym główne ograniczenie polega na tym ze musisz sprzedającego poinformować o wykrytych wadach w przeciągu miesiąca od ich ujawnienia.(Art. 576. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają z upływem roku od chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady.) Zdecydowanie dużo więcej nerwów oszczędzicie biorąc prawnika. Jest to nie tylko efekt psychologiczny nacisku na gościa, ale również pewność tego, ze nie zapomnicie o jakiś formalnościach czy terminach, doradzi wam kiedy brać biegłego itp.
Niestety rzeczywistość jest taka że, nie ma nigdy i w żadnym sądzie 100% gwarancji wygranej sprawy i żaden dobry adwokat nigdy nie powie nikomu ze sprawa na 100% wygrana.
Z doświadczenia wiem że ilu sędziów i ile sadów tyle wyroków.
Pamiętaj że na ogół porada wstępna jest za darmo i dopiero jak się zapoznasz z tym co może zaoferować Ci prawnik, jakie kroki możecie podjąć, dopiero decydujesz czy chcesz korzystać z jego usług.
Niestety rzeczywistość jest taka że, nie ma nigdy i w żadnym sądzie 100% gwarancji wygranej sprawy i żaden dobry adwokat nigdy nie powie nikomu ze sprawa na 100% wygrana.
Z doświadczenia wiem że ilu sędziów i ile sadów tyle wyroków.
Pamiętaj że na ogół porada wstępna jest za darmo i dopiero jak się zapoznasz z tym co może zaoferować Ci prawnik, jakie kroki możecie podjąć, dopiero decydujesz czy chcesz korzystać z jego usług.
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
januszek pisze:Sprawa powoli się klaruje , bo wiemy już , że gość sprzedał moto ze względu właśnie na te usterki i anomalia pracy silnika o których w pierwszym poście - na piśmie to mamy , a jak będzie trzeba , to zeznanie w sądzie też będzie.
Hmmm, w sądzie będzie trwało, choć to ewidentny przekręt.
Ja poszedłbym na skróty.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
No i po sprawie - nieuczciwy sprzedawca zgodził się przyjąć motocykl z powrotem - oddać kasę ale niestety , to co na umowie , plus zwrot kosztów rejestracji i transportu i właśnie w sobotę zawiozłem z kolegą moto na przyczepce - napisali umowę zwrotną - kolega 6,5 tyś. w plecy , ale zapowiedział mu , że nie daruje tej kasy - co zaplanował nie wnikam , ale myślę , że założy sprawę cywilną o wyłudzenie czy oszustwo .
- msm jack
- Miejscowość: Morąg
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 34682
Siemka! Odwiedzam również jakieś tam inne forum motocyklowe i co Wam powiem. Nadmieniłem tam że chcę kupić VN i koleś mi pisze: A że szwagier ma Vulcana 1700 i będzie sprzedawał bo ma jakieś tam problemy finansowe itd. Ukazuje się na allegro VN 1700 z Zielonej Góry, wale do kolesia ponownie, pytam czy to ten. Tak ten i bajerzy, a że sam sprowadził ogólnie w dobrym stanie technicznym, do poprawek lakierniczych i brak jednego kufra. Oczywiście zrobił wszystko profesjonalnie i z powodu jakiś tam sprzedaje. Wysyłam też link "naszemu" Januszkowi z zapytaniem czy jest to ta sama maszyna,okazuję się że tak. W wolnej chwili na tamtym że forum obsmaruje kolesia tego który polecał mi moto i wrzuce to żebyście przeczytali.